
Gallica, Ranskan kansalliskirjaston elektroninen kirjasto – Kokemuksia sivustolta ja paikan päältä
Myllykoski kuvailee esimerkiksi kolmea kiinnostavaa uutta digitointihanketta, joihin Galllica on osallistunut: Europeana Regia, oikeustieteeseen liittyvät historialliset kokoelmat, sekä toisen maailmansodan aikaisten maanalaisten ranskalaisten lehtien digitointihanke.
* Matti Myllykoski: Gallica, Ranskan kansalliskirjaston elektroninen kirjasto – Kokemuksia sivustolta ja paikan päältäRanskan kansalliskirjasto on osallistunut ja osallistuu myös useisiin yhteiseurooppalaisiin digitointihankkeisiin. Hienona esimerkkinä tällaisesta on Europeana Regia, vuosina 2010-12 toteutettu hanke, jossa Ranskan kansalliskirjasto oli suurimpana aineistontuottajana. Hankkeessa digitoitiin yli tuhannen käsikirjoituksen kokoelma keski- ja renessanssiaikaisia kuninkaallisia käsikirjoituksia: Bibliotheca Carolina (426 käsikirjoitusta; Ranskan kansalliskirjaston osuus), Kaarle V:n ja hänen sukunsa kokoelma (163 käsikirjoitusta) sekä Napolia renessanssiaikana hallinneiden aragonialaisten kuninkaiden kokoelma (282 käsikirjoitusta, koottu 1400-luvulla). Kokonaiset käsikirjoitukset ovat esillä kunkin hankkeeseen osallistuneen digitaalisen kirjaston omilla sivuilla.
Meneillään olevista projekteista oikeustieteeseen liittyvien historiallisten lähteiden ja kirjallisuuden digitoinnissa on Gallicassa päästy pitkälle. Käytettävissä on nyt runsaasti yli 10 tuhatta dokumenttia. Suurin osa näistä, yli 8000, on peräisin 1800-luvulta.
Erinomainen esimerkki Gallican viimeaikaisista digitoiduista kokoelmista on toisen maailmansodan aikana julkaistujen maanalaisten lehtien kokonaisuus, joka on mahdollisimman täydellinen, huolimatta lehtien kokoamiseen, digitoimiseen (paperin laatu ja painojälki olivat erityisenä haasteena) sekä luetteloimiseen liittyvistä ongelmista. Aiheeseen pääsee hyvin käsiksi Gallicassa julkaistusta blogista, josta on myös linkit koko aineistoon.
* Gallica