Pekka Stenlund
Viestit: 41
Liittynyt: 11.08.09 13:37

Maidonjuonnin historia

Maidonjuonnin on yleisesti uskottu alkaneen Pohjois-Euroopassa, jossa lypsykarjaa pitäneiden yhteisöjen on epäilty aloittaneen maidonjuonti, jotta vähäisestä päivänvalosta johtunut D-vitamiinin puute olisi korvautunut. Luonnonvalinnan seurauksena eurooppalaisille kehittyi geneettinen poikkeavuus, joka mahdollisti laktaasientsyymin tuottamisen ja sitä kautta maitosokerin käyttämisen ravintona. University College Londonissa tehty tutkimus kuitenkin kiistää aikaisemman teorian.

Englantilaistutkimus osoittaa, että maidon käytön ravinnonlähteenä mahdollistanut geneettinen poikkeavuus tuli ensimmäisenä esille 7500 vuotta sitten alueella, joka ulottui Keski-Euroopasta Balkanin niemimaan keskiosaan. Esimerkiksi sekä Romaniasta että Unkarista on löytynyt maitoproteiineja sisältäviä keraamisia astioita, jotka on ajoitettu 7450-7900 vuotta vanhoiksi. Tutkijaryhmän mukaan maitoa ei myöskään juotu, vaan siitä tehtiin yleisemmin juustoa, voita ja jogurttia.

Myös D-vitamiinin merkitys jää avoimeksi, sillä tutkimuksessa ei saatu vahvistusta sille, että historiassa tapahtunut D-vitamiinin puutteen korvaaminen maitotuotteilla olisi selitys nykyeurooppalaisten paremmalle laktoosin sietokyvylle suhteessa maailman muihin etnisiin väestöryhmiin.

Lähteet:

History Today News: http://historytodaymagazine.blogspot.com/

Lisätietoa:

Tutkimus: http://www.ploscompbiol.org/article/inf ... 1000491#s2

Kuva Wikimedia Commonsista.

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”