jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Somalian historiasta

Samalla kulmalla vastapäätä on myös sekava Jemen. Jemenin pohjoispuolella Saudi-Arabiassa on öljyä, aseita ja ennen kaikkea rahaa. Saudien valtaeliitissä on paljon fanaattista suuntausta edustavia, joiden tuella ilmeisesti Jemenin pohjoiskulmassa on voinut toimia radikaali-islamistien puoli-itsenäinen alue. Voi olla Riadissa jne. eduksi jos intoilijoiden energioita suunnataan hieman poispäin kotimaan asioista.

Miksi tämä suunta öljyalueiden ja kuljetusreittien tuntumassa on ollut niin totaalisen epäkiinnostava. Persianlahden lähialueiden tasapaino on hauras. Somaliassa tosin ei juuri ole luonnonvaroja. Etiopialla on ilmeisiä intressejä alueella, onhan se menettänyt rannikkonsa Eritrealla, joka taas on sotkeutunut Somalian asioihin. Kuka tuki Eritrean sissiliikettä pitkän itsenäisyystaistelun aikana Etiopiaa vastaan?

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Somalian historiasta

Veikko Palvo kirjoitti:Jos keskiosa entistä Somaliaa ja Mogadishun alue on "rintamalinjojen välissä", niin olisivatkohan osapuolina radikaali islam vastaan muut?
Mogadishun toinen valtaus oli muistaakseni noin 2006 jolloin ääri-islamistit voittivat yhdistyneiden klaanien joukut.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Somalian historiasta

Veikko Palvo kirjoitti:Pres. Bill Clintonin "Isku Mogadishuun" tehtiin lokakuussa 1993 ja kun USA ei sekaantunut Ruandan tapahtumiin kenties osittain Mogadishun seurauksena, USAta syytettiin siitäkin, että hutut saivat tappaa 800 000 tutsia.
USA:ta syytetään myös sekaantumisesta Afganistanissa. Maailmanpoliisia syytetään sekä sekaantumisesta että sekaantumattomuudesta.

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Somalian historiasta

Vetehinen kirjoitti: USA:ta syytetään myös sekaantumisesta Afganistanissa. Maailmanpoliisia syytetään sekä sekaantumisesta että sekaantumattomuudesta.
Englannin, Ranskan, Italian siirtomaaherruus Afrikan Sarven suunnalla ei näyttäisi juuri muuttaneen ihmisten elinoloja. Elettiin niin kuin ennenkin, paimentolaisina, pieniä kaupunkeja ja kyliä, maanviljelystäkin.
Varsinainen muutos näyttää tulleen maiden itsenäistyttyä ja sen jälkeisten marxilais-leninististen vallankumousten seurauksena. Lähi-idästä oli löytynyt öljyäkin.

Vuoden 1980 tienoilla Neuvostoliitto oli juuri miehittänyt Afganistanin ja Afrikassa sen valtapiirissä ja tuettavana olivat mm. Angola, Etiopia, Etelä-Jemen. NL:n apu Somalialle oli päättynyt Siad Barren hyökättyä 1977 Ogadeniin. Etiopiaan tuolloin lähetettyjä kuubalaisia sotilaita on 1980 tienoilla Etiopiassa ollut 11 000 ja NL:sia sotilasneuvonantajia 4000.
Ogadenista kirjoitetaan Somalian pohj.osaan (ex. brittisomalimaa) paenneen 700 000, Etelä- Jemeniinkin kirjoitetaan paenneen noin 500 000 somalia.
Somaliassa elintaso on länsimaalaisittain ollut Ogadenin sodan ja Siad Barren jälkeen niukkaa, mutta sanotaan myös, ettei se sitä ole Afrikan mittapuiden mukaan.

Eletään niin kuin ennenkin, koulutus ja terveydenhoito ovat puutteellisia länsimaisen mittapuun mukaan. Mutta myös Somalian klaanijärjestelmä toimii niin kuin ennenkin ja sanotaan, ettei keskushallintoa useilla alueilla Somaliassa juuri tunnustettukaan.

