Veikko I Palvo
Viestit: 1414
Liittynyt: 04.03.13 22:09

USAn elintarvikeapu Eurooppaan ja Suomelle

Ensimmäinen elintarvike-erä on ollut sisällissodan jälkeen Suomessa 12.1918.
Rudolf Holsti ja Herbert Hoover ovat tämän http://tutkielmat.uta.fi/pdf/gradu04324 Jouni Sappisen gradun mukaan olleet keskeiset henkilöt elintarvike-, lääke- ja vaatetoimitusten saamisessa Suomeen.
Viljaa Suomeen on tullut Ruotsista ja Tanskastakin H.Hooverin luvattua USAn maksavan tuon avun.

Apu oli jaettava uskonnollisista, ideologisista ja yhteiskunnallisista seikoista huolimatta kaikille puutteenalaisille lapsillekin, punaisten ja valkoisten orvoille.
Ja amerikkalaiset tekivät Suomessa 1919 tarkastusmatkojakin varmistautuakseen avun jakamisesta noiden periaatteiden mukaisesti.

NeuvostoVenäjäkin on vuoteen 1923 mennessä saanut 740 000 tonnia.

Toisen maailmansodan jälkeen YK:n talous- ja sosiaalineuvosto ECOSOC perusti
väliaikaisen alakomitean 21.6.1946 Eurooppaan hävitettyjen alueiden jälleenrakentamiseksi. Lopullinen perustamispäätös 28.3.1947. Ja alakomitean ehdotuksesta on perustettu ECE, ensimmäisenä pääsihteerinään Gunnar Myrdal vuoteen 1957, seuraaja oli Sakari Tuomioja vuoteen 1960 asti ja Jugoslavian Vladimir Velebit oli ECE-pääsihteerinä 1960- 1967.

YK:n ECE,
Euroopan talouskomissio jakautui: 1. Taloudellinen hätäkomitea ( EECE )
2. Hiilijärjestö ( European Coal Organization, ECO ja
3. Kuljetuskomitea ECITO , European Inland Transport Organization

Neuvostoliittokin oli ECEn, Euroopan talouskomission perustajajäsenmaa.
UNECE http://www.unece.org juhli 2.2013 Pariisissa 75-vuotista toimintaansa Euroopassa, mutta minkälainen merkitys tuolla toiminnalla on ollut :?:
Suomi
liittyi ECEen täysjäseneksi päästyään 12.1955 YK:n jäsenmaaksi, mutta Suomi oli jo 1947 joutunut kieltäytymään Marshall-avusta, jota sotaan osallistumaton Ruotsikin sai n. 100 milj.$. Suomen saamatta jääneen avun suuruudeksi on arvioitu 150 miljoonaa $:a. ( Jukka Seppinen, Mahdottomasta mahdollinen, Ajatus 2001 )
Marshall-"avut olivat pääasiassa lahjarahaa." (s. 72.)

Marshall-avun jakamiseksi perustettiin neljä alakomiteaa: elintarvikkeet ja maanviljelys, energiakysymykset, 3. terästeollisuus ja kuljetukset.
Maksutasekysymykset käsitteli varsinainen yhteistyökomitea, Euroopan rahatalous oli epävakaa ja käteinen raha oli usein käyttökelvoton tarvehankinnoissa jopa itse kunkin maan sisällä, valuutat eivät olleet keskenään vaihdettavia.
"Suomen
hallitus kutsuttiin osallistumaan kaikkien Marshall-avun komiteoihin. Suomi ei osallistunut, olihan Suomi joutunut kieltäytymään Marshall-neuvottelukutsustakin.

Rahat
Euroopan jälleenrakentamiseksi kulkivat Marshall-avun ja OEEC:n kautta.
Neuvostoliitto oli ilmeisesti toivonut saavansa rahaa ECEn kautta ja osallistuihan Molotovin johtama valtuuskunta Pariisissa Marshall- avun neuvotteluihinkin niiden alussa?

Veikko Palvo

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”