Valvojat: Klaus Lindgren, Agricola
Talvisodassa Suomen tavoite oli itsenäisyyden säilyttäminen, ja sehän säilyi. Suomi siis voitti. Neuvostoliiton tavoite oli SUomen valtaaminen ja siten Lokakuun vallankumouksen loppuunsaattaminen. Se ei käynyt sotaa Saksaa tai sen liittolaismaata vastaa, vaan nimen omaan "valkosuomalaisia bandiitteja" vastaan. Saksahan oli liitossa NL:n kanssa. NL siis hävisi.korjaaja kirjoitti:Ainoa vain, että tavoitteitakin voi olla monia. Esim. Suomen tavoitteena talvisodassa ei varmaankaan ollut Karjalan menetys, mutta se kuitenkin toteutui, eli Suomi hävisi. NL:n tavoitteena oli natsien voiton ehkäisy (myös Suomen kautta) tulevassa suursodassa, ja se toteutui, eli NL voitti. Tavoitteiden luettelemisen lisäksi tilannetta voi katsoa puhtaasti sen kannalta, kuka saa ja kuka menettää sodan jälkeisessä rauhansopimuksessa. Siinä suhteessa Suomella ei ole paljon seliteltävää.
Mielestäni naulankantaankorjaaja kirjoitti:Ainoa vain, että tavoitteitakin voi olla monia. Esim. Suomen tavoitteena talvisodassa ei varmaankaan ollut Karjalan menetys, mutta se kuitenkin toteutui, eli Suomi hävisi. NL:n tavoitteena oli natsien voiton ehkäisy (myös Suomen kautta) tulevassa suursodassa, ja se toteutui, eli NL voitti. Tavoitteiden luettelemisen lisäksi tilannetta voi katsoa puhtaasti sen kannalta, kuka saa ja kuka menettää sodan jälkeisessä rauhansopimuksessa. Siinä suhteessa Suomella ei ole paljon seliteltävää.
Mutta tavoite ei ollut Karjalan menettäminen, ja sehän menetettiin. Suomi siis hävisi. Kuten sanottu, tavoitteita on monia ja harvemmin mikään maa on missään sodassa voittanut tai hävinnyt kaikkea, joten menetysten ja saavutusten suhteen jokainen voi valita mieleisensä mittarit oman suosikkinsa voittoa osoittamaan. Rauhansopimus on kuitenkin lopulta se, josta näkee kuka käski ja kuka totteli.Jouko Heyno kirjoitti:Talvisodassa Suomen tavoite oli itsenäisyyden säilyttäminen, ja sehän säilyi. Suomi siis voitti.
Joopajoo, ja NL:n tavoite ei ollut Suomen aseistaminen ja puolen miljoonan tappiot, joten se hävisi. Suomen tavoite siis selkeästi oli itsenäisyyden säilyttäminen, ja sehän säilyi. Se, mikä ei ollut tavoite, on toisarvoista. Olen jo todennut asoiden sotkemisesta aiemminkin, pitääkö muistuttaa? No, muistutetaan: argumenttisi on kestämätön. Suomen tavoitteena ei ollut myöskäään Varsinais-Suomen menettäminen - menetettiinkö se? Järjen käyttö ja rehellisyys keskustelussa sopisi sinullekin ihan hyvin. Muutoin tätä ei jatkaa kannata.korjaaja kirjoitti:Mutta tavoite ei ollut Karjalan menettäminen, ja sehän menetettiin. Suomi siis hävisi. Kuten sanottu, tavoitteita on monia ja harvemmin mikään maa on missään sodassa voittanut tai hävinnyt kaikkea, joten menetysten ja saavutusten suhteen jokainen voi valita mieleisensä mittarit oman suosikkinsa voittoa osoittamaan. Rauhansopimus on kuitenkin lopulta se, josta näkee kuka käski ja kuka totteli.Jouko Heyno kirjoitti:Talvisodassa Suomen tavoite oli itsenäisyyden säilyttäminen, ja sehän säilyi. Suomi siis voitti.
