Vietnamin sodan kulttuurihistoriasta
Vietnamin sodan päättymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 40 vuotta. Sodan päättymisen muistoksi Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaine järjestää Vietnamin sodan kulttuurihistoriaa käsittelevän seminaarin perjantaina 24.4.2015 Turun yliopiston Publicum 3 –salissa kello 10-17. Seminaari on kaikille avoin ja ilmainen.
Vietnamin sota päättyi virallisesti 30.4.1975 kun Pohjois-Vietnamin joukot saapuivat Etelä-Vietnamin pääkaupunkiin Saigoniin ajaen samalla viimeiset amerikkalaissotilaat pois maasta. Vaikka Vietnamin sodasta on pian kulunut jo 40 vuotta, on se edelleen kulttuurihistoriallisesti merkittävä, näyttäytyen Kylmän sodan huipentumana maailman historiassa.
Vietnamin sota muistetaan maailman historian ensimmäisenä ”televisiosotana”, joka kosketti jokaista television ääressä istuvaa pasifistinuorta. Vietnamin sota synnyttikin maailmanlaajuisia mielenosoituksia, joiden tunnusmerkkinä toimivat kaikkien tuntemat mielikuvat hipeistä laittamassa kukkia kiväärien piippuihin. Televisioituna sotana Vietnamin sota välitti maailmaan myötätunnon, osallisuuden, uhriuden ja vastarinnan aaltoja.
Kulttuurihistorian oppiaineen järjestämä seminaari keskittyy nimenomaan tähän Vietnamin sodan erityispiirteeseen kaikkia koskettaneena ja televisioituna kulttuurihistoriallisena traumana. Vietnamin sodan kulttuurihistoria -seminaarin esiintyjät puhuvat päivän aikana sodan herättämäistä tunteista ja kokemuksista, sen kulttuurisesta muistista ja vaietusta historiasta sekä sen käsittelystä niin kirjallisuudessa ja musiikissa kuin elokuvissa ja televisiossakin. Mitä Vietnamin sodasta muistetaan, mitä unohdetaan? Millainen on sen kulttuurinen jalanjälki 1900- ja 2000-lukujen historiassa?
Seminaari alkaa kello 10 tervetuliaissanoilla, jonka jälkeen seminaarin ensimmäinen esiintyjä, journalisti Rauli Virtanen, kertoo millaista oli journalistin työ Vietnamin sodan aikana. Seminaarin lounastauon jälkeen Lari Karreinen puolestaan luo näkökulman Vietnamin sodan ekologiaan.
Turun yliopistosta seminaariin saapuu puhumaan FT Kimmo Ahonen, joka pureutuu Vietnamin sodan aikaiseen politiikkaan Reaganin ja Hollywoodin tarjoamien kuvien kautta. FL Janne Mäkelä taas tarkastelee Vietnamin sodan vaikutusta musiikkiin.
Professori Luigi Giuliano de Anna puhuu vuorostaan Tiziano Terzanista ja hänen intellektuaalisesta näkemyksestään Vietnamin sodasta, kun taas Yhdysvaltain tutkimuksen dosentti Benita Heiskanen paneutuu Vietnamin sodan kulttuuriseen muistiin Yhdysvalloissa.
Seminaarin loppupaneelikeskustelun puheenjohtajana on toimittaja Hannu Taanila. Paneelikeskustelu alkaa kello 15 seminaarin kahvitauon jälkeen. Seminaarin lopuksi Taanilan vetämän paneelikeskustelun jälkeen osallistujille esitetään Vietnamin televisiota koskeva dokumentti.
Lisätietoja seminaarista löytää kulttuurihistorian oppiaineen ylläpitämiltä blogi ja facebook -sivuilta.
Vietnamin sodan kulttuurihistoria -blogi
https://blogit.utu.fi/vietnam/
Vietnamin sodan kulttuurihistoria -facebook tapahtuma
https://www.facebook.com/events/666949926767992/
Kirjoittajat
Elina Palosaari & Meri Timonen
Historiauutinen on kirjoitettu osana Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineen Kulttuurihistorian kirjoittaminen -kurssia.