Tapio Onnela
Viestit: 4866
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Suomalaisten siviilien teloitukset talvisodan aikana

Suomalaisten siviilien teloitukset talvisodan aikana

Yleisradion MOT ohjelma kertoi talvisodan aikana tapahtuneista siviilien teloituksista Suomussalmella. Toimittaja oli löytänyt vahingossa teloituksia käsitteleviä asiapapereita arkistosta.

Ohjelman verkkosivuilta löytyvät ohjelman käsikirjoitus sekä alkuperäisten asiakirjojen kopioita ja kertomus siitä miten ohjelma syntyi. Suomalaisten toimeenpanemat siviilien teloitukset eivät ole aikaisemmin olleet yleisessä tiedossa.

MOT: 7 vaiettua teloitusta
MOT löysi arkistoista seitsemän talvisodan aikaista teloitusta. Suomussalmen ja Raatteen tien suurtaistelujen jälkeen suomalaiset sotilaat ampuivat paikallisia siviilejä, joita syytettiin yhteistyöstä miehittäjän kanssa. Osa evakuoimatta jätetyistä suomussalmelaisista toivotti puna-armeijan tervetulleeksi ja liittyi erämaakyliin perustettuun kommuuniin. Rajakylien suomussalmelaisten vaietut kohtalot hiertävät myyttiä talvisodan hengen yhdistämästä kansakunnasta. (Yle, Mot)


Kaleva kirjoitti aiheesta verkkosivuillaan kahdessakin artikkelissa:
Suomalaissotilaat teloittivat siviilejä Suomussalmella (Kaleva)

Myytit paikkasivat haavoja (Kaleva)
Tässä artikkelissa viitataan uuteen Raatten tien taisteluja käsittelevään uuteen kirjaan (Raatteen tie - talvisodan pohjoinen sankaritarina, Ajatus Kirjat) jossa kerrotaan myös venäläisten tekemistä siviilien teloituksista.

J Kamarainen
Viestit: 97
Liittynyt: 26.10.07 13:15
Paikkakunta: Joensuu

Siviilien teloitukset talvisodassa

Puututaan tähän nyt sen verran, että kuten MOT minullekin ilmoitti, heidän taustatoimittajansa ei suinkaan löytänyt tapauksia Sota-arkistosta. Hän löysi ne minun Joensuun yliopiston historianlaitokselle keväällä 2004 jättämästäni gradusta.

Jussi Kämäräinen

Ciccio
Viestit: 918
Liittynyt: 14.12.06 00:36
Paikkakunta: Ruotsinpyhtää

Korpisiviilit ja partisaanit

Sodanajan maanpetoksesta kenttäoikeudessa kuolemaan tuomittujen seitsemän (päät. allekirj. kenr.ltn W.E.Tuompo) lisäksi "korpisiviilejä" esiintyi vielä jatkosodan aikanakin.
Tosin vain muutama, mutta sekin oli liikaa.
Sota- ajan kansallisen yhtenäisyyden kyseenalaistaminen viittaamalla vähälukuisiin korpikommunisteihin on YYA- ajan kaikuja.

Venäläinen Sulo Kirillov kirjoittaa 2002:
http://carelia.onego.ru/2002-11/124.html "sota on sotaa---partisaanien oli toteltava komentajiensa käskyjä---sodan karua proosaa"

Partisaanien (jo 1930 valmennettiin Neuvosto- Karjalassa) osalta kyse ei ollut "tapa tai tule tapetuksi", partisaanit tappoivat naisia, lapsia ja vanhuksia; S.Kirillovin mukaan vanhin oli 80-v. ja nuorin 2 kk:n ikäinen vauva.
mm. http://partisaanit.blogs.fi/ kuvia partisaanien urotöistä.

Oikeuden kannalta partisaanien rikokset ihmisyyttä vastaan ovat vanhentuneet, niin myös heitä tukenut maanpetoksellinen toiminta.

Partisaanitoiminnan päämääränä käskyn antajilla oli suomalaisten sotilaiden sitominen selustavarmistukseen.
Naisia, lapsia ja vanhuksia partisaanit surmasivat lähes 200.

Veikko Palvo

J Kamarainen
Viestit: 97
Liittynyt: 26.10.07 13:15
Paikkakunta: Joensuu

Re: Korpisiviilit ja partisaanit

Mistä se seitsemäs tulee?

