Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 20.12.11 00:11

Historiadokumentti Ihmissyöjien saari

TV:ssa esitetty dokumentti kertoo ihmissyönnistä "Neuvostojen maassa". Tapa lienee ollut aika yleinen "tuolla ilmansuunnalla", vaikka jossain Leningradin (noin 900 päivän) piirityksestä kerrotusssa jutussa esitettiin kuinka tämä äärimäinen keino selvitä hengissä olisi esiintynyt lähinnä vain siellä vallinneen nälänhädän aikana.

Taitaapa tuoltakin kirjasta löytyä jotain aiheeseen viittaavaa. Kirjan uskottavuutta vie kylläkin tarinat suomalaisista maahanlaskujoukoista vihollisen selustassa Karjalan Kannaksella...

Salisbury Harrison E. Leningradin 900 päivää
Weilin & Göös, 1969, s., painos: 1


Historiaa: Ihmissyöjien saari

Esitetty: Ke 23.5.2012 klo 19.00 Yle TV1
Vuonna 1933 Stalin pani Moskovassa ja Leningradissa toimeen suuren puhdistuksen ja 6000 ihmistä passitettiin Siperiaan syrjäiselle saarelle. Ruuan puute ajoi karkotetut epätoivoisiin tekoihin.
http://areena.yle.fi/tv/1529294


Tämä kuva oli vuosia sitten myytävänä Huutonetissä:

Seesjärvi 15.12.1942

http://aijaa.com/v.php?i=009968890025.jpg

Tämä samainen kuva oli aikoinaan Ilta-Lehdessä "Kielletyt kuvat" sarjassa ja kuvatekstinä oli "Leesjärveltä". Se oli sarjassa "liian kauhea kuva sodasta". Lehden "vähemmän asiaa tuntevat" toimittajat eivät olleet osanneet lukea oikein kuvatekstejä ja paikannimiä, joka oli SEESJÄRVI.

Tässä on IL:n "virallinen" kuvateksti samaisesta kuvasta: "Maaselän suunta, Leesjärven rannalla, Jatkosodan aikaan. "Vihollisen vakoilupartio, jäätyään muonalähetyksiä vaille oli teurastanut pari saman partion jäsentä ja syönyt niistä suurimman osan."

Ja kuvahan oli tämä:

http://nocandoo.servebeer.com/temp/suom ... s/5104.jpg

Lisää aika karuja kuvia sodasta

http://nocandoo.servebeer.com/temp/suom ... odassa.htm

Sodan todellisuudesta kertovat kuvat, jotka todistava ihmissyönnistä. Kenttäkeittiöastian kansi ja venäläissotilaan kylkiluita Leipäsuolla maaliskuussa 1943.
http://nocandoo.servebeer.com/temp/suom ... s/hs1.jpeg

Ruokkoamaton
Viestit: 45
Liittynyt: 29.10.09 09:47

Re: Historiadokumentti Ihmissyöjien saari

Salisbury, kuten useimmat muutkin länsimaiset kirjoittajat, nojaa vahvasti neuvostoliittolaisiin lähteisiin. Tämä tietysti tarkoittaa että suomalainen lukija voi törmätä kaikennäköiseen. Joskus lähteenä on silkka propaganda, joskus senaikainen mutta paikkansapitämätön käsitys (esim. saksalaisia tankkeja Kannaksella 1941 tai suomalaisia joukkoja ties missä itärintamalla tai vielä vapaaehtoispataljoonan kotiuttamisen jälkeen), joskus kirjoittajan oma väärinkäsitys ja joskus pelkkä käännösvirhe.

Venäjänkielessä tai siis silloisessa sotilastermistössä "desantniki" eivät olleet nimenomaan laskuvarjojoukkoja vaan mitä tahansa "laskettavia" tai "laskeutuvia" minkä tahansa aselajin joukkoja, jotka yllätykselllisesti kuljetettiin tai ilmestyivät johonkin paikkaan varsinaisten hyökkäävien joukkojen edellä tai sivustalla esim. ottamaan haltuun tärkeitä maastonkohtia.

Kesällä 1941 polkupyörillä liikkuvien jääkärien etenemisnopeus ja useinkin uhkarohkea käyttö tuli silloiselle vastustajalle niin suurena yllätyksenä että tilanneilmoituksissa, taistelukertomuksissa jne puhutttiin desantnikeista.

