Lea Murto-Orava
Viestit: 394
Liittynyt: 21.11.05 14:09
Viesti: Kotisivu

Museovirasto ja Päijät-Hämeen maakuntamuseo yhteistyösopimus

Päijät-Hämeen maakuntamuseo ja Museovirasto sopivat yhteistyöstä

Museovirasto ja Päijät-Hämeen maakuntamuseo ovat uudistaneet kulttuuriympäristön vaalimista koskevan yhteistyösopimuksensa. Uudessa sopimuksessa sovitaan yhteistyöstä ja työnjaosta sekä arkeologian että rakennusperinnön alalla. Museovirasto delegoi sopimuksella pääosan kulttuuriympäristön viranomaistehtävistä Päijät-Hämeen maakuntamuseolle.

Museovirasto ja maakuntamuseot solmivat 1990-luvulla yhteistyösopimuksia sen mukaan oliko maakuntamuseoilla päätoimista arkeologia tai rakennusperinnön asiantuntijaa. Tällaiset sopimukset tehtiin myös Päijät-Hämeen maakuntamuseon kanssa. Nyt Museovirasto pyrkii tekemään sopimukset kaikkien maakuntamuseoiden kanssa ja sopimuksia solmitaan vain yksi. Se koskee sekä arkeologista että rakennettua kulttuuriperintöä.

Kulttuuriympäristön vaaliminen onnistuu parhaiten yhteistyöllä. Museovirasto ja maakuntamuseot ovat yhdessä vahva ammatillinen yhteisö, osaaja ja vaikuttaja. Maakuntaa koskevissa kulttuuriympäristötehtävissä oman maakunnan asiantuntija toimii tehokkaasti, nopeasti ja oikeaan aikaan. Museon tietoaineistot ja palvelut ovat lähellä asiakkaita ja vaivattomasti saavutettavissa.

Museoviraston ja Päijät-Hämeen maakuntamuseon yhteistyösopimuksen lähtökohtana on ollut museon vakiintunut asema kulttuuriympäristön suojelutoiminnassa, museon tietovarannot, monipuolinen asiantuntemus sekä kokemus kulttuuriympäristökasvatus- ja kehittämistehtävissä.

Sopimus korostaa osapuolten yhteistä vastuuta kulttuuriperinnön vaalimisessa ja suojelussa. Museovirasto delegoi sopimuksella pääosan kulttuuriympäristön viranomaistehtävistä maakuntamuseolle. Sopimuksessa käsitellään lisäksi inventointi- ja tutkimustoimintaa, koulutus-, ohjaus- ja neuvontatyötä, korjausavustuksia koskevaa yhteistyötä, tiedonvaihtoa, tiedottamista ja tiedon saatavuutta sekä kehittämistoimintaa niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla.

Päijät-Hämeen maakuntamuseo toimii Lahdessa osoitteessa Lahdenkatu 4. Museonjohtaja on Esa Hassinen, puh. (03) 8144 500, esa.hassinen@lahti.fi, arkeologina toimii amanuenssi Hannu Takala, puh. (03) 8144 497, hannu.takala@lahti.fi ja rakennustutkijoina Riitta Niskanen, puh. (03) 8144 541, riitta.niskanen@lahti.fi ja Päivi Siikaniemi, puh. (03) 8144 506, paivi.siikaniemi@lahti.fi.

Museovirastossa lisätietoja sopimusyhteistyöstä antavat osastonjohtaja Maire Mattinen, puh. (09) 4050 9423, maire.mattinen@nba.fi, osastojohtaja Leena Söyrinki-Harmo, puh. (09) 4050 9271, leena.soyrinki-harmo@nba.fi, yli-intendentti Helena Taskinen, puh. (09) 4050 9270, helena.taskinen@nba.fi, intendentti Helinä Koskinen, puh. (09) 4050 9492, helina.koskinen@nba.fi ja intendentti Tommi Lindh, puh. (09)4050 9459, tommi.lindh@nba.fi.

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”