Ciccio kirjoitti:http://www.bof.fi/bofit/seuranta/ennuste/index.htm
mm. inflaatiopaine,(inf. n. 10 %)
Venäjän tuonti kasvaa kolme kertaa vientiä nopeammin, mutta myös:
jalostusteollisuus kasvaa, tuontikoneisiin investointi pysytellyt n. 40 %:n
vuositasolla.
Keskeisintä Venäjän taloudessa on öljy.
Öljytuotanto on pysytellyt samalla tasolla viime vuosina.
Noin 2/3 vientituloista tulee öljystä ja kaasusta, työllistää vain n. 1- 2 %
"piilotyöttömyys"
Infrastruktuuri, koulutus ja kansanterveys rapistuvat, väestö supistuu ja ikääntyy.
Näin kirjoitti nimim. Ciccio Suomen pankin Bofit-ennusteesta tuleville vuosille:
Väitteitensä tueksi Ciccio esittää siis yhden lähdeviittauksen, viittauksen linkissä mainittuun Suomen Pankin Bofit-ennusteeseen. Tässä linkissä mainitussa ennusteessa asiat esitetään kuitenkin näin:
Bofit-ennusteessa kirjoitti:Yleisesti Venäjän talouskehitys näyttää ennustejaksolla positiiviselta. Öljyn korkealla pysynyt hinta on tukenut ripeää talouskasvua ja vakausrahastoon säilötyt öljytulot helpottavat kasvun jatkumista lyhyellä aikavälillä riskeistä huolimatta. Pidemmällä aikavälillä nopean kasvun jatkumiselle on kuitenkin useita haasteita, kuten tuotantorakenteen monipuolistaminen ja suurten investointien tarve lähes kaikilla tuotannonaloilla. Viimeaikainen investointien nopea kasvu antaa jatkuessaan paremmat mahdollisuudet vastata näihin haasteisiin. Venäjän ongelmana on lisäksi negatiivinen demografiakehitys ja taloudessa on jo merkkejä ammattitaitoisen työvoiman puutteesta, mikä pahentuessaan voi vaikuttaa myös talouskasvuun.
Ennusteessa asia esitetään siis päinvastoin kuin mitä Ciccio esittää.Se, minkä sanotaan lähdeviittauksesta tulisi kuitenkin myös vastata totuutta, sitä, mitä lähteessä sanotaan.
Venäjä näkyy olevan 31 sijalla WHO:n esittämissä BKT-laskelmissa Euroopan maista. Venäjän BKT on 10.640 USD henkeä kohti. Suomi on listassa yhtä pykälää Ruotsia alempana eli sijalla 12 BKT:n ollessa täällä 31170 USD henkeä kohti. Luxemburg johtaa aivan omassa luokassaan johon kenelläkään muulla ei ole mitään nokan koputtamista 65.340 USD:lla. Toisena on Norja (40.420 USD), johon varmaan Norjan öljytuloilla on osuutensa. Näistä luvuista sitten BKT listassa laskee tasaisesti. Välittömästi ennen Venäjää on listassa Puola sekä Baltian maat. Venäjän osalta on toisaalta myös otettava huomioon että sen taloudellisena rasitteena on koko Aasian puoleinen osa Venäjää, jollaista rasitetta ei muilla listalle otetuista puhtaasti eurooppalaisista valtioista ole.
Katso myös Suomen Pankin opettavaiseksi (helposti, ehkä naiviksi vaikuttavan helpoksi luettavaksi) laadittu ennuste osoitteessa
http://www.teknologiateollisuus.fi/file ... 5.2006.pdf
Ciccio voisi ottaa huomioon ja raportoida kaikki seikat lähteissä eikä populistisesti valikoiden jättää pois ne puolet linkeissä esiintyvässä aineistosta jotka ovat ristiriidassa hänen uskomuksiensa kanssa eivätkä puhu niiden puolesta päätyäkseen esittämään päinvastaista kuin hänen "lähteekseen" väittämässään esitetään. Esim. liioittelevat ja vääristelevät viittaukset tuonnin kasvuun kirjoittamalla, että
”Venäjän tuonti kasvaa kolme kertaa vientiä nopeammin”
mainitsematta samalla kaikkein oleellisemman, sen mikä linkissäkin tietysti mainitaan, koska linkissä esitetty on asiallista, että Venäjän vaihtotasetta rasittaa tuonnin kasvusta huolimatta edelleen melkoinen ylijäämä öljynviennin ja kireän finanssipolitiikan johdosta (ylijäämä on n. 10 % BKT:sta) on jo vähintäänkin omituista. Ennusteessa todetaankin että lisääntyneen tuonnin ansiosta
Bofit-ennusteessa kirjoitti:Venäjän vaihtotase tasoittunee vuosikymmenen vaihteeseen mennessä.
Edelleen ennusteesta havaitaan, että
Bofit-ennusteessa kirjoitti:Venäläisten yritysten ulkomainen rahoitus on lisääntynyt nopeasti kasvaneiden suorien ja portfoliosijoitusten myötä. Ulkomaisen pääoman lisääntyessä myös kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden muutokset vaikuttavat aiempaa enemmän Venäjän talouteen”
mikä selvästi osoittaa että kansainvälinen tietotaito hakeutuu nyttemmin enenevästi (myös) Venäjälle, jossa tietotaidon puute lienee yksi merkittävistä maan talouden pullonkauloista.
