Hämeenkyrön seudun susiturmat vuoden 1877 tietämissä:
1.) Hämeenkyrön pitäjä, Palon kylä, Rajakosken torppa, 13.10.1876: susi sai ja söi noin kolmivuotiaan tyttölapsen. Lapsen äiti meni navettaan, jonne lapsiparka äitinsä jäljessä läksi könttäämään, mutta matkalla kieppasi hänet susi. Äiti kuuli vähän lapsen kirkunaa ja kävi katsomassa, mutta susi mennä leuhotteli lapsi hampaissa lähellä metsää, jonne katosi ja söi lapsen niin, että onneton äiti löysi ainoastaan pari pääluun palasta lapsestansa. – Toisen lähteen mukaan 3-vuotias tyttönen oli mennyt yksinänsä rappusille äitinsä ollessa lypsämässä. Suden jäljiltä lapsesta löydettiin vain veriset, revityt vaatteet. – Hämeenkyrön seurakunnan kuolleiden ja haudattujen –luettelo 1876: Rajakosken torpan väen lapsi Hilta, 3 v., hukkui metsään.
2.) Pohjois-Pirkkalan (nyk. Nokian) Kankaantaan kylä, Ollilan talon Hirsimäen (esiintyy myös muodoissa: Hirvimäki ja Kirsimäki) torpan pihamaa, sunnuntaina 27.5.1877: iltapäivällä kello 4 susi tuli pihaan ja ryöväsi siitä torppari Kaarle Fritjofinpoika Hirsimäen 2-vuotiaan Edvard-pojan, joka yksinänsä oleskeli kotonsa edustalla. Mutta pojan parkumisen ansiosta eräs lähellä oleva mies huomasi tapauksen ja juoksi suden perään, minkä säikäyttämänä susi neljänkymmenen sylen matkan päässä pihasta laski lapsen ”pahasti, mutta ei kuitenkaan kuolettavasti runneltuna”. Raportin mukaan lapsi elää, ”vaan on niska, toinen poski ja rinta raadeltu”.
3.) Hämeenkyrön pitäjä, Sasin kylä, lähellä Ylöjärven kappelin rajaa, tiistaina 29.5.1877: loisenleski Annastiina Aatamintytär Lengolan kaksi poikalasta, toinen neljän ja toinen kahden vuoden ikäinen, kokosivat äitinsä pyynnöstä niityllä pajunoksia (”kerppoja” lammasten eineeksi, VH), kun susi vei nuoremman pojan, Oskarin, jota, vaikka oitis pidettiin tarkka sudenajo, ei enää löydetty, eikä myöskään löydetty suden pesää. Muuta ei tavattu kuin veriset vaatteet. – Hämeenkyrön kuolleet ja haudatut 1877: Lemmakkalan kylässä merkitty 30.5.1877 kuolleeksi ja 28.7.1877 haudatuksi: Lenkolan itsellisen palvelija Anna Stiina Aatamintyttären lapsi Oskari, 3 1/3 –vuotta, sudelta viety.
4.) Hämeenkyrö, Heikkilän talon mailla oleva Turvan tölli, maanantaina 4.6.1877: aamulla kello 8 ja 9 välillä lähtivät kaksi pienokaista poikaa, joista yksi oli 8- ja toinen 6-vuoden ikäinen, kodistansa Turvan töllistä pienen matkan päässä olevalle niitylle ruohoja repimään. Hetkisen päästä palasi nuorempi pojista hengästyneenä kotiin ja kovasti peljästyneenä tuskin sanaa suustaan saaden ilmoitti, että susi oli vienyt veljensä. Tämän ”hirmuisen sanoman” kuultuaan riensi heti yksi henkilö naapuriin ilmoittamaan onnettomuudesta. Väkeä kokoontui kiireesti ja lähdettiin jälkiä myöten etsimään. Jäljet näkyivätkin hyvin vetisellä niityllä. Tuokion perästä eräs koira, jota käytettiin etsinnässä apuna, löysi pensaan juurelta housut ja vyön, jotka pojan isä tunnisti poikansa omiksi. Raportti toteaa, että suden ”luullaan olevan ilvessuden lajia” ja arveltiin sitä samaksi, joka edellä olevat raatelut teki. - Kuolleiden ja haudattujen luettelo: Mahnala, kuoli 4.6.1877, haudattu 16.12.1877; Myllymäen itsellisen Jeremias Turvan lapsi Kaarle Vihtori, 7 1/3 –vuotta, sudelta viety.
