Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 23:57

Re: Venäjä ja Syyria

Olen kirjoittanut aikaisemmin Syyrian al-Qaidasta, joka tunnetaan nimellä Jabhat al-Nusra tai lyhyesti vain al-Nusra.

Washington Postin mielipidekirjoituksessa David Ignatius kutsuu al-Nusraa uudeksi uhaksi. Lemmi tiesi uhasta ennen Washintong Postia. Olen aika tyytyväinen itseeni.

A new jihadist threat may be on the horizon in Syria
https://www.washingtonpost.com/opinions ... story.html

Ignatiuksen mielestä al-Nusra on älykkäästi piiloutunut maltillisten oppositio voimien sekaan. Se oli hauskasti muotoiltu. Nauratti. Al-Nusra on ollut piilossa Ignatiukselta, mutta ei Lemmiltä, joten ei se kovin älykäs piilo ollut, koska Lemmi ei ole kovin älykäs ja silti tiesi al-Nusran ajat sitten.

Al-Nusralla on Ignatiuksen mukaan läheiset suhteet Ahrar al-Shamiin, jota Turkki, Qatar ja Saudi Arabia tukevat.

Ignatius viittaa amerikkalaisen tutkimuslaitoksen arvioon, että al-Nusra hankkii lisää aluetta Luoteis-Syyriassa ja yhdistyy Ahrar al-Shamin kanssa.

Tuskallinen kysymys Obaman hallinnolle on kuinka taistella al-Nusraa vastaa sen täyttäessä tyhjiön kun ISIS:n menettää aluetta ja suosiota, Kuten useimmissa muissakin Syyrian sodan näkökannoissa on hallinnolla vain huonoja vaihtoehtoja. Nykyinen versio politiikan painajaisesta on liittoutuako Venäjän kanssa al-Nusran kukistamiseksi.
The agonizing question for the Obama administration is how to combat Jabhat al-Nusra as it moves to fill the vacuum left by an Islamic State that is losing territory and popularity. As with most other aspects of the Syrian war, the administration finds nothing but bad choices. The current version of this policy nightmare is whether to ally with Russia in suppressing the Jabhat al-Nusra threat.
Ignatiuksen mukaan Kerryn suunnitelma on yhteiset USA:n ja Venäjän operaatiot al-Nusraa ja ISIS:stä vastaan (Venäjä ehdotti yhteisoperaatioita parisen kukautta sitten USA:lle, joka hylkäsi Venäjän ehdotuksen). Kerry toivoo Ignatiuksen mukaan myös vähentävänsä Syyrian armeijan iskuja maltillisia kapinallisia vastaan, jotta ne voisivat ottaa alueita hallintaansa.

Lemmi huomaa erään asian. Ignatius ei anna nimeä mallillisille kapinallisryhmille. Syy on kai se, ettei niitä ole olemassa.

Ignatius mainitsee itsekin, että CIA on epäonnistunut luomaan maltillisen opposition Syyriaan, joka vetäisi taistelijoita al-Nusralta ja sen sunni-islamistisilta liittolaisilta.

Kerryn suunnitelmaan kuuluu väkivallan vähentäminen ja humanitaarinen apu piiritettyyn Aleppoon. Sen jälkeen USA antaisi tietoja iskujen kohteista Venäjälle.

Toisaalta olen lukenut, että Aleppon osa on piiritetty ja se osa on al-Nusran hallussa. Tuskin siellä on montaa siviiliä enää. USA:n apu menisi al-Nusralle. Sitä epäilen.

Venäjä on pyytänyt USA:a ilmoittamaan missä USA:n tukemia maltillisia kapinallisia on voidakseen olla pommittamatta niitä. USA on kieltäytynyt. Kerry lausui muutamia kuukausia sitten, että maltilliset USA:n tukemat kapinalliset ovat sekoittuneet islamistien kanssa. Käytännössä se merkitsee, että USA tukee kapinallisia, jotka ovat liitossa a-Nusran kanssa.

Yksi USA:n tukema kapinallisryhmä on Nour al-Din al-Zinki. Sen kapinalliset pidättivät 12 vuotiaan palestiinalaispojan ja videoivat kun yksi matlillisista kapinallisista katkaisi veitsellä pojan kaulan ja nosti irrotetun pään kädessään juhlivan yleisön hurratessa ympärillä.