Minun tietojeni mukaan Pohjois-Suomen Ryhmän perustamassa pikaoikeudessa tuomittiin vakoilusta kuolemaan kuusi suomalaista siviiliä. Lisäksi kuusi neuvostoliiton kansalaista sai kuolemantuomion myöskin vakoilusta. Kaksi neuvostokansalaista ja yksi suomalainen siviili joutuivat lisäksi pikaoikeuteen vakoilusta, mutta heitä ei tuomittu kuolemaan, vaan vankeusrangaistuksiin.

MOT:n ohjelmassakin mainittu seitsemäs suomalaisten joukkojen Suomussalmella ampuma suomalainen siviili, ammuttiin ilman oikeudenpäätöstä. Suomalaiset joukot saivat hänet käsiinsä suomalaisista vapaaehtoisista ja kansanarmeijan sotilaista kootun partion kanssa käydyn tulitaistelun jälkeen. Hänet ammuttiin lyhyen kuulustelun jälkeen.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että neuvostoviranomaiset teloittivat talvisodan aikana 14 suomussalmelaista Kalevalan piirin alueella.

Jussi Kämäräinen

Muokataan teloitettujen neuvostokansalaisten määrä oikeaksi.
Viimeksi muokannut J Kamarainen, 30.10.07 11:26. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Tapio Onnela
Viestit: 4866
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Siviilien teloitukset talvisodassa

J Kämäräinen kirjoitti:Puututaan tähän nyt sen verran, että kuten MOT minullekin ilmoitti, heidän taustatoimittajansa ei suinkaan löytänyt tapauksia Sota-arkistosta. Hän löysi ne minun Joensuun yliopiston historianlaitokselle keväällä 2004 jättämästäni gradusta.
Näin ne siellä MOT ohjelman blogissa kuitenkin vielä väittävät:
Tero Koskinen - Tänään 22.10. esitetyn MOT-ohjelman taustatoimittaja, historiantutkija Teemu Keskisarja löysi sattumalta sota-arkistosta erikoisen päiväkirjamerkinnän. Se kertoi suomalaisen siviilin teloituksesta talvisodassa 27.12.1939 kello 18:10 ja 19:00 välisenä aikana.

Dokumentti oli mapissa, joka on otsikoitu "Luutnantti Hannilan kertomus 9. divisioonan kevyen komppanian toiminnasta 8.12.1939-3.1.1940 ja 9. divisioonan sotapoliisin mustavihko, kansiot P 3167 ja P 1908:18, SOTA-ARKISTO."
http://blogit.yle.fi/node/1836
Olisi luonnollisesti kohtuullista ilmoittaa asianmukaisesti miten tieto oikeasti päätyi toimittajille ja kuka löydön takana oli. Oletko muuten ajatellut julkaista graduasi?

Parhain terveisin:
Tapio Onnela

J Kamarainen
Viestit: 97
Liittynyt: 26.10.07 13:15
Paikkakunta: Joensuu

No niinhän ne väittävät.

Keskisarja pyytelikin anteeksi. Sanoin vaatineensa lähteen esittämistä. Nythän se näkyy, mikäli jaksaa selata blogin merkintöjä eteenpäin.

Gradua sinänsä en julkaise. Se löytyy Joensuun yliopiston kirjastosta mikrofilminä. Kopioita siitä on Kainuun maakuntakirjaston joissakin toimipisteissä. Kuhmossa ja Suomussalmella ainakin.

Julkaisimme viime syksynä Petroskoin yliopiston tutkijoiden Sergei Veriginin ja Einar Laidisen kanssa aiheesta kirjan "Talvisodan panttivangit." Toivon mukaan myöhemmin julkaisen aiheesta väitöskirjani, jota nyt työstän.

Jussi Kämäräinen

Tapio Onnela
Viestit: 4866
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Olet näköjään julkaissut aiheesta Kainuun sanomissa artikkelin. Olisko mahdollista saada sitä myös tänne? Kainuun sanomilla ei taida olla sitä nettisivuillaan. Olisi kiinnostava lukea.

Terveisin:
Tapio Onnela

ps. aiheesta lisää löytyy näköjään myös Heininen.netistä:
Kun juntusrantalaisiin ryssänhaju tarttui (Heininen.net)

J Kamarainen
Viestit: 97
Liittynyt: 26.10.07 13:15
Paikkakunta: Joensuu

Tarkoitat ilmeisesti 4.11.2006 ilmestynyttä artikkelia "Paltaniemi - Kainuun oma Huhtiniemi?" Katsotaan, löytyisikö sitä jostakin.

