Vihavaisen näkemys talvisodasta tai jatkosodastakaan ei US:n perusteella oikein avaudu.
Timo Vihavainen kirjoitti:Tarvitaan merkittävää intellektuaalista kapasiteettia, jotta voisi ymmärtää mitä merkitystä oli sillä, että Suomi ei ollut jatkosodassa Saksan liittolainen, Kylmän sodan aikana Neuvostoliiton liittolainen eikä tällä hetkellä Naton liittolainen.
Näennäisesti vähäpätöinen ero kahden mahdollisen vaihtoehdon välillä oli kussakin tapauksessa Suomen politiikan kulmakivi, joka antoi sille omaa liikkumavaraa.
Mutta uskooko hän tosiaan, että uusstalinistit Venäjällä ja Suomessa toimivat omasta aloitteestaan? He ovat objekteja, valtapolitiikan pelinappuloita, eivät subjekteja.
Tietenkin Venäjällä on edelleen valtava poliittinen tarve esittää sen aina olleen vihamielisten aggressioiden kohteena. Tässä suuressa kertomuksessa ei ole merkitystä, miten nämä aggressorit mahdollisesti erosivat toisistaan, olivatko kenties solmineet liittosopimuksia vai eivät, liitännäisjäseniä tai muuten vain yhteistyössä. Useassa muussakin maassa viljellään samansuuntaisia ajatuksia toisista tyyliin "aina nuo ovat sortaneet meitä/yrittäneet valloittaa meidät/suhtautuneet meihin väärin". Ihmiset eivät välttämättä edes halua tulla oikaistuksi, eivät edes sitten, vaikka saisivat faktoja eteensä.
Itse historiattomuuden suhteen Vihavainen on kyllä pääosin oikeassa. Mutta puolustusvoimat on kuitenkin ollut, toisin kuin muut viranomaiset, aina poikkeuksellisen kiinnostunut omasta historiastaan ja sen vaalimisesta. Varsinaisesta historian ymmärtämisestä tässä ei silti juurikaan ole kysymys. On eri asia tietää joitakin historiallisia faktoja ja muistaa niitä kuin ymmärtää niitä. Useimmille nykypäivän suomalaisille mikä tahansa em. kolmesta lienee täysin yhdentekevä.
Pelkkä "isien tekojen" kunnioittaminenkaan ei välttämättä ole ymmärtämistä, vaan kanonisoimista. Kuvien kumartelu taas on aivan yhtä historiatonta kuin niiden kaataminenkin. Tärkeintä olisi keskustella. Monet eivät halua keskustella historiasta, koska he mieluiten torjuvat sellaisen jota eivät ymmärrä.
Professorin moitteissa kyse on paljolti sukupolven vaihdoksesta. Ihmisten syvällinen tuntemus sota-ajasta (jos sitä on koskaan ollutkaan) on muuttunut entistä ohuemmaksi. Kuitenkin Iltasanomien sota-ajan painokset ja erilaiset talvi- ja jatkosotaliitteet käyvät kaupaksi, joten asiaan tunnetaan kyllä kiinnostusta. Monelle vain sota on oikeata historiaa, muu on merkityksetöntä. Julkaisun ostajista suurin osa on syntynyt vasta kauan sodan jälkeen.
Päättäjiä vaivaa tarve saada aikaan uutta, sillä he katsovat sen lisäävän heidän mainettaan ja tätä kautta valtaa. Tämä yhdistää demokratioita ja diktatuureja toisiinsa. Poliitikot ajattelevat asioita vain lyhyellä tähtäimellä. Virkamiehet kulkevat perässä. Kaikki pitkän aikavälin suunnitelmat ja projektit on yleensä laadittu sen hetken tarvetta varten. Päättäjät eivät halua muistella vanhoja projektejaan, koska epäonnistumiset paljastuisivat nopeasti. Uusia kehittämällä vanhat virheet voidaan peittää näkyvistä ja keskittyä muistelemaan onnistumisia. Päätöksentekijöitä vaivaa myös puute ajasta. Päätökset on tehtävä yhä nopeammin ja vasta eläkkeellä on aikaa muistella. Ikävää on, jos silloin on jo liian myöhäistä.
Yksi parhaita populaariteoksia, on Ari Turusen viime vuonna julkaisema kirjanen
Ettekö te tiedä kuka minä olen? Ylimielisyyden historia. Vaikka tyylilaji on kepeä, ja tarkastelu hyvin pinnallinen, ajatus on kohdallaan. Suomenkin historiassa löytyy runsaasti esimerkkejä ylimielisyydestä. Historiattomuus on ylimielisyyttä aidoimmillaan. Kyllä Historiasta on mahdollista oppia, ja paljon, mutta tämä ei tarkoita sitä, että aina pitäisi toimia samalla tavalla kuten ennen onnistuttiin.