5.) Nokian pitäjä (tuolloin pohjoinen Pirkkala),matkalla Ylöjärven Teivaalan kylän Ojansuun torpalta Nokialla olevaan Järvenpään torppaan, maanantai 25.6.1877: Ojansuun torpan lapset, 4-vuoden vanha poika ja 6-vuotias tyttö, menossa muoriansa ja vaariansa katsomaan. Samana päivänä läksi muori kahden tyttönsä kanssa, vieden mainitut pikkuvieraan mukanansa, sammalia ottamaan Saarikorven torpan tienoolle lähellä Ylöjärven ja Nokian rajaa. Hetkisen kuluttua oli tuo 6-vuotias vieras lausunut: ”mummuu, minä näin harmaan pukin ja sillä oli partakin”. Mummu luullen tytön puheen turhaksi ja tietäen ett’ei niillä tienoilla pukkia ollut, sanoi: ”ole vai, lapseni, ei täällä pukkia ole”. Sen enempi ei mitään nähtykään. Illan lähestyessä sanoi mummu toiselle tytölle ja pikkuvieraillensa: ”lähtekäät nyt edelläpäin kotiin, me tulemme pian perässä”. Lapset noudattivat käskyä. Torpan tyttö, joka oli vanhempi, otti hetkiseksi tuon 4-vuotiaan pojan syliinsä ja 6-vuoden vanha tyttö käveli perässä. Mutta voi hirmuista, nytpä säpsähti metsästä susi (arvattavasti tuo harmaa pukki) perässä kävelevän tyttöraukan niskaan, paiskasi sen tielle pitkäkseen. Tästä tuli näille kolmelle lapselle surkea hätä, jokainen itkemään ja huutamaan minkä jaksoi ja ääntänsä pelossa kuulumaan sai. Peto pakeni ja jätti saaliinsa tielle vahingoittamatta, ainoastaan pieni naarmu niskassa, jonka susi kynnellään tai hampaallaan oli riivassut. – Muori ja Saarikorven torpan väki, kuultuansa tuon surkean hätähuudon, läksivät heti juoksemaan, mutta susi oli jo tiessänsä ja lapset onnettaren huostassa pelastettuina. Helposti olisi susi tässä voinut saada hyvän herkkupalan, jos ei ylhäisen Isän käsi olisi ollut suojana, huokaa susikommentaattori. Vielä kerrottiin, että samassa paikassa oli lampaita, joihin ei susi kajonnut, vaan vainosi lapsen henkeä. Tuolloin jo hyvin tunnettiin kokemuksesta, että ”se peto, joka kerran on saanut maistaa ihmisverta, aina väijyy samaa herkkua”.
6.) Hämeenkyrö, Lavajärven kylä, Rajakosken paikkeilla, ilmeisesti heinäkuu 1877: susi tappoi tytön.
7.) Hämeenkyrö, Osaran kylä, Kapakka-ahteen seutu, kesällä 1877: susi tappoi tytön.
8.) Ylöjärvi, Myllyoja, uimaranta, maanantaina 30.7.1877: kolme alaikäistä lasta oli myllyojassa uimassa. Vedessä ollessaan he huomasivat suden rantametsässä. Vanhin lapsista koppasi nuorimmaisen syliinsä ja lähti ryntäämään kotiin. Keskimmäiselle lapselle, joka oli 9-vuotias, hän huusi: - ”Tule pian pois tai susi syö sinut!” Susi hyppäsi veteen pojan niskaan ja lähti kuljettamaan mukanaan sillä aikaa, kun toiset lapset juoksivat poikarukan isälle sanomaan mitä oli tapahtunut. Isä paineli huutaen ja juosten suden perään ja sai sen heittämään raadellun saaliinsa eräälle kaurapellolle, josta hän tapasi lapsensa vielä hengissä ja silmiään aukovana, mutta pian vaipui lapsi kuolleena isänsä syliin. Kun saatiin verestä puhtaaksi pestyä nähtiin, että ruumiissa oli monta syvää suden hampaan jälkeä. – Löytyy vielä toinenkin raportti, jossa on lisää yksityiskohtia: Ylöjärvellä on susi 30.7. vienyt 7-8 –vuotiaan pojan uimasta eräästä joesta; kaksi kumppaniansa uivat yli joen, jossa huusivat apua ja katselivat miten kolmas räiski vettä suden silmille, ja pakeni niin syvälle, että päätä vähän oli veden päällä, kun surma kävi kimppuun ja lähti viemään. Hälytetyn heinäväen takia täytyi kuitenkin saaliinsa jättää, vaikkakin kuolleena ja liki kahdellakymmenellä haavalla.
