Taudit
Espanjantauti on jälleen riehunut maassamme, erityisesti Lapissa.
Suomeen espanjantauti tuli kaiketi saksalaisten sotilasten mukana keväällä 1918. Sen jälkeen on esiintynyt useampia kertoja nopeasti leviävänä kulkutautina. Väliin ovat koko kyläkunnat yhtaikaa sairastuneet ja joskus ovat talon kaikki asukkaat kuolleet tautiin.
Taudin tartunta-aine ei ole varmuudella tunnettu. Tartunta tapahtuu suoraan henkilöstä toiseen luultavasti ysköksien kautta ja sairastuminen seuraa noin 1–3 vuorokauden kuluttua.
Tänä vuonna tautiin kuoli tuhansia ihmisiä.
Helsingin Sanomissa raportoitiin helmikuussa Inarin tilannetta:
"Nopeasti on tauti levinnyt yli koko pitäjän. Nyt on tullut tietoja taloista sellaisista, joista jokainen eläjä on kuollut... Menesjärven kylästä hiihti kirkonkylään muudan 13-vuotias poika 40 kilometrin matkan, leivän ja muun elannon hakuun. Hän oli talon ainoa jalkeilla oleva asukas. Äiti oli täällä jo ennen hoidettavana. Poika yöpyi muutamassa talossa ja kertoi aamulla nähneensä unissaan paljon enkeleitä porolla ajamassa. Poika vakuutti, että nyt on hänen äitinsä kuollut – olivat tulleet enkelit äitiä porolla noutamaan. Myönnettiin, että niin oli käynyt. Haikeat kyyneleet vierivät nuoren lappalaisen poskille."
Uudenkirkon pitäjässä sijaitseva Halilan keuhkotautiparantola avattiin 1. lokakuuta uudelleen järjestettynä.
Parantolan alue käsittää noin 450 hehtaaria, jolle on rakennettu 120 rakennusta, osa huoneistoista on loisteliaasti sisutettuja. Parantolan perusti keisari Aleksanteri III vuonna 1891, ja sen omisti Venäjän valtio, kunnes se vapaussodan kautta vuonna 1918 joutui Suomen valtiolle.
Parantolassa on 100 sairassijaa, joista 50 vapaapaikkaa, muista maksetaan 20 tai 25 markan päivämaksu. Sen vuosibudjetti on 945.300 markkaa, josta ylilääkärin palkka on 10.000 markkaa, konttoriapulaisen palkka 1.200 markkaa, henkilökunnan ruokailu 4 markkaa päivässä, potilaiden ruokatalous yhteensä 525.000 markkaa vuodessa.
Keuhkotuberkuloosi oli vakavin kansantauti ja suurin syy työikäisen väestön korkeaan kuolleisuuteen. Tautia vastaan on taisteltu vuosikymmeniä. Sen syy saatiin selville vasta 1880-luvulla, mutta tehokasta lääkettä ei ole.