Syrian rebels once supported by U.S. appear to behead child in video
http://www.latimes.com/world/middleeast ... story.html

Myös Amnesty International on syyttänyt Nour al-Din al-Zinkiiä ihmiskaappauksista ja kidutuksista.

Kesäkuun 16. Venäjä teki ilmaiskun USA:n ja Ison Britannian eliittijoukkojen käyttämään salaiseen tukikohtaan Syyriassa. Britit olivat lähteneet tukikohdasta kun isku tapahtui.

Russia 'DELIBERATELY bombed secret military base in Syria used by elite American and British forces'
http://www.dailymail.co.uk/news/article ... orces.html

Daily Mailin mukaan Venäjä iski 12.7 myös CIA:n tukikohtaan Syyriassa.

Venäjän isku sai sekä USA:n että UK:n tekemään kompromissin Venäjän kanssa.
But the attack pushed both the US and UK into a compromise with Russia.
Nähdäkseni Venäjä iski USA:n ja Britannian Syyriassa oleviin salaisiin tukikohtiin, koska se on pyytänyt USA:lta tietoja missä USA:n tukemat ns maltilliset kapinalliset sijaitsevat. USA ei ole niitä antanut. Isku oli painostusta tietojen antamiseksi ja Venäjän ehdottamien yhteisten operaatioiden aloittamiseksi. Venäjä ehdotti yhteisoperaatioita, joista USA kieltäytyi, mutta Venäjän iskettyä USA:n tukikohtiin Syyriassa USA haluaa neuvotella yhteisoperaatioista.Noin ole taustat ymmärtänyt.

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 23:57

Re: Venäjä ja Syyria

Suomalaisissa uutisissa oli ensimmäisen kerran maininta USA:n tuesta al-Nusralle, joka on al-Qaidan Syyrian haara. MTV3:n uutisissa al-Nusrasta tosin käytettiin sen uutta nimeä al-Sham, jonka al-Nusra otti ilmoitti ottavansa käyttöön 28.7.

Kansainvälisissä uutisissa kiertää tietona, että uudestisyntynyt Fateh al Sham on sanoutunut irti yhteyksistä al-Qaidaan. Sen MTV3:n uutinen osasi mainita.

Nimen vaihdolla ja kyseenalaisella irtisanoutumisella al-Qaidasta pyrkii al-Nusra eli al-Shamn saamaan länsimaiden tuen Assadia vastaan käymälleen jihadille. Sitä mieltä tuntuvat monet olevan. Joku arabiaa osaava väitti, ettei al-Nusran/al-Shamin johtaja Al Jajeeran videolla irtisanoutunut al-Qaidasta. En osaa arabiaa, joten en voi tarkistaa asiaa. Englanninkielisissä kirjoituksissa en ole nähnyt suoraa lainausta, jossa al-Shamin johto sanoutuu irti, mutta on toimittajien sanoja irtisanoutumisesta.

Joka tapauksessa suurelle yleisölle al-Qaidan Syyrian haara saattaa mennä ns maltillisena kapinallisena läpi. Tarvitsee vain unohtaa, että samat sunnijihadistit taistelevat al-Shamin riveissä kuin taistelivat al-Nusrankin riveissä. Allah on suuri on varmaan edelleen mottona.

Toukokuussa USA:n ulkoministeri John Kerry asetti Assadille määräajan 1. elokuuta ja uhkasi, ellei valta vaihdu siihen mennessä, Assad ja hänen liittolaisensa pyytävät toista tietä.

Syria: Kerry Sets August 1st as Deadline for Assad
http://me-confidential.com/12584-syria- ... assad.html

Assad on vielä vallassa ja kun Kerryn asettama määräaika umpeutui, aloitti al-Nusra, uudelta nimeltään al-Sham hyökkäyksen Aleppossa. Sen on Kerryn toinen tie. Hyökkäyksen ajoitus olympialaisten aikaan saattaa olla sattumaa tai sitten ei.

Siitä hyökkäyksestä MTV3:n uutiset kertoi.

Al-Shamin islamistit yrittävät avata käytävän Syyrian armeijan saartamaan Itä-Aleppoon. Saarroksissa on länsimaisen median mukaan 250 000 tai 300 000 ihmistä, mutta viime vuonna paikalla olleen toimittajan mukaan Itä-Aleppossa oli noin kymmenesosa sanotusta määrästä. Luulen ettei saarrokseen ole ihmisiä juuri virrannut, mutta voin olla väärässäkin. Uskon, että Itä-Aleppon saarroksessa on lähinnä al-Shamin taistelijoita ja vähän siviilejä. Kai lähinnä taistelijoiden perheitä.

