Muita aiheita...
Uusi lehti
Viipurissa alkoi ilmestyä sanomalehti
Sanan Saattaja Viipurista. Se oli kaupungin ensimmäinen suomenkielinen lehti. Siihen kirjoitti myös Jaakko Juteini, joka oli jo kaksikin kertaa luvannut lopetta kaiken kirjoittamisen. Toinen tärkeä henkilö hankkeessa oli Anders Europaeus.
Sopraano
Suomalainen Johanna von Scoultz liittyi Pariisin italialaiseen oopperaan ja saavutti siellä huomattavaa menestystä "uutena tähtenä". Ciagomo Rossini otti hänet yksityisoppilaakseen.
Tangenttibussoli
Fysiikan apulainen J.J. Nervander oli Aleksanderin stipendiaattina Euroopassa ja esitti Pariisissa Ranskan Tiedeakatemialle uuden parannetun galvanometrin eli tengenttibussolin.
Helsingistä
Yliopiston uudeksi rehtoriksi valittiin kirjastonjohtaja F.E. Pipping. Hän kannatti pohjalaisen ja viipurilaisen osakunnan jakamista, mitä ylioppilaat vastustivat.
Turkkuri Edvard Fazer muutti kaupunkiin Sveitsistä ja C.L. Engelin piirtämä Seurahuone valmistui.
Suomen ja Venäjän erilaiset lait, erilliset kirkot ja venäläinen sotaväki aiheuttivat ristitiitaisia tilanteita, joita piti aika ajoin selvittää. Tänä vuonna annettiin julistus siitä, miten menetellä, jos korkealla kunniamerkillä Venäjällä armahdettu henkilö tekee Suomessa rikoksen.
"Keisarillisen Majesteetin Armollinen JULISTUS
mitä vaariin otettaman pitää, koska Venäjän Valtakunnan Ordenilla, eli St. Georgin Sotaordenin Kunniamerkillä armahtettu persona, Suomessa tuomitaan häpiällisen rikoksen tähden.
Annettu Helsingin kaupungissa 27 p. Marraskuussa 1833."
Toisella asetuksella määrättiin, että
"... yhdenkaltaisesti kuin Venäjänmaassa ylipään on säätty siitä, että Arrestantit ei ainoasti Fästningeissä ja Sotahaminoissa, mutta myös sotaväen työpaikoissa, pitää rikoksista, jotka he fangiusaikana tekevät, asianomaisen Sotatuomioistuimen edessä tygöpuhuteltaman ja siinä tuomittaman, olemma Armossa hyväksi löytäneet, muuttain Meidän 31:senä p. Elokuussa 1819 annetun Armollisen sääntömme tässä asiassa, asettaa, että ne Suomen Suuren Ruhtinanmaassa olevat Arrestantit Venäjän sotaväestä tästedes myöskin pitää Sotatuomioistuimelta tuomittaman rikoksista, jotka heiltä fankiusaikana tehdään."1