Henisen sivuilla esitellään laajemmin Raatten portin ohjastamaa projektiamme, jonka tuloksena kirjamme syntyi. Muutenkin Henisen sivuilla on ihan mielenkiintoisia artikkeleita.

Tuosta ryssänhajun tarttumisesta sen verran, että se tulee suomalaisen upseerin väitetystä kommentista Mieslahden karanteenileirillä kesällä 1940, "Nyt pestään suomussalmelaisista ryssänhaju pois."

Jussi Kämäräinen

J Kamarainen
Viestit: 97
Liittynyt: 26.10.07 13:15
Paikkakunta: Joensuu

Tässäpä Kainuun Sanomissa 4.11.2006 julkaistu artikkelini.

Paltaniemi - Kainuun oma Huhtiniemi?
Suomalaisessa mediassa on keskusteltu paljon viime sotien historiaan liittyvistä mysteereistä. Lappeenrannan Huhtiniemessä on etsitty arkeologisissa kaivauksissa salaisen kenttäoikeuden uhreja.

Myös Kainuun sotahistoriaan liittyy vastaavanlainen mysteeri. Muistitiedon mukaan Kajaanin Paltaniemellä teloitettiin talvisodan aikana, tai heti sen jälkeen, jopa kymmeniä suomussalmelaisia. Teloitetut olivat, kertomusten mukaan, Suomussalmella evakuoimatta jääneitä, jotka olivat ryhtyneet yhteistyöhön puna-armeijan kanssa. Aihetta on käsitellyt muun muassa Sune Sahlstedt artikkelissaan ”Då terrorn kom till ödemarken”. Artikkeli ilmestyi Hufvudstadtsbladetissa 1.12.1996.

Ajatus sotilaiden teloittamista omista siviileistä on hätkähdyttävä. Kuitenkin se on täysin realistinen. Suomessa oli tuohon aikaan käytössä kuolemanrangaistus, jota sota-aikana myös käytettiin. Varsinkin toiminta vihollisen hyväksi katsottiin kuolemanrangaistuksen arvoiseksi. Ajatus oli kuitenkin kansainvälisesti hyväksytty, ja käytäntö voimassa kaikissa sotaa käyneissä maissa.

Huhuja teloituksista
Talvisodan alkuvaiheessa Suomussalmella jäi evakuoimatta noin 1700 siviiliä. Tilanteen muututtua suomalaisille suosiolliseksi, kunnan alueelta siirrettiin noin 1400 henkeä Sisä-Suomeen tammi-helmikuussa 1940. Puna-armeija internoi samanaikaisesti noin 300 suomussalmelaista Neuvostoliittoon, josta heistä 254 palautettiin Suomeen kesäkuun alussa 1940. Palautetut sijoitettiin Paltamossa sijaitsevaan Mieslahden kansanopistoon, jonne oli perustettu karanteenileiri.

Huhujen mukaan Paltaniemelle haudatut olisivat evakuoimatta jääneitä suomussalmelaisia. Teloitetut olisi lähetetty vihollisen vakoojina suomalaisten selustaan. Toiset taas olisi teloitettu talvella 1940 tapahtuneen evakuoinnin yhteydessä, syytettynä yhteistoiminnasta miehittäjän kanssa. Lisäksi kerrotaan, että osa kesällä 1940 palautetuista olisi kuljetettu Mieslahden leiriltä Paltaniemelle teloitettavaksi.

Totta vai tarua?
Arkistolähteiden pohjalta asiasta voi rakentaa kokonaiskuvaa tapahtumista. Sota-arkistosta, Kansallisarkistosta sekä Oulun ja Vaasan Maakunta-arkistoista löytyy asiaa käsittelevää aineistoa.