Ilmeisesti suurin osa al-Shamin taistelijoista on ulkomaalaisia. Näin ainakin väitetään. Ilmeisesti saudeja.

Onnistuessaan Itä-Aleppon saarroksen purkamisessa joutuu Länsi-Aleppo saarroksiin. Länsi-Aleppossa asuu noin miljoona ihmistä. Noin ainakin jossain väitetään. Siitä voi syntyä melkoinen kriisi, jos noin kävisi.

Al-Sham ja sen liittolaiset ovat joidenkin tietojen mukaan vallanneet tykistökoulun alueen ja siten avanneet käyttävän saarrettuun Itä-Aleppoon. Valtaus ei taida olla kiistaton. Taisteluja käydään edelleen.

Yksi näkemys on, että saarroksen avaamisella al-Sham pyrkii avaamaan pakoreitin Itä-Aleppon islamisteille. Villimpiä väitteitä on, että Itä-Aleppossa olisi 22 CIA:n operatiivia ja/tai turkkilaisia komentajia, jotka on pelastettava saarroksen avauksella.

Muutamien kuukausian ajan al-Sham ja sen islamistiliittolaiset ilmeisesti aseistautuivat ja varustautuivat hyökkäykseen Kerryn ilmoittamana ajankohtana. Kapinallisilla on ilmatorjuntaohjuksia, joilla he pudottivat venäläisen avustushelikopterin muutamia päiviä sitten. Kapinallisten hallussa olevat, ilmeisesti USA:n toimittamat ilmatorjuntaohjukset muuttavat taistelujen luonnetta. Ainakin helikopterien käytöstä tulee riskipitoista.

Amerikkalainen vasemmistolainen lehti Counter Punch kirjoittaa Hilary Clintonin tulevan hallinnon suunnitelmista Syyriassa otsikolla Clintonin ryhmä keskittyy Hizbollahin tuohoamiseen.

Team Clinton Focuses on the Demise of Hezbollah
http://www.counterpunch.org/2016/08/08/ ... hezbollah/

Clintonin neuvonantajien politiikkana olisi mm amerikkkalaisten erikoisjoukkojen lisääminen Syyriassa, ilmaiskut ja risteilyohjusiskut Syyrian armeijaa vastaan ja Hizbollahia vastaan.

Hizbollahin tuhoaminen alkaa kun Clintonin valan jälkeen on sovittu yksityiskohdista Israelin, NATO:n ja Persianlahden monarkkien kanssa. Tavoitteena on Hizbollahin täydellinen tuho. Persianlahden maiden prinssit ja Israel toivottavat tervetulleeksi Clintonin Obamaa kovemman linjan.

Yksi Clintonin neuvonantajista Amos Yadlin, entinen Israelin sotilastiedustelun päällikkö, vaatii USA:ta ja Israelia puuttumaan Syyrian sotaan aktiivisemmin Hizbollahin tuhoamiseksi.

Hizbollahin tuhoamista markkinoidaan massojen miellyttämisenä. Massoja ovat tässä tapauksessa Kongressin republikaanit ja demokraatit. Molemmissa puolueissa on sodan kannattajia.

USA:n hallinnossa ja EU:ssa kiertää myyntiväittämiä, joiden avulla on tarkoitus luoda "horjumaton maailmanlaajuinen sitoutuminen Hizbollahin tuhoamiseksi". Myyntiväittämiin kuuluu, että Hizbollah tappaa naisia ja lapsia. Hizbollah rikkoo siis ihmisoikeuksia. Väite, jolla saa helposti ns uusliberaalit mukaan kannattamaan sotaa.

Lemmi ei tiedä kuinka tulee tapahtumaan. Voi olla, ettei Hilary Clinton voita vaalia ja USA:n, Israelin, Persianlahden prinssien ja mahdollisten innokkaiden NATO- ja EU-maiden sota Hizbollahia vastaan ei toteudu. Voi olla, ettei Clinton toteuta suunnitelmia vaikka voittaisi. Mutta yhtä lailla, sota voi alkaa helmikuussa 2017. Lukija tietää sen ennakolta. Sotaa nimittäin edeltää Hizbollahin kova demonisointikampanja. Siitä tietää, että se alkaa.

