Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Väitös: Neuvostoliittolainen ja venäläinen sotataidollinen ajattelu


Kuva: Kenraaliluutnantti Ivan Konev maastontiedustelussa 1941. Komentajien maaston- tiedustelua pidettiin tärkeänä menetelmänä hyökkäystaistelun edellyttämässä jalkaväen ja sitä tukevien aselajien toiminnan yhteensovittamisessa. Kuva ja teksti väitöskirjan sivulta 122.

Väitös: Syvää vai pelkästään tiheää – Neuvostoliittolaisen ja venäläisen sotataidollisen ajattelun lähtökohdat, kehittyminen, soveltaminen käytäntöön ja nykytilanne. Näkökulmana 1920- ja 1930-luvun syvän taistelun ja operaation opit

Yleisesikuntaeverstiluutnantti Petteri Lalun sotatieteiden tohtorin tutkintoa varten laatima väitöskirja tarkastetaan Maanpuolustuskorkeakoulussa perjantaina 13. kesäkuuta 2014.

Petteri Lalun väitöskirja ”Syvää vai pelkästään tiheää – Neuvostoliittolaisen ja venäläisen sotataidollisen ajattelun lähtökohdat, kehittyminen, soveltaminen käytäntöön ja nykytilanne. Näkökulmana 1920- ja 1930-luvun syvän taistelun ja operaation opit” kuuluu sotatieteisiin lukeutuvan taktiikan ja operaatiotaidon tutkimusalaan. Väitöskirja julkaistaan Maanpuolustuskorkeakoulun Taktiikan laitoksen julkaisusarjassa 1.

Vastaväittäjänä toimii dosentti, eversti Petteri Jouko (Maanpuolustuskorkeakoulu) ja kustoksena professori, eversti Pasi Kesseli (Maanpuolustuskorkeakoulu).

Neuvostoliittolainen ja venäläinen sotataidollinen ajattelu

Laajaan, pääosin venäjänkieliseen lähdeaineistoon perustuvassa väitöskirjassa analysoidaan sotataidollisen ajattelun kehittymistä Pietari I:n uudistuksista nykypäivään saakka. Päätutkimusongelmana on: miten Neuvostoliitossa 1920- ja 1930-luvuilla muotoutuneet sotataidolliset ajatukset ovat vaikuttaneet neuvostoliittolaisen ja venäläisen sotataidon kehittymiseen, ja näkyvätkö nämä ajatukset tämän päivän venäläisessä sotataidossa? Pitkän tarkasteluajankohdan havaintoja yhdistävänä punaisena lankana on venäläisen ja neuvostoliittolaisen sotataidollisen ajattelun suhde joko julkilausuttuihin tai muuten tunnistettavissa oleviin sotataidon periaatteisiin.

Väitösteos on luettavissa Doriassa. Petteri Lalu: Syvää vai pelkästään tiheää – Neuvostoliittolaisen ja venäläisen sotataidollisen ajattelun lähtökohdat, kehittyminen, soveltaminen käytäntöön ja nykytilanne. Näkökulmana 1920- ja 1930-luvun syvän taistelun ja operaation opit, Doria-julkaisuarkisto

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”