Jouko Heyno kirjoitti: Relevanttia on, mikä oli sodan tavoite, ja saavutettiinko se. Suomi saavutti, NL ei. Tulos on selvä. Varsinais-Suomea ei menetetty. Eikä itsenäisyyttä. Eikä edes karjalaisia, vaikka Karjala menikin.
Tapio Onnela kirjoitti: Eikös Suomen tavoite alun perin 1939 syksyllä ollut, että mitään alueita ei luovuteta. Tämähän ei sitten onnistunut.
Jouko Heyno kirjoitti:Joopajoo, ja NL:n tavoite ei ollut Suomen aseistaminen ja puolen miljoonan tappiot, joten se hävisi. Suomen tavoite siis selkeästi oli itsenäisyyden säilyttäminen, ja sehän säilyi. Se, mikä ei ollut tavoite, on toisarvoista. Olen jo todennut asoiden sotkemisesta aiemminkin, pitääkö muistuttaa? No, muistutetaan: argumenttisi on kestämätön. Suomen tavoitteena ei ollut myöskäään Varsinais-Suomen menettäminen - menetettiinkö se? Järjen käyttö ja rehellisyys keskustelussa sopisi sinullekin ihan hyvin. Muutoin tätä ei jatkaa kannata.
Ensinnäkin tässä on jokin härö - tuo viesti ei tietenkään ole minulta. Liekö sattunut virhe ketjuja pätkittäessä tms? Mutta vastaanpa kuitenkin: Ei ollut. Tavoite oli saada olla rauhassa. Jos taovite olisi sodan uhalla ollut olla luovuttamatta mitään, miksi Suomi tarjosi alueita Kannakselta? Historiaan on hyvä tutustua ennen kuin siitä kirjoittele. Ja kyse oli nimen omaan sotatavoitteista. Senkin huomaa, kun lukee viestit ennen kuin niitä kommentoi.Jouko Heyno kirjoitti:Eikös Suomen tavoite alun perin 1939 syksyllä ollut, että mitään alueita ei luovuteta. Tämähän ei sitten onnistunut.Jouko Heyno kirjoitti: Relevanttia on, mikä oli sodan tavoite, ja saavutettiinko se. Suomi saavutti, NL ei. Tulos on selvä. Varsinais-Suomea ei menetetty. Eikä itsenäisyyttä. Eikä edes karjalaisia, vaikka Karjala menikin.
Joopajoo, ammuskelivat neukkuja vain huvikseen, noin niin kuin tavan vuoksi.Heikki Jansson kirjoitti:Suomen puolesta päätöksiä tekevät eivät olleet päättäneet mitään Suomen tavoitteista.Jouko Heyno kirjoitti:Joopajoo, ja NL:n tavoite ei ollut Suomen aseistaminen ja puolen miljoonan tappiot, joten se hävisi. Suomen tavoite siis selkeästi oli itsenäisyyden säilyttäminen, ja sehän säilyi. Se, mikä ei ollut tavoite, on toisarvoista. Olen jo todennut asoiden sotkemisesta aiemminkin, pitääkö muistuttaa? No, muistutetaan: argumenttisi on kestämätön. Suomen tavoitteena ei ollut myöskäään Varsinais-Suomen menettäminen - menetettiinkö se? Järjen käyttö ja rehellisyys keskustelussa sopisi sinullekin ihan hyvin. Muutoin tätä ei jatkaa kannata.