9.) Hämeenkyrön ja Nokian välinen rajamaa, samalla viikolla joitain päiviä jälkeen edellä kerrotun uimahyökkäyksen: heinänkorjaajia työssään metsäniityllä. Lähettyvillä oli muuan 12-13 –vuoden ikäinen paimenpoika karjansa kanssa. Kun heinäväki lähti syömään, käskivät he paimenen katsoa perään, etteivät lehmät pääse ahmimaan ja sotkemaan heinäluokoja. Ruualla ollessaan kuulivat outoja huutoja, mutta eivät pitäneet sitä minään, kun luulivat pojan vain mekastavan karjansa kanssa. Mutta mikä kauhistuttava näky heitä kohtasikaan, kun syömästä palasivat. Paimenesta oli jäljellä vain osa toista jalkaa saappaassa. Huomattava on, että tämän tapauksen kohdalla ei ole mainittu nimiä eikä asiaa varmentavia muita yksityiskohtia. - Toinen raportoija ”ei taida niin varmasti tarinan totuutta taata kuin edellisen”, ja kertoo sen näin: Muuan päivä ennen edellä kerrottua (uimahyökkäystä) oli heinämiehiä Nokian ja Hämeenkyrön rajamailla. Ruualle lähtiessänsä käskivät he 12-vuotisen paimenpojan vartioimaan karjalta heinä- ja lehtipieleksiä. Pojan yksin ollessa tuli susi ja kaappasi pojan ateriaksensa. Heinäväki kuuli sen luikkaavan karjan kanssa, eivätkä huomanneet ottaa siitä tarkemmin selkoa. Vasta sitten kun mentiin syömästä, nähtiin mitä sillä aika oli tapahtunut. Pojasta oli enää jälellä ainoastaan vähän toista jalkaa saappaan sisällä.
10.) Nokia, Kankaantaan kylä, Purran talon maalla oleva Juuselan torppa, keskiviikkona 17.10.1877: noin puolen päivän aikaan katosi torpasta noin 3- tahi 4-vuoden vanha poikalapsi, jota kohta katoomisen jälkeen ryhdyttiin etsimään. Suden jäljet huomattiin ja näitä seuraten koirain kanssa haettiin, mutta ei löydetty muuta kuin lakki, joka oli jäänyt metsään vähän matkan päähän töllistä. Luultavasti joutui poikaparka suden ruuaksi, toteaa raportti.
11.) Nokia, Vihnusjärven seutu, noin torstaina 18.10.1877: susi hätyytti paimenpoikia, jotka rupesivat huutamaan apua, kun peto alkoi kovin suoraa päätä lähestyä erästä poikaa, ja kaikeksi onneksi ehtikin aikaihmisiä apuun.
12.) Hämeenkyrö, Mahnala, Pinsiön kulmakunta, torstaina 25.10.1877: 5-vuotias torpan poika Kaarle Fredrik Avala (myös: Avola, Alola ja mettäkulman Anola) leikki pihamaalla vanhemman veljensä kanssa. Vanhempien poissa ollessa piti vanhemman veljen nuorempaa hoitaa, mutta sillä aikaa kun hoitaja kävi tuvassa, oli veljensä kadonnut. Suden jälkiä näkyi pihalla rappujen edessä ja kun naapurien avulla ruvettiin petoa ajamaan takaa, saatiin varma tieto siitä, että se jo oli ehtinyt lapsen raatelemaan.
13.) Hämeenkyrö, Lemmakkalan kylä, lauantaina 10.11.1877: loisenleski Wilhelmiina Huhtamaan kaksivuotias tyttölapsi oli leikkinyt kotonaan. Susi otti lapsen aivan läheltä asuinhuonetta, jonka ovi oli auki. Äiti ja muut lapset eivät huomanneet mitään. Sittemmin ajettiin sutta jälkiä myöten takaa, mutta ei ole saatu petoa kiinni eikä mitään jäännöksiäkään lapsesta. - Kuolleiden ja haudattujen luettelo: Lemmakkala, k. 10.11.1877, haud. 11.8.1878; Yliheljo, Huhtaanoja inh. änka (loisenleski) Eva Johansdotters barn Hilma Karoliina Karlsdotter, 2 år 3 m 1 d, lapsi; af varg Tagen (susi otti).