Emma-Liisa
Viestit: 4990
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: Historiadokumentti Ihmissyöjien saari

Niitä sun näitä kirjoitti: TV:ssa esitetty dokumentti kertoo ihmissyönnistä "Neuvostojen maassa". Tapa lienee ollut aika yleinen "tuolla ilmansuunnalla", vaikka jossain Leningradin (noin 900 päivän) piirityksestä kerrotusssa jutussa esitettiin kuinka tämä äärimäinen keino selvitä hengissä olisi esiintynyt lähinnä vain siellä vallinneen nälänhädän aikana.
Mistäs ihmeestä sinä sen yleisyyden tiedät? Yleisyyshän tarkoittaa normaalisti, että useimmat ihmiset jotain tapaa harjoittavat.

Tunnettua on, että Andien lento-onnettomuudessa eloojääneet söivät ruuan louttua kuolleita tovereitaan, eikä siitä ole tehty johtopäätöstä, että tapa on eteläamerikkalaisten keskuudessa yleinen.

Kyseessähän on ns. taburikos, jota vaistomaisesti kammotaan, vaikka monet muut asiat ovat paljon kauheampia. Tästä aiheesta Selma Lagerlöf kirjoitti romaanin Kironalainen. Naparetken kannibalismin takia yhteisön tuomitsema mies saa lähimmäiset peruuttamaan syytöset, kun meri tulvehtii ensimmäisessä maaimansodassa tapettuja sotilaita.

Itä-Karjalan tapausta sivuaa Paavo Rintalan romaani Vänrikin muistot.

Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 20.12.11 00:11

Re: Historiadokumentti Ihmissyöjien saari

Emma-Liisa kirjoitti:Mistäs ihmeestä sinä sen yleisyyden tiedät? Yleisyyshän tarkoittaa normaalisti, että useimmat ihmiset jotain tapaa harjoittavat.
Eikös tuossa TV -dokumentissa juuri kerrottu kyseisen tavan olleen etenkin rikollisten keskuudessa jo pitempäänkin tunnettu ja kuinka uudet tulokkaat joutuivat helpoiten uhreiksi. Ja tuolla saarellahan se tuntui olleen suorastaan "pääelinkeino"...
Jos 6000:sta vangista noin 2000 selvisi hengissä, niin varsin lyhyessä ajassa kävi kova kato ennenkuin heidät siirrettiin pois saarelta.

---

Tässä Leningradin 900 päivää -kirjassa on luku 24. Pohjoinen kriisi, sivut 302-310.

Kun tuota tekstiä lukee, niin ei oikein tiedä lukeeko satukirjaa vai mitä.

Sivulla 305 puhutaan saksalaisista tankkikolonnista Siestarjoen pohjoispuolen tiellä, ja kuinka vain kourallinen Merijalkaväen sotilaita pelasti Valkeasaaren ja näin esti suomalaisia tunkeutumasta Leningradin pohjoisiin esikaupunkeihin. Syyskuun 1. päivänä 1.5. km Siestarjoelta nähtiin saksalainen T-3 tankki, jonka neuvostoliittolaiset sotilaat eliminoivat kahdella tarkasti heitetyllä käsikranaatilla sen telat katkaisten...

Sivulla 307 kerrotaan Viipurin ulkopuolella olleesta lentokentästä, jonka puolustusta hoiti 28 nuorkommunistia ja joka oli lyönyt takaisin voimakkaan laskuvarjohyökkäyksen, ollen asemissaan kentällä elokuun 29 päivä. Viipurin valtatielle ilmestyi panssarivaunukolonna, joka tuli tarkastelemaan ojissa makaavia useita satoja kaatuneita (suomalaisia) laskuvarjojääkäreitä, jotka olivat kaatuneet edellispäivän hyökkäyksissä. Tietenkin urhea suomalainen upseeri ampui haavoittuneet ja silmille sylkevät NL:n sotilaat ja sitoipa yhden kettingillä kaulastaan autonsa perään vetäen hänet mukanaan pitkin teitä... vaan eipä henki lähtenyt ja niin tämä sotilas, Kanasin, onnistui pakenemaan omiensa puolelle kertoakseen hurjan tarinansa!

