Lea Murto-Orava
Viestit: 394
Liittynyt: 21.11.05 14:09
Viesti: Kotisivu

Suomen merimuseon kirjaston kokoelmat muuttivat Kotkaan

Suomen merimuseon kirjaston kokoelmat muuttivat Tietokeskus Vellamoon Kotkaan

Merikeskus Vellamoon, jossa heinäkuussa avaavat ovensa Suomen merimuseo ja Kymenlaakson museo, tulee myös ainutlaatuinen Tietokeskus Vellamo. Se on neljän toimijan - Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kirjaston, Suomen merimuseon, Kymenlaakson museon ja Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenian Kotkan yksikön - yhteinen informaatio-, oppimis- ja tutkimuskeskus. Tietokeskus Vellamon kirjastopalvelut avataan 2. syyskuuta 2008 ja arkistopalvelut vuoden 2009 alussa.

Perustamisvaiheessa tietokeskukseen siirtyy museoista ja Kotkan Merikirjastosta yhteensä noin 20 000 kirjaa ja 3 500 lehtivuosikertaa. Lisäksi siirtyy arkistoaineistoa, noin 500 000 valokuvaa, piirustuksia, karttoja ja av-aineistoa. Painettua aineistoa on 1740-luvulta alkaen. Painetun kokoelman aihealueita ovat mm. merenkulku, merihistoria, laivanrakennus, saaristo- ja sisävesietnologia, arkeologia, paikallishistoria, museologia ja vesien suojelu. Merikeskus Vellamossa toimivien museoiden arvokasta historiatietoa täydentää ajantasainen painettu ja sähköinen tutkimus- ja koulutusaineisto. Tietokeskus Vellamo tarjoaa asiakkaille monipuolisia arkisto- ja kirjastopalveluja sekä viihtyisän oppimis- ja tutkimusympäristön.

Kirjakokoelmat ovat nyt muuttaneet uusiin tiloihin. Suomen merimuseon kirjasto muutti toukokuun lopulla Helsingin Hylkysaaresta Kotkaan Vellamon tiloihin, jonne Kymenlaakson ammattikorkeakoulun merikirjaston kokoelmat ja Kymenlaakson museon käsikirjasto olivat jo aiemmin muuttaneet.

Suomen merimuseon kirjasto on osa Museoviraston kirjaston kokoelmia. Kokoelmassa on noin 5000 monografiaa ja 2000 kausijulkaisuvuosikertaa eli noin 200 hyllymetriä merihistoriallista pääosin tieteellistä kirjallisuutta. Kokoelma on ollut poissa julkisesta käytöstä muuttoon valmistautumisen vuoksi vuodesta 2007 lähtien. Suomen merimuseon kirjojen ja lehtien ajantasaiset tiedot löytyvät nyt KYMI-tietokannasta. Aiemmin ne olivat osana Helsingin yliopiston HELKA-tietokantaa. Helsinkiin ja HELKA-tietokantaan jää meriarkeologian kirjakokoelma. Suomen merimuseon kirjoja kaukolainataan Tietokeskus Vellamosta muualle Suomeen paikallisten kirjastojen kautta. Suomen merimuseon aineistoa voi lainata myös Museoviraston kirjaston kautta. Kirjastopalvelut ja lainaus alkavat 2.9., kun tietokeskus avataan.

Lisätietoja antaa Tietokeskus Vellamon varajohtaja Tuija Siimes, tuija.siimes@nba.fi, puh. (09) 4050 9216, Museoviraston kirjasto, www.nba.fi/fi/kirjasto

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”