Islamilaisten tuomioistuinten liitto julisti tosin keväällä 2006 hallitsevansa Mogadishua ja vaati alueita Kenialta ja Etiopialta, mutta Etiopian joukot karkottivat radikaalit islamistit Mogadishusta joulukuussa 2006.
Itsemurhapommeja raunioituneessa Mogadishussa on räjähdellyt sen jälkeenkin ja 2007 merirosvousuutiset näyttäisivät olevan uutta?

Veikko Palvo

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Somalian historiasta

jsn kirjoitti:Samalla kulmalla vastapäätä on myös sekava Jemen. Jemenin pohjoispuolella Saudi-Arabiassa on öljyä, aseita ja ennen kaikkea rahaa. Saudien valtaeliitissä on paljon fanaattista suuntausta edustavia, joiden tuella ilmeisesti Jemenin pohjoiskulmassa on voinut toimia radikaali-islamistien puoli-itsenäinen alue. Voi olla Riadissa jne. eduksi jos intoilijoiden energioita suunnataan hieman poispäin kotimaan asioista.
Etelä-Jemenin Demokraattinen kansantasavalta ( 1962 - 1990 ) on Riadista katsottuna näyttänyt varmastikin uhkaavalta NL:n ja Kiinan avustamalta ja aseistamalta sillanpäältä. Vallankaappauksen 1962 jälkeen Riadh on tukenut sissisotaa kansandemokraatteja vastaan.

Samoin Riadh tuki mujahideenejä Neuvostoliiton miehitettyä Afganistanin 1979.
Olen lukenut Saudien motiivina olleen juuri tuon halun ohjata ääri-islamistien hyökkäykset pois kotimaasta. Saudi-Arabiassakin räjähteli pommeja.
Afganistanissa hiljattain saksalaista komentajaa syytettiin ilmaiskusta säiliörekkoja vastaan, Riadissa räjähteli tällaisiakin pommeja jo paljon aiemmin.

Veikko Palvo

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Somalian historiasta

jsn kirjoitti: Miksi tämä suunta öljyalueiden ja kuljetusreittien tuntumassa on ollut niin totaalisen epäkiinnostava. Persianlahden lähialueiden tasapaino on hauras. Somaliassa tosin ei juuri ole luonnonvaroja. Etiopialla on ilmeisiä intressejä alueella, onhan se menettänyt rannikkonsa Eritrealla, joka taas on sotkeutunut Somalian asioihin. Kuka tuki Eritrean sissiliikettä pitkän itsenäisyystaistelun aikana Etiopiaa vastaan?
Eritrean Kansan Vapautusrintama lienee aloittanut marxisti-leninistisenä, mutta NL on katsonut edullisemmaksi tukea ja aseistaa Etiopiaa. Itä-Saksan stasi on organisoinut ja kouluttanut Etiopian valtiollista poliisia ja kuubalaisia sotilaita on ollut Etiopiassa Ogadenin sodan jälkeenkin.

Eritrean itsenäisyystaistelu on kestänyt 30 vuotta ( 1961 - 1991 ) ja tukea lienee tullut Punaisen meren toiselta puolelta?

Itsenäistyneen Eritrean demokraattisen yksipuoluejärjestelmän opposition kirjoitetaan tukeutuvan Sudaniin ja sillä sanotaan olevan yhteyksiä al-Qaidaankin:
Eritrean Islamic Jihad Movement (EIJM) Sheik Abu Suhail ( Muhammad Ahmed )Eritrean Islamic Salvation Movement (EISM)
Eritrean Islamic Reform Movement (EIRM)

YK on syyttänyt Eritreaa Etelä-Sudanin ja S o m a l i a n islamistien aseistamisesta ja Eritrea on kiistänyt tuon tuen.
Etiopia ja Eritrea, kaksi köyhää maata kuluttivat satoja miljoonia $:ta 1998 - 2000 sotaan ja sodassa arvioidaan kaatuneen 70 - 100 000. Tuon sodan aikana Eritrean on sanottu tukeneen Oromon vapautusrintamaa ja Mohammed Farad Aididia. Etiopia tuki Aididia vastustavia klaaneja Somaliassa.