Sivulla 309 on huvittava yksityiskohta jossa kerrotaan kuinka Koivistolta evakuoitaisiin vain ne sotilaat joilla oli henkilökohtainen ase. Tämä puuttui useimmilta, mutta sitten tapahtuikin ihmeitten ihme ja pian kaikilla olikin kivääri, pistooli tai konepistooli. Näin saatiin pelastettua 14 000 sotilasta joista 12 000 oli taistelukelpoista ja 2000 oli haavoittunutta.

Sivumennen sanottuna Porlammin mottiin taisi useimmilta unohtua yhtä ja toista... jopa henkilökohtaiset aseetkin.

http://www.raisala.fi/raisalainen/porlammo.html
Miljardimotti

Yläsommee-Porlammi oli elo-syyskuun vaihteessa - 41 Suomen suurimman mottisodan keskus. Siksi sitä kutsuttiin myös miljardimotiksi. Venäläisiä kaatui 7 000 ja vangiksi jäi 9 000. Neuvosto-sotilaat harhailivat metsässä tavoitteena päästä omien joukkoon, useat ilman aseita. TK-miehet (taistelu kuvaaja) olivat lehtimiehiä, valokuvaajia ja haastattelijoita. Tunnetuin heistä lienee ollut Pekka Tiilikainen. Hän haastatteli myös kirjoittajaa - 60 luvulla.
TK-mies Unto Seppänen kertoo, että kaatuneita vihollisia ja hevosia lojui ojissa. Eräs venäläinen majuri oli hirttäytynyt puunoksaan. Eräs toinen vaikeasti haavoittunut vaikeroi autossa ja pyysi, että hänet ammuttaisiin.Suomalaiset saivat sotahistoriansa suurimman sotasaaliin mm: 306 tykkiä, 19 000 kenttätykin ammusta, 55 panssarivaunua, 246 kranaatinheitintä ja 46 000 ammusta niihin, 272 konekivääriä, yli 10 000 kivääriä, 3,4 miljoonaa patruunaa, 673 autoa, lähes 300 traktoria, 154 000 litraa bensiiniä, 159 000 litraa öljyä, sekä 4 500 elävää hevosta (tiedot Juuremme Yläsommeessa ja Porlammissa kirjasta).

http://www.veteraanienperinto.fi/suomi/ ... omus_s.htm


Taitaa olla enemmän satu- kuin sotakirja:

Salisbury Harrison E. Leningradin 900 päivää
Weilin & Göös, 1969, s., 1. painos

Emma-Liisa
Viestit: 4990
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: Historiadokumentti Ihmissyöjien saari

Niitä sun näitä kirjoitti:
Emma-Liisa kirjoitti: Mistäs ihmeestä sinä sen yleisyyden tiedät? Yleisyyshän tarkoittaa normaalisti, että useimmat ihmiset jotain tapaa harjoittavat.
Eikös tuossa TV -dokumentissa juuri kerrottu kyseisen tavan olleen etenkin rikollisten keskuudessa jo pitempäänkin tunnettu ja kuinka uudet tulokkaat joutuivat helpoiten uhreiksi. Ja tuolla saarellahan se tuntui olleen suorastaan "pääelinkeino"...
Jos 6000:sta vangista noin 2000 selvisi hengissä, niin varsin lyhyessä ajassa kävi kova kato ennenkuin heidät siirrettiin pois saarelta.
Kyseessähän ovat poikkeusolosuhteet, joita ei pidä yleistää.

Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 20.12.11 00:11

Re: Historiadokumentti Ihmissyöjien saari

Emma-Liisa kirjoitti:Kyseessähän ovat poikkeusolosuhteet, joita ei pidä yleistää.
Koko NL oli "poikkeusolosuhde" sen olemassaolon ajan!

Ruokkoamaton
Viestit: 45
Liittynyt: 29.10.09 09:47

Re: Historiadokumentti Ihmissyöjien saari

Niin, totta on ainakin sen verran että Siestarjoella oli hyökkäystä tukemassa suomalaisia tankkeja, joista yksi tuli toimintakyvyttömäksi ajettuaan miinaan.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”