14.) Hämeenkyrö, hieman epämääräisen raportin perusteella oletetaan tapahtuneeksi kesällä 1878: susi raateli vielä yhden lapsen.
15.) Hämeenkyrö, Lemmakkala, Lopenkulma, lauantaina 15.3.1879: Tarrin miehet olivat metsässä halkoja noutamassa. Susi kierteli sanottuja miehiä koko ajan, minkä he olivat metsässä, eikä paljon paennut, vaikka miehet pelottelivat. Peto härisi ihan kuin olisi uhannut miehiä. Miehet lähtivät kuormineen ja hevosineen pois ja ”susi jäi heittiä wihoissansa winkumaan”. Susiraportööri toteaa, ettei susien tuhotöitä ole kuulunut kunnassa niin kuin edesmenneinä aikoina eli vuonna 1877. Mutta eivät ole sudet vieläkään peräti kadonneet, ja niinpä kehoitettiin: - Katsokaat vanhemmat lastenne perään etteivät joudu uhriksi pedoille.
16.) Lisäksi 23. heinäkuuta 1883 päivätyssä raportissa arvellaan edellisenä kesänä 1882 Hämeenkyrössä kadonneen yhden tytön suden suihin: - ”Susia ei ole tänä suvena (1883) meidän kunnassa tuskin nähtykään sitä vähemmin vahinkoa tekevän kuultu, jos ei se ole hukan töitä, kun täällä katosi viime suvena eräästä torpasta tyttölapsi, eikä häntä ole sittemmin nähty, eikä sitä ole kuulutettu etsittävänkään. Eiköhän olisi asianomaisten sopinut jonkun kaltaista keinoa sen etsimiseksi pitää, sillä etsitään sitä vähempiäkin”, näin kuului susikommentaari. Kovasti osoittaa tämäkin peruiltaan hämäräksi jäävä katoamistapaus sen kärsivällisen ja pitkäpiimäisen suhtautumisen millä hämeenkyröläiset ovat suden viemien lasten kohtaloon alistuneet. – Tammikuussa 1885 susia kerrottiin liikkuneen Kyrössä Kaipion Riutan torpan lähistöllä, noin 50 syltä asuinhuoneista. Ja kesäkuussa 1886 nähtiin susi 2-3 poikasensa kanssa Viljakkalan kappelissa Inkulan ja Viljakkalan kylien lähellä olevassa metsässä, jossa se oli tappanut parhaassa iässä olevan hevosen. Toisen hevosen takajalassa olevaa haavaa arveltiin suden nirhaisemaksi, lisäksi mainituista kylistä katosi lampaita.
Näin päädymme vuoden 1877 hullun susi-kesän tapahtumista - parilla myöhemmällä turmalla täydentäen - seuraavaan summaukseen: Hämeenkyrön seudulla tapahtui muutaman vuoden aikana 15 suden päällekarkausta, joissa kohteina oli joko yksinäinen lapsi tai lapsiryhmä. Näissä hyökkäyksissä suden uhkaamiksi joutui yhteensä 23 lasta (15 poikaa ja 7 tyttöä, yhden sukupuolen jäädessä epävarmaksi), heistä noin 13 Hämeenkyrön pitäjän alueella. Raadeltuina surmansa sai 12 lasta (6 p, 5 t, 1 epäv.), joista 9 tahi 10 näyttäisi olleen hämeenkyröläisiä (4 p, 5 t, 1 epäv.).
