Avatar
Annastiina Mäkilä
Viestit: 390
Liittynyt: 25.01.07 20:42
Paikkakunta: Turku

Ruokakulttuurin professuuri Helsingin yliopistoon

Kuva

Ruokakulttuurin professuuri perusteilla Helsingin yliopistoon

Ruokakulttuurin merkitys nähdään ja tunnustetaan viimein myös Suomessa; ruoka on päässyt jo hallitusohjelmaankin. Ruokaan liittyvää koulutusta annetaan ja tutkimusta tehdään useassa maamme korkeakoulussa ja yliopistossa, mutta tiedon ja taidon kokoava akateeminen oppituoli Suomesta vielä puuttuu. Ruokakulttuurin professuuri mahdollistaa alan kokonaisvaltaisen kehittämisen ja tutkimuksen verkottumisen. Professuurin myötä halutaan, että ruokakulttuuri nousee muiden kulttuurin alojen rinnalle myös Suomessa.

Ruokakulttuurin professuurin perustamista Suomeen on valmisteltu viime keväästä lähtien. Nyt hankkeelle on luotu tukirahasto Helsingin yliopiston rahastoihin. Tavoitteena on kerätä pysyvän ruokakulttuurin professuurin perustamiseen tarvittava noin 1,5 miljoonan euron pääoma. Alkupääoman ovat lahjoittaneet Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto ry, Haaga-Helia Oy Ab ja Oy MK-tuote Ab. Myös yksityisillä henkilöillä on mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa professuurin syntyyn. Pienikin lahjoitus on tärkeä.

Ruokakulttuurin professuuri perustetaan Helsingin yliopiston käyttäytymistieteelliseen tiedekuntaan. Helsingin yliopiston monialainen tiedeyhteisö yhteistyökumppaneinaan mm. Haaga-Helian ammattikorkeakoulu tarjoaa ruokakulttuurin professuurille ihanteellisen toimintaympäristön. Jos varainkeruu onnistuu suunnitellulla tavalla, ruokakulttuurin professori pääsee aloittamaan työnsä vuoden 2009 aikana. Tavoitteena on, että ruokakulttuurin opiskelijoita voidaan ottaa yliopistoon vuonna 2010.

Maan hallituksen toimet, kuten suomalaisen ruuan edistämisohjelma, ruokakulttuurin professuuri sekä sen ympärille kehittyvä tutkimus ja koulutus edistävät kaikki ruuan, ja erityisesti kotimaisen ruuan arvostusta. Tästä hyötyy koko suomalainen ruokaketju tuottajasta kuluttajaan. Professuurin myötä kuluttaja saa lisää tietoa tärkeästä osasta arkea. Ruokakulttuurin professuurin perustaminen laajentaa suomalaista ravitsemuskeskeistä keskustelua ja rakentaa maailmalla positiivista Suomi-kuvaa. Näin korostuu ruoan merkitys osana suomalaista identiteettiä. Myös kaupalle ja elintarviketeollisuudelle voidaan tuottaa syvempää ymmärrystä suomalaisen kuluttajan ruoan valintaan liittyvistä tekijöistä ja ruokakäyttäytymisestä. Professuuri mahdollistaa myös hankkeistettujen opinnäytetöiden ja tutkimusten teettämisen.

Lahjoittajatahojen lisäksi hankkeen yhteistyökumppaneina ovat mm. Finfood Suomen Ruokatieto ry, Ruokatoimittajat ry, Kotitalousopettajien liitto ry, Suomen Keittiömestarit ry ja Eduskunnan Kotitalouden Tukirengas. Hankkeen suojelijana toimii maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Helsingin yliopiston rahastot tukee yliopiston tutkimusta, opetusta ja opiskelijoita. Lahjoitusrahastojen pääoma on 32 miljoonaa euroa, nimikkorahastoja on yli 150. Lahjoitettuja varoja myönnetään apurahoina sekä opetukseen ja tutkimukseen liittyvänä hankerahoituksena. Lisäksi rahastojen tuotolla ja nimikkorahastojen varoilla perustetaan lahjoitusprofessuureja, kuten tämä ruokakulttuurin lahjoitusprofessuuri.

Lisätietoja ruokakulttuurin professuurista:
Päivi Palojoki
Helsingin yliopisto
Puh. 040 514 9863
paivi.palojoki(at)helsinki.fi


Lähde: Helsingin yliopiston tiedote aiheesta.

Lue myös Laura Kolben blogikirjoitus, joka sivuaa aihetta.

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”