Noita Vapautusrintamia, demokraattisia Kansantasavaltoja ja erilaisia Islamistiliikkeitä näyttää olleen ja olevan lukuisia. Ja Sharia-lain monenlaisia tulkintoja ja useat tulkinnat sharia-laista eivät näyttäisi olevan "talibanmaisia,"hyvin tiukkoja?

Veikko Palvo

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Somalian historiasta

Vetehinen kirjoitti:
Veikko Palvo kirjoitti:Jos keskiosa entistä Somaliaa ja Mogadishun alue on "rintamalinjojen välissä", niin olisivatkohan osapuolina radikaali islam vastaan muut?
Mogadishun toinen valtaus oli muistaakseni noin 2006 jolloin ääri-islamistit voittivat yhdistyneiden klaanien joukut.
Islamilaisten oikeusistuinten liitto ICU on vallannut Mogadishun kesäkuussa 2006 ja Etiopia on syyttänyt Eritrean hallituksen tukevan ICUa. ICU on vetäytynyt Mogadishusta joulukuussa 2006 Etiopian armeijan tieltä.

ICUn johtajien sanotaan paenneen Jemeniin, jonne Islamilaisten Oikeusistuinten Liiton ICUn johtaja Sheik Sharif Ahmed näyttää paenneen Kenian kautta.
Sharifin Meher-klaania näyttää asuvan Jemenissäkin ja Sharif itse on opiskellut Libyan ja Sudanin yliopistoissa.

M. J. Akbar kirjoitti 18.1.2006 Arab News´ssa: "Somalia ei ole valtio etsimässä hallitusta, se on hallitus etsimässä valtiota."
Sharif Sheik Ahmed on valittu Djiboutissa 2.2-2009 Somalian presidentiksi. Mutta minkä Somalian, onko Sharif Sheik Ahmed Mogadishun tai sen osan presidentti?

Veikko Palvo
Viimeksi muokannut Veikko Palvo, 30.04.10 20:54. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Somalian historiasta

Ellei kylmän sodan asetelmia olisi ollut, Somalia ei olisi ajautunut näin pitkittyneeseen konfliktiin. Afrikan sarven liityntäpinta Persianlahden tilanteeseen on hyvin selvä. Se on alue, jota kukaan ei ole halunnut omakseen, koska sinne ei ole haluttu kovin vahvaa toimijaa, kuten vaikkapa Siad Barre oli.

Islam vs. radikaali islam ei ole jakolinja, ei myöskään islam - kristityt (Eritrea). Marxilaisia ryhmittymiä on tukenut niin itä kuin länsikin. Sillä ei ole suurta selitysarvoa.

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Somalian historiasta

jsn kirjoitti: Islam vs. radikaali islam ei ole jakolinja, ei myöskään islam - kristityt (Eritrea). Marxilaisia ryhmittymiä on tukenut niin itä kuin länsikin. Sillä ei ole suurta selitysarvoa.
Islamilaisten oikeusistuinten liitto ICU oli Mogadishussa tai se osassa vallassa kesäkuusta joulukuuhun 2006. Sharif Sheik Ahmed valittiin Djiboutissa Somalian presidentiksi 2.2.2009, mutta ICU ja al-Shabaab eivät hyväksyneet sitäkään.

Ruotsin kansalainen, Tukholman imaami, Sheik Fuad Mohamed Khalaf (Fuad Shangole) http://en.wikipedia.org/wiki/Fuad_Mohamed_Qalaf
on lähtenyt 2004 Somaliaan ja ollut ICUn opetusministerinä ½ v. 2006 Mogadishussa.
Lännen kirjoitetaan tukevan Sharif Sheik Ahmedia.
Islam vs. radikaali islam näyttäisi olevan eräs Somalian jakolinjoista?