Tapio Onnela
Viestit: 4866
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Venäjä ja Syyria

Näin Venäjä kiihdyttämällä sotaa ja inhimillistä hätää lisää myös pakolaistulvaa Eurooppaan

Ban Ki-moon condemns ‘apparently deliberate’ Syria aid convoy attack (The Guardian 20.9.2016)
https://www.theguardian.com/world/2016/ ... -airstrike
US defence officials now believe that Russian planes dropped the bombs that destroyed a UN aid convoy that killed at least 20 people, the Guardian has learned.
The claim of direct Russian involvement in the bombing, if confirmed, would have far-reaching consequences. Ban Ki-moon has used his farewell address to the UN general assembly to denounce it as a “sickening, savage and apparently deliberate attack”, describing the bombers at “cowards”, and UN officials have said it is a potential war crime.
Bellingatin tutkimus vahvistaa: venäläinen pommitus tuhosi YK:n saattueen Syyriassa
Kuva
OFAB 250-270s are unguided bombs previously documented as being used by both the Syrian and Russian air forces extensively in their bombing campaigns in Syria. These bombs, originating from the weapons factories of the USSR and Russian Federation, are not used by aircraft manufactured by NATO countries, nor are they used by Predator drones.
The identity of the bomb is clear from the above comparison, the only question that remains is whether it was Russian or Syrian aircraft that dropped it on the Syrian Red Crescent aid convoy.
https://www.bellingcat.com/news/mena/20 ... oy-attack/

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 12:34

Re: Venäjä ja Syyria

Jo luetaan lähteet kunnolla ja "molemmin silmin", vasta USA epäilee nimenomaan Venäjää syypääksi pakolaissaattueen pommittamiseen. Toisilla ei ole vielä selvyyttä siitä, oliko tuholainen Venäjän vai Syyrian pommikone.

Tapio Onnela
Viestit: 4866
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Venäjä ja Syyria

historioija kirjoitti: Jo luetaan lähteet kunnolla ja "molemmin silmin", vasta USA epäilee nimenomaan Venäjää syypääksi pakolaissaattueen pommittamiseen. Toisilla ei ole vielä selvyyttä siitä, oliko tuholainen Venäjän vai Syyrian pommikone.
Et ilmeisesti sitten lukenut loppuun Bellingatin loppupäätelmää:
The identity of the bomb is clear from the above comparison, the only question that remains is whether it was Russian or Syrian aircraft that dropped it on the Syrian Red Crescent aid convoy.

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 12:34

Re: Venäjä ja Syyria

Tapio Onnela kirjoitti:
historioija kirjoitti: Jo luetaan lähteet kunnolla ja "molemmin silmin", vasta USA epäilee nimenomaan Venäjää syypääksi pakolaissaattueen pommittamiseen. Toisilla ei ole vielä selvyyttä siitä, oliko tuholainen Venäjän vai Syyrian pommikone.
Et ilmeisesti sitten lukenut loppuun Bellingatin loppupäätelmää:
The identity of the bomb is clear from the above comparison, the only question that remains is whether it was Russian or Syrian aircraft that dropped it on the Syrian Red Crescent aid convoy.
Tuohonhan juuri viittasin, sillä pommin valmistajilla ei ole tässä merkitystä, vaan sillä, minkä maan pommittaja sen pommin pudotti. Kysymys siitä on siis ainakin noissa lähteissä vielä ratkaisematta.

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 23:57

Re: Venäjä ja Syyria

Luulen, että Syyrian arabipuolikuu (Syrian Arab Red Cresent) toimii Syyrian hallituksen alueella Länsi-Aleppossa, jossa tietääkseni asuu noin 1,5 miljoonaa ihmistä. Se ei toimi kapinallisten alueella. Kapinallisilla on ns White Helmet-niminen organisaatio, joka ei toimi hallituksen alueella. Siihen on syynsä, mutta niistä ehkä toiste.

Punaisen puolikuun avustussaattue lähti matkaan Syyrian hallinnon alueelta, Länsi-Alepposta tietääkseni, ja ajoi Urm al-Kubraan, joka on Syyrian al-Qaidan haaran, entisen al-Nusran, nykyisen Jabhat Fatah al-Shamin hallinnassa oleva alue. Toinen mahdollinen vallanpitäjä on Ahrar al-Sham joka on liittossa Fatah al-Shamin kanssa. Urm al-Kubrassa avustussaattueen lasti piti purkaa (jotkut tiedotusvälineet ovat kertoneet lastaamisesta), jolloin sitä vastaan iskettiin.

