Tapio Onnela
Viestit: 4816
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Isoveli valvoi myös Orwellia

05.09.07 15:26

Isoveli valvoi myös Orwellia

Britannian kansallisarkisto, The National Archiveson julkistanut Britannian turvallisuuspalvelun laatimia raportteja ja lausuntoja 1920-1940-luvuilta, joiden kohteena on kirjailija Georg Orwell.

KuvaKuva
Kuva: The National Archives

Georg Orwell oli Britannian tiedustelupalvelun seurannassa 1920-luvulta lähtien, koska epäiltiin hänen olleen kommunisti. Nyt näitä raportteja on luettavissa Britannian kansallisarkiston sivuilta. Normaalisti The National Archives rahastaa verkosta ladattavissa olevista julkisista dokumenteista mutta nämä Georg Orwelliin liittyvät asiakirjat ovat saatavilla arkiston sivuilta pdf-tiedostoina ilmaiseksi.

Hiljattain julkaistut dokumentit kuvaavat kiinnostavasti tiedustelupalvelun toimintaa ja ne luonnehtivat häntä monipuolisesti, kuten vaikkapa tässä:

Kuva
Kuva: The National Archives

Eräässä raportissa kiinnitettiin huomiota myös hänen pukeutumiseensa:

Kuva
Kuva: The National Archives

Arkistoon on päätynyt myös aikoinaan julkista aineistoa kuten muun muassa eräässä vasemmistolaisessa julkaisussa vuonna 1941 ilmestynyt kysymys/vastaus lomake, jossa Orwell vastailee ajankohtaisiin poliittisiin kysymyksiin.

Kuva
Kuva
Kuvat: The National Archives

ja niistä vedetyt johtopäätökset

Kuva
Kuva: The National Archives


Turvallisuuspalvelun tutkijat päätyivät kuitenkin siihen tulokseen, että Orwellia voitiin pitää riittävän luotettavana muun muassa BBC:n palvelukseen, jossa hänen tehtävänään oli Aasiaan suunnattujen propagandalähetysten laatiminen.
Kuva

Kuva: The National Archives

George Orwell (oikealta nimeltään Eric Arthur Blair 1903-1950) aloitti kirjallisen uransa muun muassa köyhälistöelämän kuvauksillaan Down and Out in Paris and London (1933), (Puilla paljailla Pariisissa ja Lontoossa) ja The Road to Wigan Pier (1937), (Tie Wiganin aallonmurtajalle).

Espanjan sisällissotaan Orwell osallistui vapaaehtoisena tasavaltalaisten puolella ja kirjoitti sodasta kuuluisan reportaasin Homage to Catalonia, 1938. (Katalonia! Katalonia!) (1938), joka kuvaa paitsi itse sotaa myös Espanjan kommunistipuolueen suorittamia ja Neuvostoliiton avustamina tehtyjä puhdistuksia tasavaltalaisten joukoissa. Sodan jälkeen hän kirjoitti suositut teoksensa Animal Farm; a Fairy Story 1945 (Eläinten vallankumous) ja vuonna 1949 tieteisromaanin Nineteen Eighty-Four, a Novel. (Vuonna 1984) tässä teoksessa hän kirjoitti paljon siteeratun lauseen:
Big Brother is watching” ("Isoveli valvoo")

* Tässä artikkelissa käytetyt dokumentit löytyvät täältä:
The National Archives KV Records of the Security Service
KV 2 The Security Service: Personal (PF Series) Files
Subseries within KV 2 COMMUNISTS AND SUSPECTED COMMUNISTS, INCLUDING RUSSIAN AND COMMUNIST SYMPATHISERS

* Wikipedian suomenkielinen artikkeli Orwellista, jossa mainitaan lyhyesti myös hänen käynnistään Suomessa vuonna 1934, sekä Helsingin Sanomien turhasta yrityksestä haastatella häntä.

* Koko Orwellin tuotanto verkossa

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”