
Kuva: Porin Ympäristön Osuusmeijeri, sivustolla: Teollisuustyön jäljillä, Satakunnan Museo
KTL Yrjö Louhen väitöstutkimuksen kohteena on kaksi aluetta. Yhtäältä tutkitaan meijeritoimintaa ja toisaalta lainsäädäntöä varhaisesta historiasta nykypäiviin ja arvioidaan niiden vuorovaikutusta. Historian kirjoitus alkaa siitä ajankohdasta, josta on olemassa suomalaista kirjoitettua tietoa eli jo 1200-luvulta. Tutkimus on jaettu kolmeen meijerivaiheeseen, joissa kehitystä seurataan nykypäiviin saakka.
Tärkeää kehitysvaihetta merkitsi osuustoiminnallisten meijerien syntyminen 1800-luvun lopulla. Osuustoiminnallinen yhteistyö on alkanut osakeyhtiölain 1895 voimaan tullessa. Osuustoiminta-aatteen kannattelemana saatiin vahvistetuksi osuustoimintalaki 1901. Tämän turvin maidontuottajat alkoivat saada haltuunsa maidon jalostuksen eli alkoivat perustaa osuusmeijereitä. Ne puolestaan perustivat vuonna 1905 voinvientiosuusliike Valion, jonka ensisijaisena tarkoituksen oli harjoittaa vientiä. Tätä aikaisemmin yksityiset kauppiaat olivat omien tavoitteittensa kera harjoittaneet maitotuotteiden kauppaa.
Osuustoimintalakiin tuli vuonna 1918 muutos, joka koski edustajiston valitsemista. Se korvasi osuuskunnan kokouksen kokonaan tai osaksi, siten kuin säännöissä määrätään. Osuuskuntalaki tuli voimaan vuonna 1954. Tämän jälkeen kaikki osuuskunta-- ja osakeyhtiölakisäädökset ja niihin tulleet muutokset ovat olleet myötävaikuttamassa meijeritoiminnan kehitykseen. Kilpailulainsäädäntö oli osatekijänä siihen, että osuusmeijerit ja Valio joutuivat markkinoinnin järjestämiseksi suuriin muutoksiin. Osuusmeijerin tarkoituksena ja toimialana on jäsentensä elinkeinon tukemiseksi hankkia ja kerätä ensisijaisesti jäsentensä tuottamaa maitoa ja markkinoida se edelleen sekä muutoinkin tukea ja kehittää jäsentensä maidontuotantoa. Maidontuottajan lähes koko elinkeinon harjoittaminen perustuu meijeritoimintaan. Osuusmeijereille maitoa voivat, jäsenten tavoin, toimittaa muutkin maidontuottajat. He saavat toimittamastaan maidosta aivan samanlaisen hinnan ja muutenkin samat edut kuin jäsenet, mutta ei kokouksissa äänivaltaa. Tässä on kuitenkin niin sanottu vapaamatkustajaongelma.
Meijerienkeskusosuusliike Valio on muutettu osakeyhtiöksi vuonna 1992. Sen osakkeenomistajista enemmistö on Valio Oy:n yhteistyömeijereitä eli hankintaosuuskuntia. Vain 2,6 prosenttia osakkaista on sellaisia, jotka eivät ole Valio Oy:n yhteistyömeijereitä. Näiden osalta Valiolla on sekä lunastusoikeus että lunastusvelvollisuus. Näistä kumpikaan osapuoli, Valio tai vähemmistö, ei ole tätä oikeutta tai velvollisuutta käyttänyt.
Valio on niukentanut vuosittain jakamaansa osinkoa. Tämä on Louhen mukaan oikeansuuntainen kehitys, koska tässä tutkimuksessa saadun tiedon mukaan, Valio Oy:n osakkeiden jako oli aikanaan epäonnistunut. Se ei ollut oikea jäsenten (osakkaiden) omistukseen, eikä kokoon suhteutettuna. Valion toiminnan tuotto jaetaan pääasiassa osakasmeijerien tuottaman maidon tilityshintana.
Louhen tutkimuksen lopussa arvioidaan osuustoiminnan kehitystä ja tehdään johtopäätöksiä. Tutkimus osoittaa, että ihmisten välisiä moninaisia ristiriitoja on kaikissa vaiheissa ollut. Osuustoiminta ei ole sellaista sopusointuista ja ristiriidatonta, kuin juhlapuheissa ja kirjoituksissa usein esitetään. Osuustoiminta yhteisömuotona ei ole tutkitun tiedon mukaan kuitenkaan häviämässä.
Valio Oy on saavuttanut valiolaisessa ryhmittymisessä vakiintuneet asemat. Se hallitsee yli 85 prosenttia Suomessa tuotetusta maidosta, josta Valio antaa kilpailijoilleen tarvittavassa määrin raakamaitoa. Tutkittuun tietoon perustuen Valio on saavuttanut kuluttajien luottamuksen ja sitä voidaan pitää eettisenä ja vastuuntuntoisena yhteisönä. Maitotuotteiden markkinoinnissa jatkuu aito kilpailu, josta pitää huolen Valion ulkopuoliset maitotuotteiden jalostajat ja markkinoijat.
* Yrjö Louhi: Suomalainen meijeri. Kauppaoikeudellinen tutkimus lainsäädännön kehityksestä osuuskunta- ja osakeyhtiömuotoisessa suomalaisessa meijeritoiminnassa. Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisuna Turun yliopiston sähköisessä julkaisuarkistossa.