Bellingcatin kuva suutarista on luultavasti Syyrian al-Qaidan haaran terroristin ottama. En usko Bellingcatilla olevan omaa kuvaajaa paikalla. Ei siellä kai ole länsimaisia toimittajia lainkaan.

Kuvaan voi uskoa, tai olla uskomatta ja pitää kuvaa lavastuksena. Itse kukin päättää. En itse usko kuvan aitouteen.

Syyrian hallinto olisi voinut hyvin estää kolonnan lähdön omalta alueeltaan, mutta se ei estänyt. En tiedä miksi se olisi iskenyt saattueeseen päästettyään sen ensin matkaan. En tiedä miksi Venäjä olisi iskenyt. Ei senkään etu kai ole ensin päästää saatue menemään ja sitten pommittaa se tuusan nuuskaksi ja tulla tuomituksi.

Syyskuun 14. päivä (viisi päivää ennen iskua) englantilainen Telegraph kirjoitti, että YK sanoo Syyrian aseellisten ryhmien estävän Aleppon avun poliittisen voiton saamiseksi

UN says armed Syrian groups blocking Aleppo aid for 'political gain'
http://www.telegraph.co.uk/news/2016/09 ... political/

Kapinallisryhmät sanovat kieltäytyvänsä avusta, joka tulee hallituksen alueiden kautta.

Aleppon aktvistit aikovat vastustaa YK:N apua protestina USA:n ja Venäjän sopimalle tulitauolle, johon Syyrian oppositio ei osallistunut.
Activists there said they intended to reject the UN aid in protest at the ceasefire agreement which was brokered between the US and Russia without input from the Syrian opposition.
Oppositiolla tarkoitetaan kai Jabhat Fateh al-Shamia ja sen liittolaisia, jonka lippuja kannettiin tulitaukosopimusta vastustavissa Aleppon mielenosoituksissa. Telegraphin mukaan ei tiedetä edustivatko mielenosoittajat Itä-Aleppon väestön näkemystä. Luulen etteivät edustaneet.

Tulitaukosopimuksen mukaan USA:n ja Venäjän oli tarkoitus aloittaa yhteiset al-Nusran aka al-Qaidan ja sen liittolaisten pommitukset. Tietenkin al-Nusra eli Jabhat Fateh al-Sham vastustaa iskuja itseään vastaan. Ne eivät halunneet tulitaukoa ja nyt, avustuskuljetusta vastaan tehdyn iskun jälkeen tulitaukosopimus voi olla kuopattu ja haudattu.

Luulen, ettei ole varmuutta siitä kuka tai ketkä avustuskuljetusta vastaan iskivät ja luulen, että iskua käytetään poliittisesti hyväksi.

Tapio Onnela
Viestit: 4866
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Venäjä ja Syyria

historioija kirjoitti:Tuohonhan juuri viittasin, sillä pommin valmistajilla ei ole tässä merkitystä, vaan sillä, minkä maan pommittaja sen pommin pudotti. Kysymys siitä on siis ainakin noissa lähteissä vielä ratkaisematta.
These bombs, originating from the weapons factories of the USSR and Russian Federation, are not used by aircraft manufactured by NATO countries, nor are they used by Predator drones.

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 12:34

Re: Venäjä ja Syyria

Tapio Onnela kirjoitti:
historioija kirjoitti:Tuohonhan juuri viittasin, sillä pommin valmistajilla ei ole tässä merkitystä, vaan sillä, minkä maan pommittaja sen pommin pudotti. Kysymys siitä on siis ainakin noissa lähteissä vielä ratkaisematta.
These bombs, originating from the weapons factories of the USSR and Russian Federation, are not used by aircraft manufactured by NATO countries, nor are they used by Predator drones.
Näyttää siltä, että et vieläkään myönnä, että syylliset voivat olla syyrialaisiakin, kuten toisessa lähteessä todettiin? Eli myönnätkö sen, että aseetkin kulkevat rajojen yli?

lentava kirvesmies
Viestit: 360
Liittynyt: 07.12.07 10:20

Re: Venäjä ja Syyria

Tapio Onnela kirjoitti:Näin Venäjä kiihdyttämällä sotaa ja inhimillistä hätää lisää myös pakolaistulvaa Eurooppaan

