Lea Murto-Orava
Viestit: 394
Liittynyt: 21.11.05 14:09
Viesti: Kotisivu

Kirja mitaleista ja mitalitaiteesta ilmestynyt

Mitalit ovat paljon muutakin kuin urheilupalkintoja ja kunniamerkkejä

Mitalit tunnetaan usein vain palkintoina ja kunniamerkkeinä, mutta ne voivat olla myös arvokkaita taideteoksia ja historiallisia dokumentteja. Museovirasto / Suomen kansallismuseo on julkaissut kirjan ”Mitalit ja mitalitaide”, joka kertoo suomalaisista ja Suomen historiaan liittyvistä mitaleista 1500-luvulta nykypäivään. Keskeisellä sijalla ovat muotokuva- ja muistomitalit, mutta myös palkintomitalit, sotamitalit ja vapaat taidemitalit ovat mukana. Samalla kirja esittelee Kansallismuseon arvokasta ja monipuolista kokoelmaa, johon sisältyvä Turun akatemialta periytyvä Helsingin yliopiston mitalikokoelma on maamme vanhin keskeytyksettä kartutettu kulttuurihistoriallinen kokoelma.

Kun Suomi oli osa Ruotsia, mitalitaide tuli maassamme tunnetuksi etupäässä ruotsalaisten palkintomitalien välityksellä. ”Suomalainen” mitalitaide sai alkunsa paikallisena ilmiönä, kun Turun akateemisissa piireissä 1700-luvun viime vuosina heräsi kiinnostus mitalien teettämiseen.

Uudempi suomalainen mitalitaide syntyi 1800-luvun jälkipuolella, jolloin mitalien muotoileminen oli kaikkialla siirtymässä rahapajojen kaivertajilta kuvanveistäjille. Tässä aukeni kotimaisille taiteilijoille uusi työsarka, ja siitä lähtien ovat huomattavan monet maamme tunnetuimmista kuvanveistäjistä olleet myös mitalitaiteilijoita. Näin kehittynyt ammattitaidon ja taiteellisen luomisen perinne muodosti pohjan maamme mitalitaiteen 1900-luvulla saamalle kansainväliselle maineelle.

Runsaasti kuvitettuun kirjaan sisältyy bibliografia ja englanninkielinen yhteenveto ”Medals and Medallic Art in Finland”.

Mitalit ja mitalitaide -kirjan tekijä Tuukka Talvio on Kansallismuseon rahakammion johtaja ja numismatiikan dosentti Helsingin ja Turun yliopistoissa.

Tuukka Talvio
MITALIT JA MITALITAIDE
Medals and Medallic Art in Finland

Museovirasto / Suomen kansallismuseo 2007, 136 s., nid, ISBN 978-951-616-172-6, 30,00 € (alv:ton)

Museoviraston julkaisuja myydään Suomen kansallismuseon museokaupassa (Mannerheimintie 34) sekä viraston muissa museoissa, linnoissa ja toimipisteissä. Julkaisuja voi tilata myös postiennakolla. Tilaukset osoitteella: Museovirasto, Julkaisutilaukset, PL 913, 00101 Helsinki tai sähköpostiosoitteella: kirjatilaus@nba.fi
Tiedustelut: puh. (09) 4050 9559, (09) 4050 9585 tai (09) 4050 9543

Museoviraston julkaisuja myy myös virtuaalinen kirjakauppa Granum http://granum.uta.fi/granum/

Tiedot kaikista Museoviraston julkaisuista http://www.nba.fi/fi/julkaisut

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”