Kirjastosta tarttui mukaan matemaatikko ja kulttuuriskribentti Osmo Pekosen pienehkö kirja Oodi ilolle. Matkoja, maita, kaupunkeja (Enostone 2010). Tästä perjantai-illan ratoksi lukemastani opuksesta jäi parhaiten mieleen seuraava kohta, jossa Pekonen koskettelee historiantutkimuksen ja "muiston tyyssijoina" elävän historiatiedon suhdetta:
"Leopold von Ranken klassisen formulan mukaan historioitsijan tehtävä on 'näyttää, miten asiat oikeastaan olivat'.Näissä sanoissa kaikuu valistuksen optimismi ja historian professorin ammattiylpeys. Yhtä vanha kuin tämä julistus on myös epäilys siitä, onko kansan valistaminen ylipäänsä mahdollista. Kansalla on kertomuksissaan, muistoissaan ja myyteissään oma historiansa, joka elää sitkeästi omaa elämäänsä akateemisten tutkijoiden työstä riippumatta. Myytti voittaa historian, eikä myytin dekonstruktio ole helppoa."
Pekosen teesi, jonka mukaan "myytti voittaa historian" yleisessä historiatietoisuudessa, on mielestäni täyttä totta. Mikäli Pekosen tarkoituksena sen sijaan, niin kuin näyttää, on väittää, että myyttiset historiantulkinnat ovat ominaisia vain koulutuksesta osattomaksi jääneelle "oppimattomalle" kansalle, ei hänen näkemykseensä voi juuri yhtyä. Oman kokemukseni mukaan erityisesti ns. kansallisista myyteistä sitkeimmin kiinni pitäviä löytyy nimenomaan oppia saaneiden, usein myös akateemisen loppututkinnon suorittaneiden keskuudessa.
Toinen, perusluonteisempi vastaväite syntyy Pekosen epäillessä, "onko kansan valistaminen ylipäänsä mahdollista". Pekoselle voisi vastata retorisesti: "Riippuu siitä, miten valistetaan." Jatkosodan synty sopinee tähänkin esimerkiksi. Jokipii (1987) kirjoittaa:
"Miten siis voidaan väittää, että Suomi joutui yllättäen sotaan. Koska Suomen kansa ei asioista tiennyt. Ainoana osapuolena sitä ei ollut silloin informoitu kehityksen suunnasta ja salausta on menestyksellisesti jatkettu sodan jälkeenkin. Ehkäpä osaltaan sen vuoksi monet suomalaiset eivät ole vieläkään sisäistäneet todellista asiain tilaa."
No, onhan "kansallakin" nyttemmin jo Krosbyn, Jokipiin ja muiden ansiosta oikea kuva asioiden luonteesta. Vai onko sittenkään? Jokainen sukupolvi on niinsanotusti sosiaalistettava uudelleen historiaa koskevaan tietoon. Itselläni on se vakaa käsitys, että parin viime vuosikymmenen "uuspatrioottinen" (niin kuin kauniisti sanotaan) historiantulkinta on suuresti ollut omiaan tarkoituksellisesti kääntämään yleistä historiatietoisuutta siihen suuntaan, jota Pekonen kutsuu myyttiseksi. Tuorein vedätysyritys, ja ihan taattua professoritasoa, sattui silmiini eilen: Siinä Suomesta puhutaan maana, "joka joutui kertomaan olleensa edellisessä sodassa [siis jatkosodassa, mikäli vähänkään tulkitsen oikein] hyökkääjä, vaikka terroripommitukset olivatkin jääneet kokonaan voittaneen osapuolen vastuulle" (Kanava 1/2012). Myytti ei horju.
Korostan lopuksi ymmärtäväni täysin, että maamme yliopistoissa tehdään historian alalla vakavaa, ansiokasta ja objektiivista perustutkimusta. Kyse on siitä, miksi se populaaritasolle laskeuduttaessa muuttuu myyttiseen muotoon. Edellä olen esittänyt asiasta oman näkemykseni.