Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 08:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Algot Niskan lista


Niklas Herlinin kolumni Uudessa Suomessa käsitteli tänään (9.7.2010) Algot Niskaa. Hän lopettaa:
Jos joku tietää ”Niskan listan”, lukisin sen mielelläni.
Verkostahan sekin löytyy. Jussi Samuli Laitisen Joensuun yliopistossa tekemä gradu Huijari vai pyhimys? Algoth Niskan osallisuus juutalaisten salakuljettamiseen Keski-Euroopassa vuoden 1938 aikana loppuu yhteenvetoon, jossa Laitinen toteaa:
Kerttu Ollikainen väitti Helsingin raastuvanoikeudessa alkuvuodesta 1939 anastaneensa lääninkonttorista 28 Suomen ulkomaanpassia. Samassa istunnossa Axel Belewicz kertoi luovuttaneensa Algoth Niskalle 38 lomaketta, jotka Ollikainen oli hänelle edellisenä kesänä ja syksynä luovuttanut. Niska puolestaan kertoi marraskuussa 1940 suoritetuissa kuulusteluissa saaneensa haltuunsa ja väärentäneensä noin 60 suomalaista passia. Julkisuudessa on esiintynyt väitteitä, joiden mukaan Niska olisi pelastanut jopa 150 juutalaista Natsi-Saksasta suomalaisten passien avulla.
Lukumäärien välillä on huimia eroja. Ei ole yksiselitteistä vastausta siihen, kuinka laajaa Niskan toiminta oli ja mikä oli autettujen lukumäärää. Ongelmia aiheuttaa Niskan toiminnan laittomuus. Salakuljetusprosessi pyrittiin salaamaan mahdollisimman hyvin, mistä johtuen viranomaislähteitä – ja muitakin lähteitä – on olemassa rajallisesti. Viranomaislähteistä ei löydy juuri tietoa muista tapauksista kuin niistä, joissa juutalaisten salakuljettaminen paljastui. Vertailemalla eri lähteitä voidaan kuitenkin päästä perusteltuun ja tyydyttävään lopputulokseen.
Kesäkuun ja marraskuun 1938 välisenä aikana Algoth Niska väärensi varmuudella 27 passia 25 henkilölle tarkoituksenaan auttaa heidät poistumaan Natsi-Saksan alueelta. Henkilöt on tunnistettavissa, ja heidän nimensä ja vaiheensa on esitelty tämän tutkielman sivuilla. Lisäksi tässä tutkielmassa on näytetty, että Niska myi passeja myös joukolle tuntemattomaksi jääviä juutalaisia. Vaikka heidän henkilöllisyyttään ei ole kyetty varmistamaan, passikaupoista on olemassa sen verran vahvaa näyttöä, että myös ne voidaan laskea mukaan kokonaismäärään. Näitä tuntemattomia tapauksia on yhteensä 23. Näin ollen Niska väärensi yhteensä 50 kappaletta suomalaisia ulkomaanpasseja 48 saksalaiselle ja itävaltalaiselle juutalaiselle. Kun tutkielmassa on osoitettu, että Fredrik Joffs ja Algoth Niska kuljettivat Suomesta ulkomaille 50 suomen matkapassia, voidaan olettaa, että edellä mainittu lukema on hyvin lähellä totuutta.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”