Veikko Huuska
Viestit: 193
Liittynyt: 28.09.08 15:26
Paikkakunta: Ikaalinen

Yhdysvaltain sotilasretkikunta Arkangelin suunnalla 1918

*
Vuonna 1918, aivan ensimmäisen maailmansodan loppuvaiheissa, Yhdysvallat lähetti kaksi interventiojoukkoa Venäjälle.

Katso Wikipedian esitys; https://en.wikipedia.org/wiki/Polar_Bear_Expedition sekä https://en.wikipedia.org/wiki/North_Russia_Intervention

Yhdysvaltain armeijan JR339, JR31 ja JR27 (the 339th Infantry Regiment, the 31st Infantry Regiment and the 27th Infantry Regiment) niitä tukevine joukkoineen lähetettiin tähän ympärysvaltojen keskenään sopimaan tukioperaatioon.

JR339 miehistöineen ja sitä tukevine yksiköineen käskettiin Venäjän Euroopan puoleiseen osaan, Arkangelin ja Murmanskin kaupunkien lähelle, aluksi suojelemaan siellä olevia sotilastarvikkeita sekä auttamaan Saksaa vastaan idän suunnasta käynnistyvää suunnitteilla ollutta hyökkäystä.
JR27 ja JR31 osoitettiin Siperiaan, Vladivostokin alueelle avustamaan siellä olevia Tshekkoslovakian sotilasyksiköitä niiden pyrkiessä murtautumaan ulos Venäjältä.

Näistä voimista tuli osa laajempaa liittoutuneiden sotilasuunnitelmaa sekä antibolshevistisen rintaman vastavallankumouksellisia joukkoja, jotka pyrkivät nujertamaan vallan Venäjällä anastaneet Leninin johtamat bolshevikit. Koska tuhansien kilometrin tundravyöhyke Siperialla erotti nämä kaksi sotilasryhmittymää toisistaan niillä ei ollut edellytyksiä keskinäiseen vuorovaikutukseen.

Sekä JR31 että JR339 omaksuivat itselleen lempinimen Polar Bears (Jääkarhut), ja molemmissa käytetään jääkarhua rykmentin vaakunan tunnuseläimenä. Mutta vain Euroopanpuoleisella Venäjällä rämpineen interventiojoukon lempinimeksi muodostui ”Polar Bear Expedition” eli Jääkarhu –retkikunta”.
Katso linkin takaa; http://quod.lib.umich.edu/p/polaread/

JR339:n miehistö ja sitä tukevat yksiköt koostuivat pääasiassa miehistä, jotka olivat kotoisin Michiganin ja Wisconsinin osavaltioista. Michiganin yliopiston Historiallinen kirjasto (The Bentley Historical Library of the University of Michigan) on koonnut suuren kokoelman Polar Bear Expeditionia koskevia käsikirjoituksia sekä painotuotteita. Se koostuu yli 110:stä yksittäisestä kokoelmasta ensikäden materiaalia sekä lukuisista julkaisuista. Bentleyn kirjasto ei ole pyrkinyt dokumentoimaan yksittäisiä miehiä, jotka palvelivat Siperiassa.

Tässä linkkejä Jääkarhu-retkikunnan kokoelmiin:
Lue Jääkarhu-retkikunnan lyhyt historia: brief history
Etsi kohteita: henkilöt, paikat tai armeijan yksiköt: search
Selaa valokuvaluetteloa, karttoja tai päiväkirjoja: search
Selaa aakkosellista luetteloa kokoelmista: alphabetical list of collections
Etsi tietoja maantieteellisistä kohteista: geographic location

Lähes kaikki Polar Bear Expeditionin käsikirjoitukset ja arkistoaineistot ovat Bentleyn Historiallisen kirjaston hallussa, samoin kuin niihin liittyvät kirjat ja aikakauslehdet. Kaikki mainittu materiaali on digitoitu ja ne ovat vapaasti saatavissa yleiseen käyttöön näiden sivustojen kautta. Kirjasto pyrkii aktiivisesti täydentämään kokoelmiaan. However, all of these collections are described on this site, and researchers are welcome to contact the library's reference staff regarding access or copies.
Vielä päätteeksi päälinkki retkikunnan valokuvakokoelmaan:
http://quod.lib.umich.edu/p/polaread/um ... t;q1=Death.
(noin 185 kiinnostavaa valokuvaa)
*

Veikko Huuska
Viestit: 193
Liittynyt: 28.09.08 15:26
Paikkakunta: Ikaalinen

Re: Yhdysvaltain sotilasretkikunta Arkangelin suunnalla 1918

Näyttää siltä, että edellä tekstiin sisältyvät arkistoaineiston osalinkit eivät toimi, mutta sisällysesittelyssä mainitut linkit löydät täältä:

http://quod.lib.umich.edu/p/polaread/

I Maaimansodan päättymiseen 11.11.1918 liittyen Fold3:n artikkeli tässä;

https://blog.fold3.com/tmih-fighting-of ... h-nov-2015

339th Infantery Regimentin (JR339) vaiheista kiinnostuneille; artikkelin kommenteissa useampikin henkilö kertoo sukulaisestaan, joka on ollut retkellä mukana, joten kannattaa ehkä vilkaista kommentiosio.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”