Veikko Palvo

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Somalian historiasta

Veikko Palvo kirjoitti:Islam vs. radikaali islam näyttäisi olevan eräs Somalian jakolinjoista?
Minusta tilanteen selittäminen islamilla on ns. helppo ratkaisu. Tottakai se näyttää olevan yksi jakolinjoista, mutta onko se ratkaiseva? Ryhmittymä, joka ei esiinny islamin nimissä, on harvinaisuus. Entäpä klaanien ja niiden yhteenliittymien välinen kilpailu? Kullakin on omat klienttinsä ja ulkopuoliset tukijansa. Tietyn islam-tulkinnan omaksuminen voi olla pelkkä strateginen ratkaisu saadakseen tukea tietyiltä tahoilta. Vrt. Siad Barre, jolle kelpasi minkävärinen raha ja ase hyvänsä.

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Somalian historiasta

jsn kirjoitti: Minusta tilanteen selittäminen islamilla on ns. helppo ratkaisu.
Somalian ja ex.Italian Somalian eteläosa ja erityisesti Mogadishu näyttäisi olevan hyvin rauhatonta seutua toisin kuin Somalimaa ja Puntinmaa pohjoisempana.
Nykyinen, Djiboutissa 2.2009 valittu presidentti Sharif Sheik Ahmed oli Islamilaisten tuomioistuinten liiton ICUn johtaja. Mutta ICUn al-Shabab -islamistit ovat heti kritisoineet presidentin valintaa.

Presidentti Sheik Ahmed hallitsee osaa Mogadishusta ja sitäkin Afrikan Unionin OAU:n rauhanturvaajien suojaamana. Al-shababin kirjoitetaan olevan "oppositiona," tiukan talibanmaisen linjan ajajana. Sharian tulkinnat on tehty varmaankin poliittisista syistä, mutta Siad Barren aikaisen Somalian pohjoisosassa muslimien kesken vallitsee rauha. Pommeja näyttäisi räjähtelevän Mogadishussa?
Ja
kun islaminuskoiset jakautuvat vielä lukuisiin klaaneihin ja alaklaaneihin vanhoine ja nykyisine intresseineen ja ristiriitoineen, niin mistähän niitä jakolinjoja voisi havaita?

lisäys: YK:n WFP keskeytti tammikuussa 2010 ruoka-aputoimitukset Etelä-Somaliaan.
Mogadishuun ruokatoimituksia jatkettiin, Afrikan unionin 5000 ugandalaisen ja burundilaisen rauhanturvaajan suojelemana. Al-Shabab salli avun etelässä aiemmin, mutta alkoi väittää avun estävän paikallista maataloustuotantoa - ja alkoi vaatia WFP:ltä suojelurahojen maksua.
Elintarviketoimituksista kirjoitetaan puolet kanavoituneen aiemminkin puolisotilaallisille ryhmittymille, mutta suojelurahojen vaatimus näyttää olleen uutta.
WFP:n ruoka-apu lienee kohdistunut pääosin Etelä-Somaliaan ( 1,0 milj. avustettavaa) ja Mogadishuun (1,8 milj. avust.) ?

Veikko Palvo

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Somalian historiasta

Veikko Palvo kirjoitti:Sharian tulkinnat on tehty varmaankin poliittisista syistä, mutta Siad Barren aikaisen Somalian pohjoisosassa muslimien kesken vallitsee rauha. Pommeja näyttäisi räjähtelevän Mogadishussa?
Ja kun islaminuskoiset jakautuvat vielä lukuisiin klaaneihin ja alaklaaneihin vanhoine ja nykyisine intresseineen ja ristiriitoineen, niin mistähän niitä jakolinjoja voisi havaita?
Helppoa se ei totta vieköön ole. Minulla ei ole antaa tähän ratkaisua. Mutta kuten jo toteatkin, jaottelu islam-radikaali islam ei selitä Somaliasta oikeastaan yhtään mitään. Tilanne vertautuu vaikkapa Venäjään vuosina 1917-19, jossa oli paikallisia hallituksia joka lähtöön, jonkinlaista sosialismia edustavien kesken oli varsin isoja eroja. Somaliassa klaani- ja heimojärjestelmä on tietenkin paljon voimakkaampi.