Asiakirja-aineiston pohjalta voi tulla ainoastaan yhteen lopputulokseen. Pohjois-Suomen Ryhmän esikunnan pikaoikeudessa tuomittiin kuolemaan 7.-26.1. kuusi suomussalmelaista siviiliä. Tuomiot pantiin täytäntöön 24 tunnin kuluessa tuomion julistamisesta. Kaikki teloitetut tuomittiin vakoilusta. Lisäksi samassa oikeudessa käsiteltiin erään suomussalmelaisen syyte samasta teosta. Kuitenkaan oikeus ei langettanut tuomiota, vaan siirsi tapauksen kenttäoikeuden käsiteltäväksi. Kenttäoikeus langetti miehelle 12 vuoden vankeusrangaistuksen vakoilusta.

Entä muut? Huhuissa puhutaan jopa kymmenistä teloitetuista. Näistä arkistolähteissä ei kuitenkaan ole viitteitä. Erityisen paljastava mielestäni on sota-arkistosta löytyvä 9. Divisioonan ”Musta vihko”. Vihkossa on taulukon muodossa lueteltu 37 henkilöä, joiden epäiltiin toimivan yhteistyössä puna-armeijan kanssa. Myös pikaoikeuden tuomitsemat nimet löytyvät vihkosta ja niiden perässä sarakkeessa ”Seuraus ja päätös” lukee ”Pikaoikeus”. Lisäksi teloitettujen nimen eteen on piirretty risti.

Näiden lisäksi taulukosta löytyy suomussalmelainen mies, jonka suomalainen partio ampui Suomussalmen kirkonkylästä käytyjen taistelujen aikaan. Mies toimi vihollispartion oppaana ja jäi vangiksi. Suomalaiset ampuivat miehen vangitsemispaikalla. Tämän nimen eteen on myös piirretty risti ja hänen kohdalleen on kirjoitettu ”Tavattiin teossa ja ammuttiin metsään”.

Näiden tapausten lisäksi, suomalaiset teloittivat Paltaniemellä kuusi Neuvostoliiton kansalaista. Kaikki todettiin Pohjois-Suomen ryhmän pikaoikeudessa syylliseksi vakoiluun. Lisäksi kaksi neuvostoliittolaista tuomittiin vankeusrangaistukseen samasta teosta. Näistä tapauksista löytyy runsaasti asiakirja-aineistoa, mutta viitteitä muista pikaoikeuden tuomioista ei löydy.

Mielestäni tämän perusteella voidaan päätellä, että sodan aikana teloitettuja suomussalmelaisia ei ole enempää. Tuntuisi omituiselta, että ”Musta vihko”, johon on merkitty jopa Suomen kansalaisen kylmäverinen ampuminen ilman oikeudenkäyntiä, vaikenisi muista tapauksista. Yhtä mahdottomalta tuntuu muiden oikeudenkäyntien asiapapereiden hävittäminen, kun nämä tapaukset on kuitenkin jätetty arkistoon. Ylipäänsä pikaoikeuden istunnot tuli ilmoittaa ylempiin portaisiin, jonne niistä varmasti olisi jäänyt tietoja.

Suomussalmelaisia vastaan käytiin oikeutta muissakin kuin vain pikaoikeuksissa. Sekä sotilas- että siviilituomioistuimet tuomitsivat evakuoimatta jääneitä sekä talvisodan kestäessä että välirauhan aikana. Näissä oikeuskäsittelyissä ei langetettu yhtään kuolemantuomiota.

Myös osa Neuvostoliitosta palautetuista joutui suomalaisen oikeusjärjestelmän tutkittavaksi. Kaikkiaan 27 palautettua tuomittiin maanpetoksellisesta toiminnasta vankeuteen Hyrynsalmen käräjäoikeudessa ja Vaasan Hovioikeudessa kesällä 1940. Ketään heistä ei kuitenkaan teloitettu.

Miten huhu syntyi?
Tieto talvisodan aikana tapahtuneista teloituksista on varmasti levinnyt laajalle. Vaikka viranomaiset eivät asiaa mainostaneetkaan, lähiseudun ihmiset ovat tienneet, mitä Paltaniemellä tapahtui. Muista tuomioista taas ei välttämättä ole tiedetty juuri mitään, sillä oikeudenkäynneistä ei kerrottu julkisuudessa. Näin ollen oli loogista ajatella, että myös Mieslahdessa tapahtuneet pidätykset johtaisivat samaan lopputulokseen kuin talvisodan aikana. Olihan syytekin samankaltainen.