Missä suhteessa sanaa "Suomi" on tässä käytetty huolimattomasti? Ja se, mihin tuo lause viittaa selviää, kun lukee sen viestin, johon sillä viitataan. En viitsi tässä toistaa. Todellisuudessa aggreeiivisuutta ja navanalaisuutta osoittaa, ettei lue viestejä. Mutta jätän törkeyksiesi laajemman kommentoinnin tähän. Totean kuitenkin, etten ole hankkinut itselleni mitään "oikeuksia", totean vain, mitä lähteistä voidaan päätellä. Jos Suomen tavoite ei ollut itsenäisyyden säilyttäminen, miksi sotia ylipäätän? Lopuksi kuitenkin sinullekin: "Järjen käyttö ja rehellisyys keskustelussa sopisi sinullekin ihan hyvin.".J.H käyttää sanaa ”Suomi” huolimattomasti ja seuraus on sekoilua jossa syntyy kilpalaulantaa siitä, mitkä olivat (olemattomat ) tavoitteet, jota kilpalaulantaa J.H. harjoittaa aggressiivisuudella ja navanalaisilla kuten "Järjen käyttö ja rehellisyys keskustelussa sopisi sinullekin ihan hyvin.". - Mitä kannanottoa J.H. muka argumentoi tuolla lauseella? J.H. yrittää itse asiassa tuolla sopimattomalla huutamisellaan hankkia itselleen oikeuden määrätä siitä kuka on oikeassa, siitä mitkä muka olivat Suomen (olemattomat) tavoitteet talvisodassa.
Suomi ei ylipäätään tehnyt päätöstä Talvisodasta, joten mikä on tässä tarkoituksesi? Jos "valtion puolustautumisen" tarkoitus ole itsenäisyyden säilyttäminen, mikä se on?Suomen päätökset tehtiin silloin niin kuin myös nykyään senaikaisten perustuslakien säätämässä järjestyksessä. Suomi ei tehnyt päätöksiä siitä, mikä on sen tavoite talvisodassa. Sellainen päätös olisi perustuslakien mukaan kuulunut eduskunnalle (joka päättää ja päätti sodasta ja rauhasta). Valtio oli sotatilassa – sen väitettiin ”joutuneen” sotatilaan eikä eduskunnalta ollut kysytty mitään. Valtion alueellista suvereniteettia oli loukattu ja valtio puolustautui sen alueelle tehtyä loukkausta vastaan iman mitään erikseen asetettuja tavoitteita. Mistä valtiopäiväasiakirjoista ilmenee että talvisodan tavoitteeksi olisi asetettu itsenäisyyden säilyttäminen (lähde)?
Joopajoo. Sotaa siis eivät käyneetkään Suomi ja Neuvostoliitto, vaan "Stalinin klikki" ja "Mannerheimin klikki". Mitä se "Suomi" sinun käsityksesi mukaan sitten tarkoittaa, ja keitä siellä rintamalla oikein huseerasi ja miksi?On siis syytä kysyä sitä, mitkä olivat, ei Suomen, vaan Suomen poliittisen johdon, lähinnä presidentin ja hallituksen, päämäärät ja pyrkimykset eli tavoitteet sotaa edeltäneissä neuvotteluissa, siis toisaalta Jartsev-neuvotteluissa keväällä ja toisaalta Moskovan neuvotteluissa syksyllä. Seuraaviin karttoihin on merkitty sekä NL:n aluevaihdosesitys, että sitä koskeneet neuvottelut niine myönnytyksineen joihin Suomen puolesta oltiin valmiit, ja myös lopputulos. Tulos osoittaa Suomen kannalta murheellista lopputulosta
Tämä on iänikuinen puolustus valloitusyritykselle, johon NL ryhtyi. Voinet kertoa, miten Sallan kirkonkylän liittäminen NL:oon turvasi Leningradin puolustusta?Suomen olisi tullut huolehtia siitä, että NL pitäisi luoteisrajansa turvattuna sitä hyökkäystä vastaan, joka oli ennakoitavissa että tulee Saksasta.