Hämeenkyrön seurakunnan vuoden 1877 Kuolleet ja haudatut –luetteloon sisältyy puolentusinaa pienten lasten kuolintapausta, joissa kuolinsyy jää tuntemattomaksi. Päivämäärien ja paikanmääritysten suhteen ne eivät stemmaa yllä esitettyihin muissa lähteissä mainittuihin susi-tapaturmiin. Tuolloin ja myöhemminkin oli aivan tavanomaista, että osa kuolemantapauksista, niin lasten kuin varttuneempienkin, jäi tuntemattomaksi ja ”ei tietty” –merkinnälle. Eräänlaisina potentiaalisina tapauksina voidaan tähän kuitenkin listata mainitunkaltaiset susivuoden lapsikuolleet, joiden joukossa kenties on yksi tai ehkä useampikin suden hätyyttämä pienokainen, seikka jonka jäljestä tulevat tutkimuksissaan tarkistakoot:
1.) Mahnala, kuollut 12.6.1877, haudattu 24.6.1877; Alakomin piian Henricka Heikintyttären äpärä Henrik Viktor, 1 1/6 –vuotta, syy: tuntematon.
2.) Mahnala, k. 5.7.1877, haud. 8.7.1877; Lehtiniemi, Laurilan torpan lapsi Juho Oskari Vihtorinpoika, 2½ -vuotta, syy: tuntematon.
3.) Muotiala, k. 28.7.1877, ei mainita hautauspäivää; Turkin rengin Oskari Fagerlundin lapsi Juho Oskari, 1 1/3 –vuotta, syy: ei tietty.
4.) Kirkon torppari, k. 17.8.1877, haud. 19.8.1877; Asumaniemen pojan David Efraiminpojan lapsi David Ivari, 7 1/3 –vuotta, syy: tuntematon.
5.) Pappila, k. 23.8.1877, haud. 26.8.1877; Sankarin Trenki Kaaarlo Karlenpojan lapsi Iita Susanna 5 1/3 –vuotta. Tuntematon.
6.) Uskela, 30.8.1877, haud. 9.9.1877; Mattilan ittellisen Aukusti Kolmilopen lapsi Mari Wilhelmiina, 1 v. 2 kk, 5 pv, lapsi. Tuntematon.
Lähteet:
Hämeenkyrön historia III, 2004;
Hämeenkyrön murrekirja, 2002;
Yrjö-Sakari Yrjö-Koskinen: Kertomus Hämeenkyrön pitäjästä, 1851;
Historiallinen Sanomalehtikirjasto: päivälehtiä vuosilta 1871-1880; mm. Hämäläinen, Porin Kaupungin Sanomia, Suometar, Uusi Suometar, Finlands Allmännatidning, Tampereen Sanomat, Sanomia Turusta, Suomalainen Wirallinen Lehti, Turun Lehti, Åbo Underrättelser, Päivän Uutiset, Aura;
Kuvernöörin vuositilasto: Turun ja Porin Lääni 1877;
Kirkon arkistojen mikrofilmit: Hämeenkyrön seurakunta: vuosina 1874-1880 kuolleet ja haudatut, Hämeenkyrö 4.
Jouko Teperi: Sudet Suomen rintamaiden ihmisten uhkana 1800-luvulla, 1977;
Markis Paulue: Lihvinmaan Sudet, 1823;
haastatteluja ja omia muistiinpanoja aiheen parista.
Tiivistelmä Hämeenkyrön susisurmia koskevasta artikkelista, jonka olen julkaissut blogissani:
http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuo ... a-menehtyi
Siihen aikaan kun hukka peri..
HÄMEENKYRÖN SEUDUN SUSISURMAT 1870 -LUVULLA
Summaus:
Aikalaislähteistä löytyvistä susiraporteista voidaan laskea, että Hämeenkyrön, Ylöjärven ja nykyisen Nokian pitäjien alueella sattui vuoden 1877 tienoilla muutaman vuoden aikana 15 suden päällekarkausta, joissa kohteina oli joko yksinäinen lapsi tai lapsiryhmä. Susien uhkaamiksi joutui yhteensä 23 lasta, heistä noin 13 Hämeenkyrön pitäjässä. Raadeltuina surmansa näyttäisi saaneen 12 lasta, heistä 9 hämeenkyröläisiä (4 poikaa ja 5 tyttöä). Tämä on olennaisesti enemmän kuin viranomaistilastojen lukemat. Turmakuvausten yksityiskohtaisuus ja realistisuus antavat niille uskottavuutta.