Lisäksi Suomussalmen tapahtumista talvisodassa on vaiettu. Viranomaiset halusivat haudata asian omista syistään. Evakuointien epäonnistuminen oli asia, jota ei haluttu muistella. Toisaalta sodan aikana ja sen jälkeen, oli syytä pitää yllä käsitystä Suomen kansan yhtenäisestä taistelusta vihollista vastaan. Siihen kuvaan Suomussalmella tapahtunut yhteistoiminta väestön ja miehittäjän välillä ei sopinut. Myös miehityksen kokeneet halusivat vaieta tapahtumista, jotta syyttömiä ei leimattaisi maanpettureiksi. Vaikeneminen tapahtumista mahdollisti huhujen syntymisen ja niiden elämisen nykypäiviin asti.

Huhtiniemen tapahtumiin asialla ei tietenkään ole mitään suoraa yhteyttä. Kirjoituksen tarkoituksena vain on osoittaa tapausten samankaltaisuus, ja kuinka huhut syntyvät ja lähtevät leviämään.

Jussi Kämäräinen FM.
Kirjoittaja on jatko-opiskelija Joensuun yliopiston Suomen historian laitoksella.

Tapio Onnela
Viestit: 4866
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

J Kämäräinen kirjoitti:Tässäpä Kainuun Sanomissa 4.11.2006 julkaistu artikkelini.
Hienoa. Suuret kiitokset kun vaivauduit laittamaan sen tänne!
Terveisin: Tapio O.

J Kamarainen
Viestit: 97
Liittynyt: 26.10.07 13:15
Paikkakunta: Joensuu

Poliisi ei tutki talvisodan teloituksia
14.11.2007 12:10

Keskusrikospoliisi ei aio käynnistää henkirikostutkintaa talvisodan aikaisista teloituksista

Yleisradion MOT-ohjelman toimittaja teki tutkintapyynnön seitsemän suomussalmelaismiehen ampumisesta, joista kuusi pantiin toimeen pikaoikeuksien langettamien kuolemantuomioiden perusteella ja yksi ilman oikeudenkäyntiä.

Poliisia pyydettiin selvittämään, olivatko surmat laillisia vai tapahtuiko niiden toimeenpanossa henkirikoksia.

Asiaa selvittänyt keskusrikospoliisi on todennut, että edellytyksiä esitutkinnan käynnistämiselle ei ole.

Kuolemantuomiot
vakoilusta

Pikaoikeudet olivat tapahtuma-aikana voimassa olleen sotatuomioistuimista ja oikeudenkäynneistä niissä annetun lain 9 luvun mukaisia alioikeuksia.

Pikaoikeus oli erikoistuomioistuin, joka asetettiin käsittelemään vain tiettyä oikeusjuttua.

Asiakirjojen perusteella pikaoikeudet tuomitsivat tammikuussa 1940 kuudelle syytetylle kuolemanrangaistukset vakoilusta tuolloin voimassa olleen sotaväen rikoslain 67 §:n perusteella.

Pikaoikeuden tuomio oli pantava täytäntöön 24 tunnin kuluessa tuomion antamisesta. Asiakirjojen mukaan kyseisissä tapauksissa tuomiot pantiin täytäntöön määräajan kuluessa.

Yksi ammuttiin
ilman oikeudenkäyntiä

Yksi henkilö ammuttiin 27.12.1939 kuulustelutilanteen päätteeksi. Tämä ampuminen ei perustunut sotaoikeuden tai pikaoikeuden päätökseen. Myös tämän henkilön rikokseksi on asiakirjoihin merkitty vakoilu.

Krp:n mukaan nykyisen rikoslain perusteella epäiltyä henkirikosta olisi tarkasteltava tappona. Lainmukaisia perusteita esitutkinnan suorittamiseen ei kuitenkaan ole, sillä teko olisi rikoksena vanhentunut.

Teon vanhentumista arvioidaan vertaamalla tekoajankohdan lainsäädäntöä ja voimassa olevaa lainsäädäntöä. Teko, johon soveltuu nykyisen rikoslain mukaisen murhan tunnusmerkistö, ei vanhene koskaan. Nykyisen rikoslain mukaisen tapon syyteoikeus sen sijaan vanhenee 20 vuodessa, Krp huomauttaa.
IS


http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotim ... id=1454677

KRP siis päätyi tähän lopputulokseen. MOT:n tuottaja Matti Virtanen kommentoi asiaa MOT:n blogissa seuraavasti:

"Perusteellisen journalistin on usein käytettävä myös poikkeuksellisia tiedonhankintamenetelmiä. Aika harvoin niiden joukkoon kuitenkaan kuuluu tutkintapyyntöä poliisille, johon toimittaja Tero Koskinen päätyi. Tällä kertaa se oli hyvin perusteltu ratkaisu.

