msilander
Viestit: 1
Liittynyt: 26.11.06 17:09

Etniset taistelut Euroopassa ja Amerikassa 1800-1925??

Osaisiko joku antaa vinkin mistä lisätietoa noin 1800 luvulta ensimmäisen maailmansodan loppumiseen asti - erityisesti Amerikka-Eurooppa vertailu näkökulmasta? Eli mitä Euroopassa oli ja mitä Amerikassa oli?
:?:

Klaus Lindgren
Viestit: 1156
Liittynyt: 30.11.05 13:31

Mitähän mahdat tarkoittaa etnisillä kamppailuilla? No, samapa tuo, sillä niitä löytyy tuolta ajalta hyvin runsaasti, ja hyvin monenlaisia. Siistimmästä päästä aloittaakseni sellaisina voi pitää ympäri Eurooppaa ja muutakin maailmaa kukoistaneita kansallisuusliikkeitä, Suomesta ja Virosta aina katalaanien ja Volgan tataarien kansallisuusllikkeisiin asti. Näihin kansallisusliikkeisiin liittyi monesti myös etnisiä rajanvetoja erilaisten kielellisten ja uskonnollisten vähemmistöjen kuulumisesta kansakuntaan. Juutalaisten kohdalla tulos ei enää ollut kovin kaunis, suomenruotsalaisten kohdalla kävi paremmin.

Sitten skaalan toisessa päässä ovat kansanmurhat, joita tuona aikana oli niitäkin. Tuon ajan tunnetuin tapaus on tietysti Turkin armenialaisten kohtalo, mutta muitakin löytyy; Venäjän tserkesseistä 90 % tapettiin tai pakeni, Saksan hallitus teurasti nykyisen Namibian hereroja, erilaisten intiaanikansojen kansanmurhia oli ympäri Amerikan mannerta, Autsraliassa teurastettiin aboriginaaleja ja niin edelleen ja niin edelleen ja niin edelleen...

Eli etnisiä kamppailuja oli tuona aikana hyvin paljon ja hyvin monenlaisia. Niinpä kirjallisuutta ja myös verkkolähteitäkin on suunnattoman paljon. Perustietoja löytyy kunkin alueen, kansan tai valtion historiankirjoituksesta, jos kohta jokainen kansa, valtio tai muu sellainen tuppaakin vetämään kotiinpäin, kun tällaista historiaa kirjoitetaan (saksalaiset lienevät nykyään poikkeus).

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”