Avatar
Annastiina Mäkilä
Viestit: 390
Liittynyt: 25.01.07 21:42
Paikkakunta: Turku

Pubin seinästä löytyi yllättäen vanha hautakivi

10.03.08 23:55

Pubin seinästä löytyi yllättäen vanha hautakivi

Koillis-Englannissa, Durhamin kreivikunnassa sijaitsevan pubin seinästä löytyi sattumalta luultavasti noin 700 vuotta vanha hautakivi.

Pubissa usein vieraileva arkeologi Percival Turnbull oli aiemmin tottunut polttamaan piippunsa sisätiloissa. Uudehkon tupakkalain myötä hän joutui piippunsa kanssa pubin ulkopuolelle seurustelemaan seinien kanssa. Arkeologina hänen silmänsä kiinnittyivät seinässä yhteen tiettyyn kiveen, jonka hän valkoiseksi maalattunakin tunnisti hyvin vanhaksi hautakiveksi. Turnbull otti kivestä kuvan ja lähetti sen vanhojen hautakivien asiantuntijalle. Tämä vahvisti Turnbullin epäilyt siitä, että kyse on todella 1300-luvun paikkeilta säilyneestä kivestä.

Turnbull epäilee, että kivi olisi aiemmin sijainnut jonkinlaisessa kirkossa tai kappelissa, josta se on aikanaan päätynyt nykyiseen olinsijaansa, talon seinän rakennusaineeksi. Löydöksen tekee erityiseksi se, että Turnbullin sanojen mukaan se on ainoa kyseiseltä paikkakunnalta (Mickleton) löydetty keskiaikainen esine. Kiveä ei kuitenkaan luultavasti voida siirtää, sillä hajoamisriski on liian suuri.


Lähde: The Northen Echo, 10.3.2008

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”