Krp:n tiedotteesta käy ilmi, että yhtä lukuun ottamatta MOT:n käsittelemät tuomiot olivat lain mukaisia. Yksi saattoi olla sotarikos, mutta nehän ovat tietysti vanhentuneita.

Erityisesti kannattaa panna merkille, että kuuden miehen teloitukset toteutettiin 24 tunnin kuluessa tuomiosta, joten viivyttelystä ei voi ketään moittia.

Matti Virtanen
tuottaja, MOT
"

http://blogit.yle.fi/node/1836#comments

Täsmennetään nyt tännekin, että sotarikokset eivät ole vanhentuneita sinänsä. Nyt KRP:n tutkija on päätynyt rikosnimikkeeseen "tappo", joka on vanhentunut 20 vuodessa. Teloitukset pantiin täytäntöön 24 tunnin kuluessa päätöksestä, koska laki määräsi niin.

Jussi Kämäräinen

laitman
Viestit: 212
Liittynyt: 12.11.07 23:08

Suomalaisten siviilien teloitukset talvisodan aikana.

Hei!
Nämä tapaukset eivät ole mitään uusia juttuja. Itse kävin paikan päällä, sekä Matimäen hiekkakuopan teloituspaikalla, että Vuokissa ja Pussilan pihalla (siis se paikka missä nämä kaksi nuorta kaveria olivat asuneet) yli kymmenen vuotta sitten. Tapasin myöskin yhden miehen joka lapsena selvisi hengissä kun partisaanit iskivät Suomussalmella ja tappoivat hänen perheensä. Mielenkiintoista on, että nämä nuoret ja partisaanien uhrit Suomussalmella olivat sukua toisilleen, eli samoja sukunimiä.
Itse luin näiden pika-oikeuksien pöytäkirjoja jo 15 vuotta sitten.
Näihin asioihin liittyy yksi mielenkiintoinen asia, joka on hämärän peitossa sen takia, että sekä PM:n valvonta-osaston että vastavakoilun arkistoja on hävitetty: Nimittäin olen kuullut sellaista, että Oulussa syyskuun alussa 1944 teloitetut kolme neuvostoliittolaista desanttia ( teloitettiin yhdessä yhden suomalaisen kanssa ) olisivat olleet niiden partisaanien joukossa, jotka surmasivat siviilejä mm Suomussalmella. Nämä jäivät kiinni Kuhmossa huhtikuussa 1944 ja KeO oli alistanut heidän tapauksensa SYO:lle joka tuli siihen tulokseen, että he olivat pukeutuneet väärällä tavalla, eli laittomia taistelijoita.
Asia on sillä tavalla, että Haagin maasotaohjesäännön 31 § antaa varman suojan sillä tavalla, että jos pidätyshetkellä on kyseessä sotavanki niin häntä ei missään tapauksessa saa syyttää aikaisemmista rikoksista!
Mutta kuten sanottu, niin SYO oli sitä mieltä, että nämä olivat laittomia taistelijoita. Onkohan tietoa näiden osallisuudesta partisaanien tekoihin?
Tässä puhuttiin myöskin siitä, että ilman oikeudenkäyntiä olisi ammuttu vihollisen tiedustelijoita. Oletan, että kyseessä oli suomalaisia siviilipuvussa!
Nürnbergin oikeudenkäyntien yhteydessä ja muissa Saksan natseja vastaan pidätetyissä oikeudenkäynneissä pohdittiin kysymystä, onko itse teossa tavatun vakoilijan tai desantin ampuminen laillista vai ei.
Amerikkalaiset sotatuomioistuimet tulivat siihen tulokseen, että laiton taistelija on täysin suojaton jos tavataan itse teossa, eikä oikeudenkäyntiä tarvita. Viittaan tässä mm Hoffmann-Mayr-Arnoldin kirjaan "Das Gesichtslose Heer" jossa sivuilla 280-285 pohditaan näitä sodanjälkeisiä tulkintoja.
Tästä tulee mieleen se kuuluisa kuva Saigonista vuonna 1968, jossa Saigonin poliisipäällikkö teloittaa siviilipuvussa esiintyneen pohjoisvietnamilaisen luutnantin. Eli siinä on juuri kyseessä tälläinen tapaus.
Syy siihen, että amerikkalaiset sotilastuomioistumet eivät tuominneet sellaisia saksalaisa, jotka olivat surmanneet vihollisen laittomia taistelijoita johtui kai siitä että usein itse antautuminen saattoi olla sotajuoni kätkettyjen aseiden takia.
Mutta minkälainen oli se tapaus Suomussalmella johon viitattiin. Oliko mies siviilipuvussa, aseen kanssa tai oliko hän jo antautunut?
Terveisin Laitman

