Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 08:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Britannian maalaukset verkkoon


Public Catalogue Foundation ja BBC ovat jo puolivälissä hankettaan Your paintings, jossa on tavoitteena tuoda verkkoon digitaalinen kuva jokaisesta Britanniassa julkisesssa omistuksessa olevasta öljymaalauksesta. Yli 3000 gallerian ja museon suojissa on arviolta 200 000 teosta ja näistä jo 104 000 on esillä projektin verkkosivuilla.

Sivustolla tarjotaan kuvien lisäksi tunnetujen näyttelijöiden ja taiteilijoiden johdattamia opastettuja kierroksia. Omatoimista tutkimista voi tehdä taitelijoiden ja kokoelmien nimillä, mutta myös vapaaehtoisten asiasanoituksen perusteella. Näitä "tägejä" on tietokannassa jo yli miljoona ja lisää voi kirjoittaa kuka tahansa rekisteröitymisen jälkeen.

Sivuston kuvat eivät ole vapaasti käytettävissä. Niissä on näkymätön digitaalinen vesileima väärinkäytösten jäljittämiseksi.

Ymmärrettävistä syistä suurin osa töistä on brittiläisten käsien tuotosta. Suomea edustaa ainakin National galleryn kokoelmiin kuuluva Akseli Gallén-Kallelan Keitele. Vaikka taiteilijoiden kansallisuus on sivustolla annettu, sen perusteella ei näytä voivan tehdä hakuja. Myöskään ajoituksen perusteella tehtävää hakua ei löydy.

SMH
Viestit: 1
Liittynyt: 28.12.11 21:56

Re: Britannian maalaukset verkkoon

Hei!

Tämä on mielenkiintoinen projekti taidehistorian opiskelijalle! Vaikka verkossa oleva kuva ei voi koskaan korvata taideteoksen näkemistä luonnossa, mahdollistaa "verkkonäyttely" tutustumisen muulla tavoin saavuttamattomissa olevaan määrään teoksia. Käyttäjien mahdollisuus asiasanojen lisäämiseen tekee palvelusta modernin ja hyödyntää muita asiasta kiinnostuneita. Toivotaan vielä, että hakuominaisuudet jatkossa monipuolistuisivat.

T. Sirpa Hickman

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”