Työlainsäädäntö
Työsopimuslaki annettiin 1. kesäkuuta. Laki tuli voimaan jo 1. heinäkuuta. Lailla kumottiin vuoden 1865 palkkaussääntö ja määrätyt pykälät vuoden 1879 elinkeinoasetuksesta.
Lain säännökset koskivat sopimuksia, joissa työntekijä sitoutui tekemään työnantajalle työtä tämän johdon ja valvonnan alla korvausta vastaan.
Työsopimus voitiin tehdä suullisesti tai kirjallisesti.
"Työsopimus on mitätön, jos sopimuskumppani, käyttäen hyväkseen toisen sopimuskumppanin hädänalaista tilaa, tietämättömyyttä tai ymmärtämättömyyttä, on siinä edustanut itselleen tai toiselle sellaista hyvitystä, joka ei ollut oikeassa suhteessa sovittuun työhön, tahi jos sopimus muuten on tehty ehdoilla, jotka olivat ilmeisessä ristiriidassa paikkakunnan tavan tai sellaisessa työssä tavallisesti noudatetun menettelyn kanssa.
Vähintään kerran viikossa, etupäässä sunnuntaisin, on työntekijälle myönnettävä kohtuullisen pitkä aika yhtäjaksoista vapautta työstä.
Työntekijälle, joka yhtämittaisesti on ollut vuoden saman työnantajan työssä, on varattava, palkkaa vähentämättä vuosittain yhtämittaista loma-aikaa vähintään seitsemän päivää. Puolen vuoden yhtämittaisesta työstä on varattava neljän päivän loma.
Työntekijä, joka asuu työnantajansa luona ja on hänen ruuassaan, mutta viettää mainitun loman toisella paikkakunnalla, on oikeutettu saamaan korvauksen ravinnostaan sillä paikkakunnalla vallitsevien hintojen mukaan, missä työ on suoritettava."
Työsääntölaki annettiin 1. kesäkuuta. Laki tuli voimaan 1. heinäkuuta. Työnantajan oli laadittava liikkeelleen työsäännöt, jos vakinaisessa työssä teollisuusliikkeessä oli vähintään kymmenen työntekijää.
- Työsäännöissä oli määrättävä mm.:
- – säännöllisten työaikain alkaminen ja päättyminen sekä lepohetket työaikoina
- – työpalkkain laskemisen perusteet
- – irtisanomisaika sekä ne syyt, joiden nojalla työsopimus on purettavissa.
Liikkeessä tai yrityksessä oleville työntekijöille oli annettava tilaisuus joko yhteisessä kokouksessa tai keskuudestaan valitsemiensa luottamusmiesten kautta lausua mielipiteensä työsääntöehdotuksesta.
Työnantajaa, joka ei kolmen kuukauden kuluessa lain voimaan tulemisesta taikka kahdessa kuukaudessa uuden liikkeen aloittamisesta laatinut työsääntöjä liikettään varten, rankaistiin sakolla.