Susisurmat
Äskettäinen Eräjärven susi-iltama [maaliskuussa 2005], jossa 320 miestä – ainakin julkaistuista kuvista päätellen kyse oli lähinnä miehistä - tenttasi ja kovisteli susivaastaavia huolestuttavaksi koetusta petotilanteesta. Testosteronin tuoksuinen iltamasali ei varmasti ole ainut foorumi, jolla susien asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa pohditaan juuri nyt. [Osoituksena susi-aiheen pysyvyydestä muistutan mieliin, että viime perjantaina 15.2.2013 kokoontui Köyliön Lallintaloon lehtiuutisten mukaan 900 – 1.000 ihmistä puhumaan susista. Läsnä oli myös maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen, VH]
Susi on kuulunut luonnollisena osana Suomen faunaan kauan ja ihmisen rinnakkainelolla sen kanssa on pitkät perspektiivit. Karijoen kiistelty Susiluola on ainoa paikka Pohjoismaissa, josta on löytynyt merkkejä neanderthalin ihmisen elämästä, siis viimeisintä jääkautta vanhemmasta ihmisasutuksesta. 1860-luvun nälkävuosien jälkeen parin vuosikymmenen ajan sattui poikkeuksellisen paljon susien ihmisiin kohdistamia hyökkäyksiä. Susia esiintyi tuolloin käytännöllisesti katsoen koko maassa, läntistä saaristoa myöten: sudet laajensivat talviaikaan reviireitään mantereelta. Runsaasta susijoukosta erottui jokunen häirikkö jotka saivat pahimmissa tapauksissa aikaan paljon vahinkoa. Läheskään aina eivät kaikki ihmisuhreihin johtaneet tilanteet selvinneet, ja monesti jo aikalaiset tuskailivat syyllisyyskysymysten parissa: milloin kaikki turmat pyrittiin vyöryttämään susien kontolle, milloin taas syylliseksi väitettiin ilvestä tahi jotain muuta lajia.
Yksittäisiä susiturmia esiintyy kautta 1800-luvun. Jostain syystä 1870-luvun lopulla syntyi erityinen piikki susiturmien alalla. Eräänä myötävaikuttajana on pidetty keisarillista asetusta ”metsästyksestä ja otuksen pyynnöstä” vuodelta 1864, jossa rajoitettiin ikimuistoisia metsämiesoikeuksia ja toisaalta kammettiin petojen aisoissapitoa kuntien vastuulle. Kun yksityiset maanomistajat saattoivat kieltää petojen pyynnin maillaan, kapenivat kuntien käytettävissä olevat keinot olennaisesti. Asetus määräsi kuntien tehtäväksi, milloin soveliaaksi katsoivat, huolehtia susijahtien järjestämisestä sekä susitarhojen ja susihautojen rakentamisesta. Näin ei Suomeen päässyt kehittymään varsinaisten sudenpyytäjien ammattikuntaa, joka olisi kaatorahoilla hankkinut elantonsa.
Toisaalta susijahdit todettiin jo ammoin tehottomiksi. Yrjö-Sakari Yrjö-Koskinen toteaa 1851 julkaisemassaan Kertomus Hämeenkyrön pitäjästä –teoksessa yleisesti tunnetun jahtivoutien tehottomuuden ja sen, että kyläkunnittain tai jopa laajemminkin toteutetut sudenajot ovat pelkkää ajanhukkaa: kosteiksi käyneitä metsäretkiä joita ”melulla ja mäyhinällä” järjestettiin. Niiden tarkoitus ei ollut kaataa sutta, vaan pelotella se naapurikylään tai mieluimmin naapuripitäjään. Kun väkeä yleisillä kuulutuksilla ajoihin manattiin, vuoti tieto tulevasta ajosta helposti naapuriin – ja siellä ehdittiin järjestää vasta-ajo. Näin mahdolliset sudet vain pelästyivät tai kuten aikalaiskirjoittaja arvelee ”nauroivat partaansa” ja metsässä laukatessaan vain raatelivat entistä villitymmin karjaa ja muita kohdalle sattuneita.
Jonkinlaisen yleiskuvan 1870-luvun susiturmista tarjoaa vuonna 1881 asetettu Susikomitea, joka mietinnössään asiakirjojen pohjalta laski, että 29.5.1877 – 11.9.1881 sudet surmasivat Suomessa kaikkiaan 16 lasta, nimittäin Ylöjärvellä 2, Pirkkalassa 1, Karjaalla 1, Laitilassa 3, Mynämäellä 3, Vehmaalla 1 ja Paimiossa 1.