Tämähän on yksinkertaisesti valhe. Suomihan suostui alueluovutuksiin, vaan ei siinä laajuudessa, kuin vaadittiin - tämähän selviää jopa omasta kartastasi, johon itse et ilmeisesti ole viitsinyt tutustua. Sen sijaaan Suomi ei suostunut NL:n vaatimuksiin mm. pulustuslaitteiden purkamisesta.Kun näin Suomen hallitus ei suostunut mihinkään
Asiakirjat osoittavat muuta. Päätös Suomen valloittamisesta oli tehty jo 20-luvulla, siihen valmistauduttiin joukkojensiirroilla jo 36 alkaen Kannattaa lukea mm. Juri Kilinin väitöskirja ja vähän muutakin aiheesta kuin koulun historiankirjat. Mutta ihan mielenkiintoista, että Suomen olisi mielestäsi pitänyt tyytyä siihen, mitä tarkottiin. Niinhän juuri Viro, Latvia ja Liettua tekivät.naapuri teki omat johtopäätöksensä jotka näkyivät täällä alkaen 30.11. Silloin naapuri ei enää tietenkään tyytynyt neuvotteluille asetettuun tavoitteeseen, Karjalan kannaksen soiden vaihtamiseen toisiin. Kun kerran jouduttiin sotaan ammuttiin täysillä ja nyt tavoitteeksi otettiin koko Suomen alue (Oulun korkeudelle). Niin oli Suomen historian diplomatian pohjanoteeraus tosiasia ja Suomen historian surkein hallitus, Aimo Cajanderin 995 päivää istunut hallitus erosi. - Itse kukin olisi NL:n asemassa menetellyt juuri niin kuin NL teki. Olen lukuisia kertoja, kun sovintoneuvottelut ovat kariutunut, vienyt asian käräjäoikeuteen, muttei silloin tietenkään tyydytä siihen, mihin neuvotteluissa olisi tyydytty, vaan silloin vaaditaan kaikkea mahdollista. Vastapuoli joutukoon itse maksamaan sen, ettei tyytynyt siihen mitä neuvotteluissa tarjottiin.
Miten?Syntyneessä tilanteessa syksyllä 1939 olisi ainut järkevä strategia ollut yrittää luikerrella Stalinin ja Hitlerin välissä, pelata nämä toisiaan vastaan ja pysytellä, mikäli mahdollista, ulkona sodasta.
Vastasin jo kerran tähän, mutta kommentti näyttää hävinneen "bittiavaruuteen". Uudelleen siis:korjaaja kirjoitti:Nimenomaan. Järjellä voi ajatella, kumpi menetti sodassa ja kumpi sai jotain lisää: Suomi vai NL?Jouko Heyno kirjoitti:Järjen käyttö ja rehellisyys keskustelussa sopisi sinullekin ihan hyvin. Muutoin tätä ei jatkaa kannata.
Ihan hyvä huomio, muttei vastaa todellisuutta. Ensinnäkin NL:n propagandassaan esittämä väite, että Suomen tykistö uhkasi Leningradia, joka oli vain 37 km:n päässä rajalta, ja jonne siis suomalaiset saattoivat suoraan ampua, on silkkaa puppua. Suomella ei ollut ensimmäistäkään kenttätykkiä, joka olisi yltänyt edes 20 km:iin 1939.TTT kirjoitti:Senkaltaisissa tilanteessa ei himoita paria hehtaria suota Karjalan kannakselta mitä NL:s esitti vaan Pietarin turvallisuutta.
Toni TT.
Jouko Heyno kirjoitti: Relevanttia on, mikä oli sodan tavoite, ja saavutettiinko se. Suomi saavutti, NL ei. Tulos on selvä. Varsinais-Suomea ei menetetty. Eikä itsenäisyyttä. Eikä edes karjalaisia, vaikka Karjala menikin.
Tapio Onnela:
Eikös Suomen tavoite alun perin 1939 syksyllä ollut, että mitään alueita ei luovuteta. Tämähän ei sitten onnistunut.
Jouko Heyno kirjoitti:Ensinnäkin tässä on jokin härö - tuo viesti ei tietenkään ole minulta. Liekö sattunut virhe ketjuja pätkittäessä tms?
