
Kansallisfilosofi J. V. Snellmanin kootut teokset 1-24 julkaistaan digitaalisena Snellmanin päivänä 12.5.2014. Tämä on ensimmäinen vaihe kolmivuotisessa hankkeessa, jossa J.V. Snellmanin kootut teokset julkaistaan verkossa alkukielisenä ja suomennettuna kaikille avoimina ja maksuttomasti hyödynnettävinä.
Verkkopalvelussa alkuperäiset dokumentit on tulkittu ja puhtaaksikirjoitettu sekä varustettu täydellisillä hakuominaisuuksilla, selityksillä ja hakemistoilla jokaisen kansalaisen ulottuville. Sisältö skaalautuu kaikille päätelaitteille, läppäriin, tablettiin, mobiiliin.
Kuopiosta käsin toimiva Snellman-instituutti ry on 30 vuoden ajan osaltaan huolehtinut Snellmanin perinnön vaalimisesta ja näkyvyydestä tässä päivässä. Snellman-lähdeportaalihankkeen päärahoittajana toimii Olvi-säätiö ja hankkeen kokonaistoteutuksesta vastaa Edita Publishing Oy, joka on käynnistänyt laajan kustannusohjelman koottujen teosten editoimiseksi useista kansakunnan arvojohtajista osana itsenäisyyden 100-vuotisjuhlallisuuksia. Päätoimittaja Raimo Savolainen toteaa: ”Kansakunnan muisti avautuu, kun arkistojen ja kirjastojen aarteet saadaan sähköisesti kaikkien ulottuville.”.
Kansakuntamme rakentamisen käsikirjoittajan J. V. Snellmanin valtakunnallisia sivistysvaikutuksia tuottanut elämäntyö manifestoitui parhaiten juuri Kuopiossa ja Pohjois-Savossa. Snellman-instituutti ja Olvi-säätiö ovat yhdessä halunneet antaa mahdollisuuden kaikille kansalaisille tutustua ja hyödyntää kansakunnan rakentamisessa keskeisen henkilön ajatuksia ja pohdintoja. Lähdeportaalin sisältöä voivat hyödyntää niin tutkijat, opettajat, koululaiset, puheen pitäjät, poliitikot, kansalaisvaikuttajat kuin muutkin kansalaiset. Verkkosivustolla avataan Suomen kansalle pääsy historiamme rakennusaineksiin ja kulttuurimme kulmakiviin.
Kansakunnan käsikirjoittaja
Snellmanin kootut teokset ovat monipuolinen ja kiehtova lukukokemus, koska lukijalle avautuu mahdollisuus tutustua Snellmaniin opiskelijapoliitikkona, eurooppalaisena filosofina, kulttuurimatkailijana, koulunrehtorina, sanomalehtimiehenä, filosofian professorina, senaattorina, valtiopäivämiehenä, aviopuolisona ja perheenisänä. Snellmanin toiminnan kaari kohoaa Nikolai I:n ajan vaiennetusta totuudentorvesta Aleksanteri II:n hallitseman suuriruhtinaskunnan korkeaksi virkamieheksi ja keisarin neuvonantajaksi. Snellmanin mukana matkustetaan Tukholmaan, Pietariin, Keski-Eurooppaan ja ennen kaikkea Helsingistä Ouluun ja Turusta Kuopioon.
Snellmanin käymä kirjeenvaihto peilaa aikaa ja ihmisiä kaikessa inhimillisyydessään. Kirjeenvaihto perheenjäsenten ja ystävien kanssa raottaa yksityisyyden verhoa, ajatusten vaihto korkeimpien viranomaisten kanssa paljastaa kulissientakaista toimintaa. Snellmanin filosofiset käsikirjoitukset, luennot ja teokset tuovat esiin Snellmanin ajatuksellisen työpajan. Voimakkaasta yhteiskunnallisesta osallistumisesta kertovat sanomalehtiartikkelit, joille mikään aihe ei ole vieras. Painavinta vaikuttamista ovat Snellmanin lausunnot senaatissa ja valtiopäivillä sekä näiden taustalla suuri määrä muistioita, joiden avulla keisari saattoi muodostaa käsityksensä maan kehittämisen suunnasta.
Snellmanin koottujen teosten 12 000 sivua vievät lukijansa suomalaisen kansakunnan juurille. Aineisto kuvaa vahvasti, kuinka usko sivistyksen voimaan herätti kansan ja muokkasi suomalaisesta identiteetistä tulevaisuuden pysyvän menestystekijän. Snellmanin elämä ajassaan ja suhteessaan aikalaisiinsa avaa loistavan näköalan kansakunnan herätystyöhön Suomen suuriruhtinaskunnassa. Paljon kotimaassa ja ulkomailla liikkunut sekä monessa roolissa elänyt näkijä, julistaja ja toimija laajoine verkostoineen piirtää tarkan kuvan yksittäisen ihmisen vakaumuksen voimasta itsevaltaisesti johdetussa keisarikunnassa.
Koottujen teosten avulla voi seurata Snellmanin jalanjälkiä suomen kielen aseman parantajaksi, Suomen markan isäksi ja sysäyksen antajaksi useiden muiden kansakunnan tärkeiden asioiden toteutumiselle. Euroopan yhdentymiskehitys on tehnyt Snellmanista kansallisten tunnusmerkkien luojana entistä ajankohtaisemman, kun peräänkuulutetaan suomalaisen identiteetin rakennuspuita. Kootut teokset tuovat esille aikakauden, jolloin Suomi oli eurooppalaisempi kuin koskaan.
* J.V. Snellmanin kootut teokset
* Snellman-instituutin kotisivut

Lähde: Edita Publishing Oy tiedote