Komitean listalta puuttuu eräs keskeisimmistä susiturmapitäjistä, nimittäin Hämeenkyrö. Äskettäin [2004] ilmestynyt ansiokas Hämeenkyrön historian III-osa kertoo nimismiesten ilmoituksiin pohjautuvan kuvernöörin vuositilaston pohjalta, että Hämeenkyrössä menehtyi yksinomaan vuonna 1877 neljä lasta susien vieminä. Hämeenkyrön seurakunnan kuolleiden ja haudattujen luettelo 1877 kertoo kolmen lapsen surmasta susien vieminä: lisäksi edellisenä vuonna eräs Hilta, 3v. ”hukkui metsään”. Tosiasiassa susi vei hänet.
Viranomaisten tilastointijärjestelmät eivät välttämättä olleet täydellisiä. Ja niinpä eri lähteiden susiturmatietoja yhdistelemällä saadaan tarkempi kokonaiskuva. Tulee myöskin ymmärrettäväksi sekin mahdollisuus, että nimismies ja kirkkoherra eivät alkukesän 1877 susiturmien saavuttaman valtakunnallisen julkisuuden jälkeen välttämättä halunneet kirjata aivan kaikkia heidänkin tietoonsa tulleita susiturmia kirjoihin ja kansiin, niin voimakas julkisuuden paine jo tuolloin syntyi. Edelleen näyttäisi siltä, että aivan kaikkia lasten katoamisia ei syystä tai toisesta saatettu vanhempien toimesta edes viranomaisten tietoon: ehkä ajateltiin, mennyt mikä mennyt, eivät häntä virkaherrat virkoomaan saa..
Hämeenkyrön seudulla kesällä 1877 sattuneet susiturmat käynnistyivät sunnuntai-iltapäivällä 27.5.1877, kun pohjoisen Pirkkalan (nykyisen Nokian) Kankaantaan kylässä susi tuli Ollilan talon Hirvimäen torpan pihaan ja ryöväsi 2-vuotiaan Edvard Kaarlenpoika Hirvimäen ja läksi riepottamaan häntä metsään. Lähistöllä oleillut mies kuuli parkunan ja säntäsi suden perään. Säikkynyt susi jätti uhrinsa vajaan sadan metrin päähän ”pahasti, mutta ei kuitenkaan kuolettavasti runneltuna”. Kolmilapsinen perhe oli muutenkin kovilla: äiti lapsivuoteessa saamassa neljättä lastaan, isä iskenyt juuri kirveellä jalkaansa. ”Eetu” toipui, mutta eli elämänsä kertoman mukaan ”kenokaulana”, sen verran suden leuoissa niskansa vioittui.
Pari päivää myöhemmin Hämeenkyrön Sasissa erään loisenlesken pikkupojat äitinsä pyynnöstä niityllä lampaille lehtikerppoja taittamassa, kun susi vei 3½ vuotiaan Oskarin, eikä hänestä löydetty muuta kuin raadellut vaatteet. Seuraavan viikon maanantaina Hämeenkyrössä Heikkilän talon mailla kaksi poikasta niityllä ruohoja repimässä. Kohta nuorempi veljes hengästyneenä kotiin ja vaivoin saa kerrottua, että susi vienyt vanhemman veljensä, 7-vuotiaan Kallen. Housut ja vyö löydettiin.
Kolme viikkoa myöhemmin Nokialla metsätiellä susi hätyytti lapsijoukkoa ja kaatoi yhden tytön, mutta tälle tuli vain pieni nirhama niskaan. Heinäkuulla Ylöjärven Myllyojalta susi vei uimariporukasta 8-vuotiaan pojan. Myöhemmin väitettiin erään 12-vuotiaan paimenpojan Hämeenkyrön ja Yläjärven rajalla jääneen suden suihin.
Neljän surman jälkeen heräsi valtakunnallinen lehdistö vaatimaan nopeita toimenpiteitä lasten suojaksi. Suomettaren palstoilla nimimerkin ”Lasten ystävä” suojassa jyrähteli itse Sakari Topelius: ”Me tahtoisimme julistaa pyhää sotaa metsän rosvoja vastaan.” ja: ”Älköön yksikään pyssy levätkö siksi, kunnes tuo veripeto on hengellänsä maksanut ryöstösaaliinsa”. Huoli turvattomien lasten kohtalosta ei ollut ainut murhe. Suomen Wirallisen Lehden palstoilla kannettiin jo tuolloin huolta Suomi-kuvasta: ”Sellainen uutinen tulee kiertämään kaikissa maailman sanomalehdissä. Sanotaan: Suomessa on sutten tapa syödä lapsia.” Lisäksi manattiin paikallisten toimijoiden saamattomuutta: ”Ei voi välttää, että velttouden, jopa pelkuruudenkin varjo jää siihen kuntaan, joka sellaista sallii.”