Ban Ki-moon condemns ‘apparently deliberate’ Syria aid convoy attack (The Guardian 20.9.2016)
https://www.theguardian.com/world/2016/ ... -airstrike
US defence officials now believe that Russian planes dropped the bombs that destroyed a UN aid convoy that killed at least 20 people, the Guardian has learned.
The claim of direct Russian involvement in the bombing, if confirmed, would have far-reaching consequences. Ban Ki-moon has used his farewell address to the UN general assembly to denounce it as a “sickening, savage and apparently deliberate attack”, describing the bombers at “cowards”, and UN officials have said it is a potential war crime.
Bellingatin tutkimus vahvistaa: venäläinen pommitus tuhosi YK:n saattueen Syyriassa
Kuva
OFAB 250-270s are unguided bombs previously documented as being used by both the Syrian and Russian air forces extensively in their bombing campaigns in Syria. These bombs, originating from the weapons factories of the USSR and Russian Federation, are not used by aircraft manufactured by NATO countries, nor are they used by Predator drones.
The identity of the bomb is clear from the above comparison, the only question that remains is whether it was Russian or Syrian aircraft that dropped it on the Syrian Red Crescent aid convoy.
https://www.bellingcat.com/news/mena/20 ... oy-attack/
Huomaan vasemman puoleisen kuvan esittävän ilmeisesti pahvilaatikoita. Kuva on peräisin todennäköisesti jostakin maapallolta ja jonakin aikana otettu.
Miten se liittyy juttuun?

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 23:57

Re: Venäjä ja Syyria

Luulen, että Syyrian nykytilannetta tarkasteltaessa on hyvä huomioida vastaavia aikaisempia tapauksia, joista kaksi on Irakin ja Libyan tapaukset.

Englannissa on viime aikoina kirjoitettu raportit molemmista. Brittien kunniaksi lasken yritykset selvittää tapahtumia. Britanniassa on sodan vastainen oppositio. USA:ssa on myös. Luulen, ettei Suomessa ole. Britanniassa keskustellaan nyt Britannian tuesta Saudi Arabian sodalle Jemenissä ja siihen littyvistä mahdollisista sotarikoksista.

Libyaa koskevan raportin nimi on Libya: Tutkimus sekaantumisesta ja romahduksesta ja UK:n tulevista poliittisista vaihtoehdoista.

Libya: Examination of intervention and collapse and the UK’s future policy options
http://www.publications.parliament.uk/p ... 19/119.pdf

Raportti Cameronin Libyan pommitukseen johtaneista tapahtumista on Englannin alahuoneen toimeksiannosta tehty.

Raportin yhteenvedon alku (jätän pois tulevaisuuden vaihtoehdot):

Maaliskuussa 2011 Yhdistynyt kuningaskunta ja Ranska USA:n tuella johti kansainvälisen yhteisön tukemaan sekaantumista Libyassa suojellakseen siviilejä Muammar Gaddafille uskollisilta voimilta. Tämä politiikka ei perustunut tarkkaan tiedustelutietoon. Erityisesti hallitus epäonnistui tunnistamaan, että uhka siviilejä kohtaan oli ylikorostunut ja että kapinallisiin kuului merkittävä islamistinen osa. Kesään 2011 mennessä rajoitettu sekaantuminen siviilien puolustamiseksi oli muuttunut opportunistiseksi hallituksen kaatopolitiikaksi. Tätä politiikkaa ei tukenut Gaddafin jälkeisen Libyan tukemisen ja muokkaamisen strategia. Seuraus oli poliittinen ja taloudellinen romahdus, sisäisten aseellisten joukkojen ja heimojen välinen sota, humanitaarinen ja pakolaiskriisi, laaja ihmisoikeuksien rikkominen, Gaddafin hallituksen aseiden leviäminen ja ISIS:n kasvu Pohjois-Afrikassa. Päätöksellään kansallisessa turvallisuusneuvostossa David Cameron oli viime kädessä vastuullinen epäonnistumisesta kehittää johdonmukainen Libya-strategia.
In March 2011, the United Kingdom and France, with the support of the United States, led the international community to support an intervention in Libya to protect civilians from attacks by forces loyal to Muammar Gaddafi. This policy was not informed by accurate intelligence. In particular, the Government failed to identify that the threat to civilians was overstated and that the rebels included a significant Islamist element. By the summer of 2011, the limited intervention to protect civilians had drifted into an opportunist policy of regime change. That policy was not underpinned by a strategy to support and shape post-Gaddafi Libya. The result was political and economic collapse, inter-militia and inter-tribal warfare, humanitarian and migrant crises, widespread human rights violations, the spread of Gaddafi regime weapons across the region and the growth of ISIL in North Africa. Through his decision making in the National Security Council, former Prime Minister David Cameron was ultimately responsible for the failure to develop a coherent Libya strategy.
Britannian osallistumista Iraqin hyökkäykseen selvitti ns Chilcotin raportti, jonka nimi on The Report of the Iraq Inquiry

