Jussi-Pekka Paija
Viestit: 32
Liittynyt: 15.05.09 14:43

Luistarin kalmisto

Euran Luistarin muinaisjäännösalue käsittää pronssikautisen asuinpaikan sekä rautakautisen ruumis- ja röykkiökalmiston. Pronssikautiseen löytöaineistoon kuuluu runsaasti saviastian palasia sekä useita suuria kuoppaliesiä. Asuinpaikan jäännökset ovat kuitenkin pahasti tuhoutuneet jo rautakaudella kun niiden päälle on ensin tehty hautaröykkiöitä ja myöhemmin kaivettu lukuisia ruumishautoja.

Luistarin ruumiskalmistosta on vuosina 1969–1992 tutkittu yli 1300 hautaa. Luistarin ruumiskalmisto onkin Suomen suurin ja lähes kokonaisuudessaan tutkittu. Aikuisten hautojen lisäksi paikalta on tutkittu myös lasten hautoja. Hautojen löytöaineiston perusteella voidaan seurata naisen puvun ja korujen, miesten aseistuksen sekä hautaustapojen kehitystä useiden vuosisatojen ajan keskiseltä rautakaudelta (n. 500 jKr) ristiretkiajalle (n. 1200 jKr) asti. Luistarin viikinkiaikaisen naisen haudan löytöjen perusteella on rekonstruoitu Euran muinaispuku.

Näin sanoo, noin nimeää, Museoviraston web-sivun virallinen Luistarin esittely. Meidän silmiimme samainen kalmisto esittäytyy aidattuna ruohokenttänä, joka näyttää enemmän kivien kuin muinaissuomalaisten hautausmaalta. Kentälle sijoitetut lukuisat opasteplakaatit, jotka on kirjoitettu aihetta elävöittävästi, esittelevät sitä mitä haudoista on tutkimusten yhteydessä löydetty. Alueella on myös pienimuotoinen näyttely, missä esiteltiin kaivausten sekä tutkimusten vaiheita ja tuloksia. Kuten useissa muissakin historiallisissa kotinmaanmatkakohteissa, informaatiota oli melko niukasti tarjolla. Jonkinlainen pienoismalli tai kuvallinen esitys kalmiston kunnian päiviltä valottaisi asiaan perehtymättömiä. Aikoinaan kalmisto kun ei ollut pelkkä ruohokenttä: vainajien kunniaksi poltettiin nuotioita ja jätettiin uhreja. Kalmisto ei suinkaan sijainnut kylän keskellä kuten nykyisin, vaan kenties korven syvyyksissä.

Saman voisi yleistää muihinkin kotimaisiin arkeologisiin nähtävyyksiin: lähteitä ei ole uskallettu tulkita riittävästi. Vaikka tulkinta - esimerkiksi Kuusiston piispanlinnan ulkomuodosta - väistämättä ei vastaisi sitä mitä se menneisyydessä on ollut, miellyttäisi satunnaista matkailijaa suuresti saada jonkinlainen mielikuva menneestä. Satunnaiselta kävijältä ei saa vaatia ylenpalttista tietomäärää ja mielikuvitusta. Historian asiantuntijoiden tulisi sen sijaan tarjota vastauksia kysymyksiin, joita vaikuttavissa historiallisissa kohteissa käyminen väistämättä herättää. Palopuheen päätteeksi kuvasarja paikan päältä. Ensimmäisessä kuvassa näkyvä makasiini jossa on pikkuruiset ovet on näyttelyrakennus. Muut kuvat ovat näyttelyalueelta.



Lähde:
Museoviraston nettisivu, Luistari.
http://www.nba.fi/fi/mjhkohteetsatakunta#luistari

Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 07:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Re: Luistarin kalmisto

Euraan asti matkattua kannattaa tutustua myös Käräjämäen hauta-alueeseen sekä opastuskeskukseen Naurava lohikäärme.

Terveisin,
Kaisa Kyläkoski
Sukututkijan loppuvuosi

Palaa sivulle “Matkailua historiaan”