Aikalaislähteistä löytyvistä susiraporteista voidaan laskea, että Hämeenkyrön, Ylöjärven ja nykyisen Nokian pitäjien alueella sattui vuoden 1877 tienoilla muutaman vuoden aikana 15 suden päällekarkausta, joissa kohteina oli joko yksinäinen lapsi tai lapsiryhmä. Susien uhkaamiksi joutui yhteensä 23 lasta, heistä noin 13 Hämeenkyrön pitäjässä. Raadeltuina surmansa näyttäisi saaneen 12 lasta, heistä 9 hämeenkyröläisiä (4 poikaa ja 5 tyttöä). Tämä on olennaisesti enemmän kuin viranomaistilastojen lukemat. Turmakuvausten yksityiskohtaisuus ja realistisuus antavat niille uskottavuutta.
Hämeenkyrössä järjestettiin suuri sudenajo elokuussa 1877, mutta se jäi täysin tuloksettomaksi ja aiheutti paljon jälkipuhetta. Mukana oli laivalastillinen etelän kaupunkien herrasväkeä, joka taisi ottaa homman enemmän viihteen kuin työn kannalta. Kun paikallinen jahtijohtokin haparoi päättyi ajo tuloksettomana. Kaikenlaista kommellusta sattui, ja syytä tyytyväisyyteen oli vain sikäli, ettei uhkailevasti esiintynyt susi sentään syönyt erästä jahtimiestä. Ylöjärven kankaalle päätyneitä kaupunkilaisia viihdytti Hämeenkyrön soittokunta rumpuineen ja talonpoiskaistyttöjen tansseineen. Meno sai maalaiskansan vakaalta osalta jyrkän tuomion. – ”Arvattavasti ei pulloja ja ruoka-astioita unohdettu”, arveli Tampereen Sanomat kirpeästi.
Pahin peto, jonka kesän 1877 surmat arveltiin tehneen, koki matkansa pään Runebergin päivän tienoilla 1878 astuttuaan Sasissa Ala-Kerttulan isännän susikuoppaan. Hämeenkyrön kunnanisät olivat ensin korottaneet suden tapporahan 100 markaan, kun tavanomainen ”kehotusraha” tuona aikana oli 20-50 markkaa. Kun tuloksia ei syntynyt, kunnanhallitus lisäsi panoksia marraskuussa 1877 ja korotti taksan 150 markkaan vanhasta ja 400 markkaan nuoresta sudesta. Uusi Suometar kirjoitti: ”Viime talvena tapettiin usioita [susia] mutta kauheimpi peto saatiin Sasin susikuopasta.” Tällä ”suurintalajia sudella” sanottiin olleen mittaa kuonosta hännän päähän 5 kyynärää [kyynärä = 59,4 cm] ja käpälät isommat kuin miehen kämmenet. Eipä syyttä Pirkanmaan luontomies Harri Helin Ikaalisissa harmittele, kun ei tuota yksilöä ”topattu” eli täytetty tai edes kalloa talletettu jälkipolville. Siitä olisi ollut sekin hyöty, että olisi varmuudella voitu määrittää oliko kyseessä todellakin susi, vai raivotautinen koira tai suden ja koiran risteytymä. Joka tapauksessa susiturmat Hämeenkyrön seudulla tuon jälkeen rauhoittuivat, joskaan eivät suden hätyytykset vielä täysin loppuneet. Vielä 1883 väitettiin edelliskesänä erään syrjemmällä asuneen lapsosen kadonneen suden viemänä, ja paheksuttiin, kun ei etsintöihinkään oltu kunnolla kyhäydytty.
Veikko Huuska
Ikaalinen
Kirjoitus perustuu Huuskan laajempaan tutkielmaan ”Siihen aikaan kun hukka vei… – Lisälehdet Hämeenkyrön seudun susi-historiaan”, jossa selvitellään 1870-luvulla sattuneita, useita lapsiuhreja vaatineita susien päällekarkauksia.
Koko artikkeli luettavissa blogistani: http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuo ... a-menehtyi