Raportin yhteenveto on 145 sivua pitkä ja yhteenveto on linkissä:
http://www.iraqinquiry.org.uk/media/246 ... ummary.pdf

Raportin alustus kuvailee miten Britannian silloin pääministeri, työväenpuolueen Tony Blair lupasi olla USA:n kanssa olka olkaan nojaten mukana hyökkäyksessä Irakiin ja kuinka Ranska, Saksa ja Venäjä vastustivat YK:ssa USA:n ja Britannian hyökkäyssuunnitelmaa. USA ja Britannia hyökkäsivät Irakiin ilman YK:N turvallisuusneuvoston enemmistön hyväksyntää.

Hyökkäyksen ja sen johdosta syntyneen konfliktin seuraukset tuntuvat edelleen Irakissa ja laajemmin Lähi-Idässä ja myös UK:ssa. Se jätti perheitä riistetyiksi ja monia haavoittuneita, henkisesti ja fyysisesti. Raa’an Saddam Husseinin hallinnon riiston jälkeen Irakin kansa kärsi vuosia väkivallasta.
The consequences of the invasion and of the conflict within Iraq which followed are still being felt in Iraq and the wider Middle East, as well as in the UK. It left families bereaved and many individuals wounded, mentally as well as physically. After harsh deprivation under Saddam Hussein’s regime, the Iraqi people suffered further years of violence.
Luulen, ettei länsi ole oppinut mitään Libyasta ja Irakista. Länsimaiden johto jatkaa Syyriassa samanlaista poliittista ja sotilaallista puuttumista kuin se teki Libyassa ja Irakissa. Hyökkäykset eivät ole kiinni perinteisestä poliittisesta vasemmisto-oikeisto akselista. Ei ainakaan Britanniassa. Työväenpuolueen Tony Blair ja konservatiivien David Cameron sotivat molemmat.

Uutisia seuraamalla, jos on tarkkana, saattaa huomata, että puhutaan Syyrian kapinallisista kertomatta kapinallisryhmän nimeä. Joitakin poikkeuksia on, mutta pääasiassa kapinalliset ovat nimetön ryhmä. Suurin osa Syyrian kapinallisista on kai kuitenkin jihadisteja, jotka ottavat Syyrian valtaansa kokonaan jos hallitus kaatuu. Tuollainen käsitys minulla on.

Voiko olla parempaa tapaa nostattaa islamistista terrorismia kuin länsimaiden toiminta Lähi-Idässä viimeisen 15 vuoden aikana on ollut?

Tapio Onnela
Viestit: 4866
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Venäjä ja Syyria

Lemmi kirjoitti:Luulen, että Syyrian nykytilannetta tarkasteltaessa on hyvä huomioida vastaavia aikaisempia tapauksia, joista kaksi on Irakin ja Libyan tapaukset.
Pitkä postaus ketjuun "Venäjä ja Syyria", ja jossa ei sanallakaan mainittu Venäjää, aika hyvin. Tyypillinen propagandatemppu, jossa huomio epämiellyttävistä tosiseikoista halutaan hämärtää puhumalla muista asioista.

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 23:57

Re: Venäjä ja Syyria

Tapio Onnela kirjoitti:
Lemmi kirjoitti:Luulen, että Syyrian nykytilannetta tarkasteltaessa on hyvä huomioida vastaavia aikaisempia tapauksia, joista kaksi on Irakin ja Libyan tapaukset.
Pitkä postaus ketjuun "Venäjä ja Syyria", ja jossa ei sanallakaan mainittu Venäjää, aika hyvin. Tyypillinen propagandatemppu, jossa huomio epämiellyttävistä tosiseikoista halutaan hämärtää puhumalla muista asioista.
Muistaakseni mainitsin Venäjän ja olen pahoillani sinulle aiheuttamastani hämärtymisestä, jonka sain aikaan kirjoittamalla brittien kahdesta raportista, joiden en tiennyt olevan propagandaa. Anteeksi Tapio. En tarkoittanut hämärtää.