J Kamarainen
Viestit: 97
Liittynyt: 26.10.07 13:15
Paikkakunta: Joensuu

Laitman kirjoitti:
"Hei!
Nämä tapaukset eivät ole mitään uusia juttuja."


Täysin totta. Kainuulaisten keskuudessa asiasta on tiedetty talvisodan päivistä lähtien, kirjallisuudessa asia on nostettu esiin, samoin tutkimuksissa ja onpa lehdistössäkin ollut aiheesta juttuja. Lähteenäkäytetyt aineistot ovat myös totta kai olleet käytettävissä ties kuinka kauan.

Laitman kirjoitti:
"Mutta minkälainen oli se tapaus Suomussalmella johon viitattiin. Oliko mies siviilipuvussa, aseen kanssa tai oliko hän jo antautunut?"

Tapaus oli tiivistettynä seuraavanlainen. Suomussalmelaisista vapaaehtoisista ja neuvostoliittolaisista muodostettu yhdeksän tai kymmenen miehen tiedustelupartio saapui Tapion taloon Suomussalmella joulukuussa 1939. Talon isäntä lähti opastamaan partiota kirkonkylän suuntaan. Matkalla partio törmäsi suomalaisiin joukkoihin. Seuranneen tulitaistelun jälkeen suomalaiset saivat vangikseen haavoittuneen neuvostoliittolaisen ja Tapion talon isännän. Lisäksi yksi suomalaisista vapaaehtoisista kaatui. Lyhyen keskustelun jälkeen Tapion isäntä ammuttiin.

Eli mies oli siviiliasussa (koska oli siviili) ja aseeton. Ampuminen tapahtui taistelun ja "kuulustelun" jälkeen. KRP:n mukaan kyseessä oli henkirikos, mutta ei murha vaan tappo. Näin ollen teko vanhentunut vuonna 1959. Lisäksi mainittakoon, että asiakirjoista ei käy selville, kuka isännän ampui.

Jussi Kämäräinen.

laitman
Viestit: 212
Liittynyt: 12.11.07 23:08

Suomalaisten siviilien teloitukset talvisodan aikana.

Hei!
Kiitos tiedoista! Jos mies oli ilman asetta ja ruumiintarkastus suoritettu niin oikea paikka olisi ollut Pohjois-Suomen ryhmän Keo/Pikaoikeus.
Onni Palaste kertoo miten vahva oli ollut se vihantunne pidättäjien keskuudessa kun nämä kaksi nuorta poikaa saatiin kiinni. Yksi mies halusi ampua heidät välittömästi mutta kersantti oli estänyt ja sanonut, että he saavat tuomionsa kenttäoikeudessa.
Olen kuullut, että jatkosodan jälkeen toisen ruumis kaivettiin ylös ja haudattiin uudelleen Vuokin hautausmaalle. Kun arkku vietiin Matinmäen sorakuopasta Ala-Vuokin hautausmaalle olivat kommunistit järjestäneet tai tehneet siitä poliittisen mielenosoituksen johon he kutsuivat mukaan myöskin sosialidemokraatit. Nämä kieltäytyivät vedoten siihen, että miehet oli tuomittu maanpetoksesta ja vakoilusta.
Muuten tämä Ala-Vuokin hautausmaa kätkee kenties Suomen synkimpiä salaisuuksia; teloitettuja, partisaanien uhreja ja myöskin niiden hautoja, jotka olivat tietämättömyyttään opastamassa partisaaneja kun nämä sitten surmasivat siviilejä! Paikalliset ihmiset ovat kertoneet miten kipeitä nämä asiat ovat vielä tänä päivänä!
Mutta synkkä on se paikkakin.
Laitman

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”