
TAHITI – Taidehistoria tieteenä 3/2014
Pekka Korvenmaa 60 vuotta
TAHITIn ensimmäisellä erikoisnumerolla haluamme juhlia ja onnitella 60 vuotta täyttävää Pekka Korvenmaata, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun muotoilun professoria ja Helsingin yliopiston taidehistorian dosenttia. Käsillä olevassa juhlajulkaisussa suunnataan katse suomalaiseen muotoiluun ja muotoilun historian tutkimukseen. Julkaisussa on kuusi tieteellistä artikkelia.
Harri Kalhan artikkeli käsittelee Walter Benjamin ambivalenttia auran käsitettä ja suhteuttaa sitä taideteollistumisen uhkaan Benjamin omissa kirjoituksissa. Maija Mäkikalli kirjoittaa Helsingissä 1920-luvulla toimineesta Oy Huonekalutaide Ab:stä. Renja Suominen-Kokkosen aikaisemmat Aino Marsio-Aalto -tutkimukset täydentyvät artikkelilla, jossa lähiluvun kohteena on Aino Marsio-Aallon matkapäiväkirja 1930-luvulta. Visa Heinonen ja Mika Pantzar tarkastelevat suomalaista kodinsisustusta Kaunis Koti -lehden palstoilla 1950-luvun puolivälissä. Huomion kohteena on maaseudun ja kaupungin välinen suhde. Satu Kähkönen tarttuu artikkelissaan muotoilukritiikkiin tapauksenaan Annikki Toikka-Karvonen, joka on yksi 1950-1960 -lukujen ahkerimmista kirjoittajista tällä alueella. Leena Svinhufvudin ja Kärt Summatavetin yhteisartikkeli pohjautuu haastattelumateriaaliin, jossa muotoilun opettajat, alan entiset opiskelijat, muistelevat 1970-lukua Taideteollisen korkeakoulun historiassa.
Lehdessä on kaksi kolumnistia, jotka molemmat kirjoittavat Pekka Korvenmaasta. Renja Suominen-Kokkonen, Korvenmaan opiskelutoveri ja ystävä, kertoo tämän vaiheista. Pekan kollega ja ystävä, muotoiluhistorian professori Jonathan M. Woodham luo katsauksen design historyn tutkimusalueen tilanteeseen vuonna 2014.
Kirja-arviot -osiossa esitellään yksi verkkonäyttely ja kaksi museonäyttelyä. Samalla arvioidaan myös näyttelyiden ohessa ilmestyneet julkaisut. Kentältä ja arkistosta -osion tekstit täydentävät juhlajulkaisun kokonaisuutta kertoen siitä, miltä muotoiluhistorian tutkimuksen tilanne näyttää juuri nyt.
* TAHITI – Taidehistoria tieteenä 3/2014