Tapio Onnela
Viestit: 4866
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Venäjä ja Syyria

Saakohan Venäjä syytteen sotarikoksista Ukrainassa alasammutun matkustajakoneen myös lisäksi bunkkeripommien käytöstä siviilejä vastaan Syyriassa:
Russia has been directly and repeatedly accused of war crimes at the UN security council in an unusually blunt session, as hopes of any form of ceasefire were flattened by the scale and ferocity of the Syrian regime’s assault on eastern Aleppo.

The war crimes accusations centred on the widespread use of bunker-busting and incendiary bombs on the 275,000 civilians living in the rebel-held east of the city, weapons that Moscow’s accusers say were dropped by Russian aircraft.

“Bunker-busting bombs, more suited to destroying military installations, are now destroying homes, decimating bomb shelters, crippling, maiming, killing dozens, if not hundreds,” Matthew Rycroft, the UK ambassador to the UN, said during the emergency security council session on Syria on Sunday.

“Incendiary munitions, indiscriminate in their reach, are being dropped on to civilian areas so that, yet again, Aleppo is burning. And to cap it all, water supplies, so vital to millions, are now being targeted, depriving water to those most in need. In short, it is difficult to deny that Russia is partnering with the Syrian regime to carry out war crimes.”
Russia accused of war crimes in Syria at UN security council session
(The Guardian 26.9.2016)
Bunker-buster bomb reports may mark new stage in Russia's Syrian assault (The Guardian 26.9.2016)

The recent claims by the Syrian opposition and the United Nations that Russia is using bunker-buster bombs in Aleppo would, if proven, confirm that a new, more destructive phase in the Russian assault on rebel forces is under way, and that the diplomatic track is effectively closed.

He added the most likely bomb being deployed was the laser-guided KAB-500L, analogous to the US Paveway series.

But the use of such destructive weaponry also creates a panic inside a city since civilian shelters, hospitals and medical centres, many located underground to avoid the government bombardment, are now vulnerable.
Conclusive proof that Russia is using bunker-busters may be hard to find, Bronk suggests, unless photographs of the craters or fragments of the shells are produced.
Charles Lister, an expert in Syrian opposition groups based at Washington’s Middle East Institute, has also posted pictures of what he claims to be an unexploded Russian BetAB-500 bunker-buster, adding he believes the weapon has been added to the Russian armoury. But the BetAB-500 is a lighter, rocket-propelled bomb more designed to destroy concrete structures and hardened structures such as runways.
In fact Russia has admitted to using these bombs in attacks in September last year against Islamic State command-and-control centres. The Russians said the bunker-busters targeted multilevel underground bunkers made of reinforced concrete.

***
But the UN special envoy for Syria, Staffan de Mistura, at his briefing to the security council in New York on Sunday spoke unequivocally of a new armoury being deployed by the Russian air force, and identified bunker-buster bombs, saying they were increasing deaths, destroying already unstable buildings and leaving streets so full of rubble that rescuers could no longer reach bombed-out buildings in the city.

De Mistura told the security council: “We heard the words ‘unprecedented’, in quantity and also in scale and type, in the types of bombing. We have seen reports, videos and pictures of reported use of incendiary bombs that create fireballs of such intensity that they light up the pitch darkness in eastern Aleppo, as though it was actually daylight. We now hear of bunker-busting bombs being used and see pictures of large craters in the earth, much larger than in previous aerial bombings. If it is confirmed, the systematic, indiscriminate use of such weapons in areas where civilians and civilian infrastructure are present may amount to war crimes.”

Lemmi
Viestit: 1146
Liittynyt: 12.12.15 23:57

Re: Venäjä ja Syyria

Molemmissa Tapion lainaamissa The Guardianin kirjoituksessa käytetään sanaa rebel, kapinallinen nimeämättä Itä-Aleppoa vallassaan pitäviä taistelijoita.

Luulen, että Itä-Aleppossa on taistelijoita, koska siviilit tuskin olisivat pystyneet valtaamaan Itä-Aleppoa eikä pitämään sitä hallussaan armeijaa vastaan. Minkä nimisiä taistelijoita siellä on ja keitä johtajat ovat? Kukaan ei tunnu tietävän, mutta voin olla väärässäkin ja joku tietää, ainakin aseiden toimittajan luulisi tietävän.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”