Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Valtion luonnonsuojelun varhaisvaiheiden aineistoja Kansallisarkistoon


Ympäristöministeriö on luovuttanut valtion luonnonsuojeluvalvojan tehtävässä syntyneiden asiakirjojen kokonaisuuden vuosilta 1924–1980 Kansallisarkistoon. Aineiston laajuus on 3,5 hm ja se on tutkijoiden vapaasti käytettävissä. Ympäristöministeriö vastasi asiakirjojen järjestämistyön kustannuksista.

Maamme ensimmäinen luonnonsuojelulaki säädettiin vuonna 1923. Vuosina 1924–1938 valtion luonnonsuojeluvalvojan virkaa hoidettiin sivutoimena. Tehtävän ensimmäinen hoitaja oli Korkeasaaren eläintarhan intendentti Rolf Palmgren.

Vuonna 1939 perustettiin päätoiminen luonnonsuojeluvalvojan virka, joka sijoitettiin Metsätieteelliseen tutkimuslaitokseen (v:sta 1953 Metsäntutkimuslaitos). Vuoden 1973 alusta valtion luonnonsuojeluvalvojan tehtävät siirrettiin Metsäntutkimuslaitoksesta maa- ja metsätalousministeriöön. Vuonna 1983 luonnonsuojeluvalvojan tehtävä siirrettiin ympäristöministeriöön.

Valistusta ja neuvontaa

Luonnonsuojeluvalvojan tehtäviin kuului muun muassa tehdä aloitteita ja ehdotuksia luonnonsuojelutoimenpiteiksi ja antaa yksityisille maanomistajille opastusta ja neuvoja luonnonsuojelukysymyksissä sekä harjoittaa luonnonsuojelua koskevaa valistustoimintaa. Lisäksi luonnonsuojeluvalvojalla oli keskeinen rooli luonnonpuistojen ja kansallispuistojen toiminnan kehittämisessä.

Luonnonsuojelun valvojan arkistosta avautuu monia näkymiä valtion luonnonsuojelutoiminnan varhaisvaiheisiin. Suurin osa asiakirjoista on vuosilta 1939–1972, jolloin valtion luonnonsuojeluvalvojana toimi professori Reino Kalliola (1909–1982). Virkatehtäviensä ohella Kalliola toimi aktiivisesti luonnonsuojelualan yhdistyksissä, lainvalmisteluhankkeissa sekä tiedemiehenä ja tietokirjailijana. Nämä Kalliolan toiminnan eri ulottuvuudet tulevat esille myös luonnonsuojeluvalvojan arkistoaineistossa.

Lähde: Arkistolaitoksen tiedote 16.05.2014

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”