Lea Murto-Orava
Viestit: 394
Liittynyt: 21.11.05 14:09
Viesti: Kotisivu

Museovirasto tutkii myös historiallisen ajan kohteita

Museovirasto tutkii kesällä myös historiallisen ajan arkeologisia kohteita

Historiallisen ajan muinaisjäännösten tutkimuksista vastaa Museovirastossa rakennushistorian osasto. Osaston kenttätyökaudesta näyttää tulevan suhteellisen vilkas. Kaivauksia ja inventointeja tehdään lähes 30 kunnan alueella ja ne koskevat mm. kylätontteja, kaupunkeja ja sotahistoriallisia kohteita. Kenttätöitä tulee todennäköisesti vielä lisää kesän mittaan.

Tällä hetkellä Museovirastolla on käytettävissä historiallisen ajan kohteiden arkeologisiin tutkimuksiin noin 600 000 euroa viraston budjettivarojen ulkopuolista rahoitusta. Muinaismuistolain mukaan maankäyttöhankkeen toteuttaja on velvollinen rahoittamaan hankkeen aiheuttamien arkeologisten tutkimusten kustannukset.

Eniten tutkimuksia tehdään keskiaikaisilla kylätonteilla, joita sekä etsitään inventoinneissa että tutkitaan kaivauksin kaavoitushankkeiden vuoksi. Kaupunkiarkeologisia kaivauksia tehdään pääasiassa Pohjanlahden rannikkokaupungeissa. Suurin yksittäinen tutkimushanke on Pietarsaaressa, jossa tutkittavana on kokonainen kortteli kaupungin keskustassa.

Yksi arkeologisten hankkeiden painopistealue on tänä vuonna Kaakkois-Suomi, jossa toteutetaan Museoviraston rakennushistorian ja arkeologian osastojen yhteinen Pohjois-Kymenlaakson kuntien inventointiprojekti. Lisäksi alueella kartoitetaan ja dokumentoidaan 1700-luvun linnoituksia Pietarin kivikilpi -hankkeeseen liittyen.

Luettelo historiallisen ajan arkeologisten kohteiden kenttätöistä (paikkakunnittain aakkosjärjestyksessä) on Museoviraston verkkosivuilla osoitteessa http://www.nba.fi/fi/hist_kenttatyot

Lisätietoja kenttätöistä antaa intendentti Marianna Niukkanen, puh. (09) 4050 9471, 0400 356 257, marianna.niukkanen@nba.fi . Kaivaustenjohtajien ja inventoijien yhteystiedot ovat kenttätyöluettelossa. Jos yhteystieto puuttuu, sen saa Marianna Niukkaselta.

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”