Kehitysmaille on muuten tyypillistä demografia jossa väestön määrä kasvaa nopeasti (liian) korkean syntyvyyden vuoksi ja jossa lyhyen keskimääräisen eliniän vuoksi iäkkäät muodostavat vain vähäisehkön osan väestöstä. Ongelma korostuu - mutta päinvastaisena - tällä hetkellä Suomessa suurten ikäluokkien saavuttaessa eläkeiän ja väestömme demografian muuttuessa sen mukaiseksi niin että iäkkäiden osuus väestöstä laajenee. Ciccion katsoo kuitenkin asialliseksi moittia Venäjää siitä, että siellä:
... kansanterveys rapistuvat, väestö supistuu ja ikääntyy
- siis siten kuin Suomesssa tapahtuu - päinvastoin kuin kehitysmaissa joutuessamme turvautumaan muualta saapuvaan työvoimaan niine sosiaalisine ongelmineen jotka tämä tuo mukanaan.
- No, jokainen lukekoon linkissä mainitun itse. Keskeinen ajatus ennusteessa ilmenee siihen otetussa kursivoituna esitetyssä yhteenvedossa, jossa sanotaan ”Yleisesti
Venäjän talouskehitys näyttää ennustejaksolla positiiviselta.” mutta Ciccio vääristelee linkissä olevan
ennusteen tuomiopäivänennusteeksi Venäjälle.
Derkku puolestaan kirjoitti:
Venäjän kansanterveyden ja väestön tilasta kehotan tutustumaan esim WHO:n sivustoon.
http://www.who.org
tai Venäjän tilastokeskuksen sivuihin, josta voi tutustua myös Venäjän talouskehitykseen, kasvu perustuu lähinnä öljyn kasvaneeseen hintaan.
WHO:n tilastot olivat yksityiskohdissaan yhdenmukaisia sen kanssa. minkä yllämainittu BKT osaltaan jo osoittaa. Terveydenhoitomenojen määrä oli samaa tasoa kuin BKT. Väestön väheneminen Venäjälle näkyy supistuneen tasaisesti vuosien 1995 ja 2000 huippuluvuista jolloin väestönmuutos oli (tuhat henk.) -840 ja -958, ja lapsikuolleisuusluvut olivat 24,8 ja 19,3) vuoden 2006 mennessä luvuiksi -689,5 ja 15. Suomessa lapsikuolleisuuden ilmoitetaan WHO:n sivuston aineistossa olevan 4. Tilasto väestömuutoksista Venäjällä löytyvät osoitteesta
http://www.gks.ru/free_doc/2007/b07_12/05-04.htm. Venäjällä syntyvän lapsen odotettavissa oleva elinikä on jatkuvasti ollut laskussa 1960-luvun jälkeen muttei muuttuneesta trendistä huolimatta vieläkään yllä vuoden 1963 tasolle jolloin odotettavissa oleva elinikä oli korkeimmillaan Venäjällä. Valtava ihmiskunnan odotettavissa olevaan elinikään leimansa lyönyyt sairaus, HIV, on tosin osaltaan - lähinnä Venäjän alikehittyneillä alueilla - merkittävät tekijä lähes miljoona venäläisistä (erityisesti maan aasialaisissa osissa kaakossa ja etelässä) on saanut HIV-infektion. Ks. HIV:n leviämistä kuvaava kartta osoitteessa
http://www.who.int/hiv/HIVCP_RUS.pdf
Mitään perustetta käyttää senkaltaisia liioittelevia ja vääristeleviä ilmaisuja katastrofeista ja vajoamisesta kehitysmaaksi joita nimimerkki Derkku käytti viestissään, ei minä ainakaan löytänyt niistä linkeissä joihin Derkku viittasi, en sen enempää terveyden kuin talouden osalta. Missään tapauksessa ei mikään viitannut siihen, että trendi olisi nykyään huonompaan suuntaan siellä, minkä seikan jo muutenkin voi päätellä Venäjän talouden tunnetusti voimakkaasti kasvusta tällä vuosituhannella. (Ks. esim. yllä mainittu linkki Bofit-tutkimukseen ja myös tiedotusvälineet yleensä).
Derkku kirjoitti:
Odotettavissa oleva elinikä rinnastuu kehitysmaihin, väestökehitys on nykyisellään katastrofaalinen, paitsi kenties linkolalaisesta näkökulmasta. NL:n aikana neuvostoihminen sai vähemmän lihaa kuin tsaarinajan sorrettu asukas, viljaa maa ei tainnut viedä koskaan, en ole varma saavuttiko maa ravinnontuotannossa koskaan tsaarinajan Venäjän lukuja.
Olisiko asiallisuus tunteilun sijasta paikallaan? Veikko Vennamoko on Derkun oppi-isä?
Sen sijaan nimim. Derkun esitettämä linkki:
Jegor Gaidarin, Venäjän entisen pääministerin, Espanja-vertauksesta löytyy hyvä tiivistelmä
oli varsin mielenkiintoinen. Luin linkissä olevan artikkelin, tosin vain silmäillen ja panin sen sen mielenkiintoisuuden vuoksi talteen. Artikkelil vaikutti tosin minun makuuni asioita liiaksi yksinkertaistavalta, mutta kirjahan on kirjoitettu toisaalta populääriksi teokseksi. Usein yksinkertaistaminen on sitä paitsi paikallaan: silloin keskeinen mielikuva välittyy, eli se puoli, se mikä on sanomalehden otsikon tehtävä (joka aina välttämättä yksinkertaistaa). Hyvä linkki.
Sa Petteri vaan, Petskukin käy