Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

SA-kuvat päivittyy sodanaikaisilla värikuvilla ja uutiskatsauksilla


Kuva: SA-kuva
Maanpuolustuskorkeakouluun kuuluvan Tuotanto-osaston ylläpitämä SA-kuvagalleria avattiin huhtikuussa 2013. Maailmanlaajuisesti suuren suosion saavuttaneen kuvagallerian yksivuotisjuhla kansallisena veteraanipäivänä tuo mukanaan uutta sisältöä, kun palvelu päivittyy yli 800 värivalokuvalla ja videomateriaalilla.

Puolustusvoimien tiedotteen mukaan kansallisen veteraanipäivän aatonaattona 25. huhtikuuta tulee kuluneeksi tasan vuosi SA-kuvagallerian julkistamisesta. Kansainvälisellä mittapuulla ainutlaatuisessa avoimeen tietoon perustuvassa kuvapalvelussa on vieraillut kuluneen vuoden aikana maailmanlaajuisesti yli miljoona kävijää. Yksittäisiä kuvalatauksia on kertynyt yli 31,3 miljoonaa.

Veteraanipäivän yhteydessä toteutettava päivitys tuo nähtäville yli 800 harvinaista ja historiallisesti merkittävää värivalokuvaa jatkosodan ajalta. Joukossa on kuvia esimerkiksi Viipurin pommituksesta ja valtausparaatista.

SA-kuvagallerian tämänhetkinen statistiikka on sekä kansallisessa että kansainvälisessä mittakaavassa vakuuttavaa tarkasteltavaa. Sivusto on tavoittanut vuoden mittaisen olemassaolonsa aikana yli miljoona yksilöityä kävijää ympäri maailman. Suurin osa ulkomaalaisista vierailijoista on paikannettu Venäjälle, Ruotsiin ja Saksaan. Yksittäisiä kuvalatauksia on kertynyt yli 31,3 miljoonaa kappaletta.

– Etuna ovat palvelun ilmainen käyttö ja mahdollisuus päästä tarkastelemaan miltä asiat ovat näyttäneet Suomessa toisen maailmansodan aikaan, projektipäällikkö komentajakapteeni Pasi Leskinen arvelee maailmanlaajuisen suosion syiksi.

Päivityksen myötä kohti avoimen tiedon infrastruktuuria

SA-kuva.fi-verkkosivuston sisältämät mustavalkokuvat saavat tuoreen päivityksen myötä rinnalleen värikuvien ohella myös Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ylläpitämään elonet.fi-palveluun digitoidut puolustusvoimien uutiskatsausvideot vuosilta 1940–1944.

Värivalokuvien ohella sivuston hakupalvelu sisällyttää tuloksiin jatkossa myös Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ylläpitämässä Elonet-verkkopalvelussa olevat digitoidut puolustusvoimien uutiskatsausvideot vuosilta 1940–1944. Myös sivuston käytettävyys päivittyy. Vierailijat voivat jatkossa hakea ja tarkastella teemapohjaista sisältöä esimerkiksi keskeisimpien juhlapäivien aikaan.

Sivuston päivityksen myötä tuleva uusi sisältö ja lähes 160 000 jo esillä olevaa mustavalkovalokuvaa ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä. SA-kuva.fi avautuu myös Kansallinen digitaalinen kirjasto -hankkeen kautta helpottamaan esimerkiksi tutkijoiden työtä finna.fi-palvelussa. Kaikilla kuvagalleriassa vierailevilla on mahdollisuus jättää kuviin liittyvää palautetta materiaalin taustatietojen lisäämiseksi.

– Arkistojen yhdistämisellä pyritään helpottamaan esimerkiksi tutkijoiden työtä. Jatkossa kaikkien palveluiden sisällöt ovat laajemmin tavoitettavissa, kun SA-kuva.fi tulee osaksi Kansallisen digitaalisen kirjasto -hankkeen finna.fi-palvelua, Leskinen kuvailee.

Yhteistoiminnallaan tahot muodostavat kattavan avoimen tiedon infrastruktuurin.
– Avoimessa tiedossa on tulevaisuus, ja puolustusvoimat haluaa toimia tässä suunnannäyttäjänä, Leskinen sanoo.

Kuvagalleria tarjoaa kävijöilleen vaikutusmahdollisuuden palvelun kehittämiseksi. Leskinen toivookin, että mahdollisimman moni vierailija lähettäisi palautetta ja mahdollisia lisätietoja katselemistaan kuvista.

– Kävijöiltä saatu palaute auttaa täydentämään kuvien taustatietoja ja korjaamaan alkuperäisissä merkinnöissä mahdollisesti olevia virheitä. Tällä hetkellä olemme saaneet noin 8 000 yksittäistä palautetta, jotka käsitellään kesän aikana. Syksyn myötä kuvien lisätietokentät ovat jo rikkaampia.

Leskisen mukaan kuvat ovat levinneet hyvin julkiseen käyttöön muun muassa sosiaalisessa mediassa havaitun aktiivisuuden perusteella. Palvelusta on ollut hyötyä myös lehdistölle esimerkiksi teemanumeroiden kuvituksen kannalta.

Ainutlaatuiset värivalokuvat nähtäville

Nyt julkaistavan päivityksen parissa työskennellyt arkistonhoitaja Janne Hallikainen on huolehtinut värikuvien skannaamisesta ja digitoinnista.


Kuva: Venäläisiä naisia polttopuiden teossa 1942, Heikki Roivainen, SA-kuva

– Osaa kuvista on täytynyt ehostaa, sillä ajan vaikutus näkyy negatiiveissa. Myös tietojen etsiminen on ollut haastavaa, Hallikainen kuvailee prosessia.
Värivalokuvaus oli vielä 1940-luvun alun Suomessa erittäin harvinainen menetelmä. Ensimmäiset värivalokuvat olivatkin uuden teknologian vuoksi enemmän kokeiluluontoisia, joskin sisällöltään arvokkaita ja kiinnostavia.

– Nyt esille asetettavien värikuvien joukossa on muun muassa ennen näkemättömiä kuvia Viipurin valtausparaatista ja pommituksesta. Ja kyllähän ylipäätään värikuvat 1940-luvulta ovat kiinnostavaa katseltavaa, Hallikainen kertoo.

Päivitetty http://www.sa-kuva.fi avautuu kansallisena veteraanipäivänä 27.4.2014 kello 12.


Kuva: Poventsa 2.7.1942, Hans Lindh, SA-kuva


Kuva: Morane koneita Latvan kentällä, SA-kuva


Kuva: Kuvassa eversti Snellmann, majuri Väänänen, luutnantti Aulanko ja luutnantti Nuutilainen. Syväri, Voimalaitoksen lohko toukokuussa 1943, SA-kuva, Otso Pietinen


Kuva: SA-kuva, Otso Pietinen

Uutislähde: Puolustusvoimien tiedote

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”