Yliopistossa rauha

Yliopisto näkyy kuvassa keskellä, mäellä vasemmalla on observatorio. Carl von Kügelgen, Turku. Kivipiirros 1823. Museovirasto 102102. Kuva julkaistiin teoksessa Vues Pittoresques de la Finlande, St. Petersburg 1822-1824.
Opiskelijoita oli noin 400. Heistä puolet oli virkamiesten poikia, 15 % sotilaiden poikia, saman verran käsityöläisten, kauppiaiden ja muiden porvareiden poikia ja 15-20 % yhteistä kansaa, pikkuvirkailijoiden ja talollisten poikia. Aina joukossa oli joku työmiehen tai torpparin poikakin. Noin 80 % valmistui virkamieheksi, papiksi tai opettajaksi.1
Turku sellaisena kuin hallitsijan Suomeen lähettämä taiteilija Carl von Kügelgen sen näki. Hän teki piirroksen jo matkallaan vuonna 1818. Nyt oltiin tekemässä kuvista kirjaa. Hankkeen suojelijana oli valtiosihteeri Rehbinder, joka järjesti kirjalle rahoituksen kauppaamalla sitä ennakkoon maaherroille.
Samainen Rehbinder hoiti suvereenisti myös muut Suomen asiat, niin valtion kuin yliopistonkin. Hän toimi aktiivisesti yliopiston rahoittamiseksi ja rauhoittamiseksi. Viime vuoteen verrattuna sekä Eurooppa että Turku olivatkin rauhoittuneet.