Runeberg
Johan Ludvig Runeberg vakiinnutti asemansa lupaavimpana suomalaisena runoilijana. Varsinkin tänä vuonna ilmestynyt Elgskyttarne teki vaikutuksen kansallismieliseen yleisöön. Se kuvaa ihannoiden sisämaan kansan elämää, joka oli nuorelle sivistyneistölle melkoisen tuntematon asia. Sieltä tuntui nyt löytyvän jotakin aitoa ja ihanteellista suomalaisuutta. Runeberg itse oli saanut vaikutteita tähän asuessaan opettajana Ruovedellä ja Saarijärvellä.
Runoillaan ja kirjoituksillaan Runeberg nousi omissa piireissään kansallisromanttisen suomalaisuuden keulahahmoksi. Runeberg julkaisi Helsingfors Morgonbladissa 2. tammikuuta kirjoituksen Några ord om nejderna, folklynnet och lefnadssättet i Saarijärvi socken. Hän kuvaa siinä sisämaan talonpoikaa samalla tavalla kuin runossaan Bonden Paavo. Tämä oli kovissa oloissa elävä, hieman saamaton ja sulkeutunut ihminen. Kamppailu kovan luonnon kanssa oli hänet sellaiseksi muovannut. Toisaalta metsän mies oli mieleltään puhdas, rehellinen ja kärsivällinen.
Runebergin kuvaus Saarijärvestä oli myös realistinen kuvaus köyhyydestä, nälästä ja pettuleivästä. Tämä tieto oli uutta useimmille helsinkiläisille. Runebergin tarkoitus olikin herättää myötätuntoa sisämaan kansaa kohtaan.
Runeberg laittoi kirjoitukseensa Saarijärvestä vielä alaviiteen, jossa kuvasi Helsinkiin vaeltavia köyhiä työnhakijoita. Syksyllä, kun tuli tieto kovasta kadosta ja nälänhädästä pohjoisessa, Runeberg kirjoitti vetoomuksen auttaa köyhiä. Se julkaistiin 29. lokakuuta:
"Harvoille meistä, Suomalaisista, lienee enää tuntematonta, että monet Yhteiskuntaveljistämme pohjoisilla seuduilla kärsivät sanomatonta hätää; että nälkä, seuraten hallan tuhojen mitä julmimpia jälkiä, tunkeutuu siellä moneen majaan... Tämä voimakas kansa, jonka uuttera huolenpito, pelottomuus ja voima uhmata ankaran ilmansuunnan esteitä, on aina herättänyt kunnioitusta, laskee nyt väsyneenä ja lannistuneena kätensä, on vähällä vaipua suuren onnettomuuden uhriksi. Se tarvitsee meidän apuamme nyt jos koskaan; me emme voi viivytellä, meidän täytyy auttaa, yrittää kaikin voimin pelastaa se!"1