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Somalian historiasta

jsn kirjoitti: Somaliassa klaani- ja heimojärjestelmä on tietenkin paljon voimakkaampi.
Johtuisikohan tuo nykyhetken heimojärjestelmän voimakkuus paremmista aseista, keihäillä ei ollut nykyaseiden tuhovoimaa?

Kiinalaiset yritykset ovat rantautuneet voimalla Itä-Afrikkaan, ei tosin Mogadishuun, jonka amiraali Zheng He on "löytänyt" jo 1430.
http://www.chinapage.com/zhenge.html Mogadishu on tuolloin ollut arabien kauppapaikka, jonka ensimmäinen moskeijakin on rakennettu jo 1200-luvulla ja Zheng He´nkin kirjoitetaan olleen islaminuskoinen.

Gavin Menzies sanoo kirjassaan "1421 - The Year China Discovered The World" Zheng He´n löytäneen Amerikankin ennen Kolumbusta, mutta siitä ei näytä olevan todisteita.

Veikko Palvo

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Somalian historiasta

Veikko Palvo kirjoitti:Johtuisikohan tuo nykyhetken heimojärjestelmän voimakkuus paremmista aseista, keihäillä ei ollut nykyaseiden tuhovoimaa?
Aivan varmasti. Tässä suurvaltain aseavulla on ollut ratkaiseva merkitys. Kun ei ole muuta valtaa, niin se kasvaa kiväärinpiipusta.

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Somalian historiasta

jsn kirjoitti:
Veikko Palvo kirjoitti:Johtuisikohan tuo nykyhetken heimojärjestelmän voimakkuus paremmista aseista, keihäillä ei ollut nykyaseiden tuhovoimaa?
Aivan varmasti. Tässä suurvaltain aseavulla on ollut ratkaiseva merkitys. Kun ei ole muuta valtaa, niin se kasvaa kiväärinpiipusta.
Niin, mielessäni oli myöskin olettamus, että amiraali Zheng He´n käydessä Mogadishussa 600 vuotta sitten siellä olivat rauhallisemmat olot kuin nykyisin.

Heimojärjestelmäkin on kehittynyt, kommunikaatiovälineet, aseistus, mediasodankäynti jne. Ja toisaalta ulkomaailma humanitaarisella ruoka-avulla tulee tukeneeksi samalla heimotaisteluiden jatkumista, Mogadishuunkin kirjoitetaan 2009 lähetetyn ruokaa lähes kahdelle miljoonalle.
Etelä-Somalialaisista n. 70 %:n sanotaan elelevän ulkoisen avun turvin.

Viime vuoden joulukuussa Mogadishussa räjähti tanskalainen itsemurhapommi ja pari päivää sitten moskeijassa al-Shabaab -nuorison ollessa rukoilemassa. Pommiuutiset levisivät ympäri maailmaa hyvin nopeasti.
Al-Shabaabin kirjoitetaan kritisoineen viime tammikuussa ruoka-apua eteläiseen Somaliaan Kenian rajaseudulle sanoen avun estävän paikallisen maatalouden kehittymistä. Eikö al-Shabaab -järjestö olekin oikeassa?
Ja
WFP joutuikin lopettamaan ruoka-avun miljoonalle Et.-Somaliassa, ainakin väliaikaisesti. Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden lukumäärä Keniassa näyttää jatkuvasti lisääntyvän, joidenkin tietojen mukaan 2008 n. 270 000 rekisteröityä somalia ja 2009 100 - 120 000 lisää.


Veikko Palvo

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”