Tapio Onnela kirjoitti: Tämä on nyt toinen kerta kun huomaan, että tämä ohjelma voi tehdä tuollaisen virheen, ehkä olimme samaan aikaan muokkaamassa viestiä tms.. no korjasin sen muokkaimella oikeampaan suuntaan.
Juu varmaan oli tavoitteena olla rauhassa, mutta kyllähän voimakkaasti oltiin ainakin aluksi sitä mieltä, että mitään alueita ei luovuteta ja kun ne alueet mitä sitten tarjottiin eivät riittäneet NL:lle alkoi sota. Tavoitteena ei kuitenkaan ollut niiden alueiden luovuttaminen, jotka menetettiin. Tässä mielessä Suomi ei onnistunut tavoitteissaan. Lähes kaikkihan olivat talvisodan jälkeen sitä mieltä että Suomi oli katkerasti hävinnyt sodan.Jouko Heyno kirjoitti: Mutta vastaanpa kuitenkin: Ei ollut. Tavoite oli saada olla rauhassa. Jos taovite olisi sodan uhalla ollut olla luovuttamatta mitään, miksi Suomi tarjosi alueita Kannakselta? Historiaan on hyvä tutustua ennen kuin siitä kirjoittele. Ja kyse oli nimen omaan sotatavoitteista. Senkin huomaa, kun lukee viestit ennen kuin niitä kommentoi.
Tässä nyt sotketaan iloisen ilmeisesti kaksi asiaa: Neuvottelujen tavoitteet ja soddan tavoitteet. Toistan vielä - toivottavasti viimeisen kerran: Sotatavoitteena ei ollut mikään, mikä erityisesti liittyi alueisiin. Ei myöskän se Varsinais-Suomi. Tavoite oli itsenäisyyden säilyttäminen. Tästä on lukuisia aikalaismerkintöjä sodan ajalta, joten kyse ei ole minun "määritelmästäni". Tuo tavoite saavutettiin. Suomi siis onnistui tavoitteessaan. Se taas, mitä mieltä "lähes kaikki" olivat, on mielenkiintoinen kysymys sinänsä. Varmaa on, että NL ei tavoitteitaan saavuttanut, ja päitä putoili. Miten näin olisi käynyt, jos NL olisi olmasta mielestään voittanut sodan?Tapio Onnela kirjoitti:Juu varmaan oli tavoitteena olla rauhassa, mutta kyllähän voimakkaasti oltiin ainakin aluksi sitä mieltä, että mitään alueita ei luovuteta ja kun ne alueet mitä sitten tarjottiin eivät riittäneet NL:lle alkoi sota. Tavoitteena ei kuitenkaan ollut niiden alueiden luovuttaminen, jotka menetettiin. Tässä mielessä Suomi ei onnistunut tavoitteissaan. Lähes kaikkihan olivat talvisodan jälkeen sitä mieltä että Suomi oli katkerasti hävinnyt sodan.
Eipä suinkaan. NL olisi voinutHeikki Jansson kirjoitti: Suomi asetti täten Neuvostoliiton vaihtoehdottomaan tilanteeseen – jonka vuoksi se oli valmis ryhtymään sotaan,
Tässäpä erehdyt: koska NL antoi talvisodassa suomalaisille syyn olettaa, että tavoitteena oli Suomen valloitus, seuraus oli Suomen kansan yksimielisyys, joka kesti (kohtuullisesti arvioiden) myös jatkosodan ajanHeikki Jansson kirjoitti: Syntyneessä tilanteessa syksyllä 1939 olisi ainut järkevä strategia ollut yrittää luikerrella Stalinin ja Hitlerin välissä, pelata nämä toisiaan vastaan ja pysytellä, mikäli mahdollista, ulkona sodasta. Olisiko tässä pelissä Pirun ja Perkeleen välissä pitkän päälle onnistuttu, on epävarmaa.Nyt ei kuitenkaan edes yritetty. Mitään ei voitettu periksi antamattomalla neuvottelutaktiikalla