Lennart Ryytelin ( pres. 2001 - 2006 ) johtama Neuvosto-Viron korkein neuvosto julisti Viron itsenäiseksi 20.8.1991 ja edellisenä päivänä Moskovassa oli alkanut G.Janajevin 8-miehisen juntan vallankaappaus. ( 19.8 - 23.8 )
Gorbatshov palasi Moskovaan 20.8 osoittautuen kykenemättömäksi toimimaan ja hänellä ei ilmeisesti enää ollut riittävää kannatustakaan neuvostojohdon piirissä.
Ja
tuskinpa Boris Jeltsiniäkään nosti valtaan ainoastaan panssarivaunun päältä pidetty puhe, eiköhän hän ollut onnistunut saamaan kannattajia laajemmaltikin.
Länsimaissa tunnustamattoman Viron ulkoministeriksi nimittämä Lennart Meri oli Tuglas-seuran tiloissa Helsingissä 19.8 alkaen.
L.Meri lienee yrittänyt saada tunnustusta länsimailta Viron uudelle itsenäisyydelle.
Lennart Meren on sanottu myöskin kaavailleen Helsingissä Viron hallitusta ja häntä kehoitettiin viralliselta taholta siirtymään Helsingin Tuglas-seuran tiloista
Tukholmaan.
Virolla ei liene ollut Lännessä edes pakolaishallitustakaan ww2 jälkeen?
Jälkiviisaudella meillä on arvosteltu silloisen poliittisen johtomme varovaisuutta, mutta eiköhän se Suomen kannalta katsoen ollut oikeata toimintaa tai pikemminkin toimimattomuutta?
Jälkiviisaasti voinee kysyä, olisiko Suomen pikaisella Viron itsenäisyyden tunnustamisella ollut minkäänlaista merkitystäkään ja milloinkahan Viron uudelleen itsenäistyminen tunnustettiin muissa länsimaissa?
Epävirallinen
toiminta Viron auttamiseksi näyttäisi käynnistyneen joka tapauksessa mm. KansallisOsake Pankin ja monilta muilta tahoilta hyvinkin nopeasti.
http://ohjelmat.yle.fi/tositarina/salaista_apua_viroon
Lennart Merikään ei tiettävästi jälkeenpäin arvostellut Suomen johdon toimintaa.
Virallisesti NL taidettiin lakkauttaa joulukuussa 1991 ja olisikohan Suomi tämän jälkeen todennut Viron itsenäisyyden tunnustetun jo 1920?
Ja
€uron ja EU:n tämänhetkisellä kriisillä näyttäisi tosiaan olevan joitakin yhtymäkohtia elokuun 1991 tapahtumiin, jotka etenivät ja tapahtuivat Suomen toimista riippumattomina?
Veikko Palvo