Vetehinen kirjoitti:
USA:ta syytetään myös sekaantumisesta Afganistanissa. Maailmanpoliisia syytetään sekä sekaantumisesta että sekaantumattomuudesta.
Englannin, Ranskan, Italian siirtomaaherruus Afrikan Sarven suunnalla ei näyttäisi juuri muuttaneen ihmisten elinoloja. Elettiin niin kuin ennenkin, paimentolaisina, pieniä kaupunkeja ja kyliä, maanviljelystäkin.
Varsinainen muutos näyttää tulleen maiden itsenäistyttyä ja sen jälkeisten marxilais-leninististen vallankumousten seurauksena. Lähi-idästä oli löytynyt öljyäkin.
Vuoden 1980 tienoilla Neuvostoliitto oli juuri miehittänyt Afganistanin ja Afrikassa sen valtapiirissä ja tuettavana olivat mm. Angola, Etiopia, Etelä-Jemen. NL:n apu Somalialle oli päättynyt Siad Barren hyökättyä 1977 Ogadeniin. Etiopiaan tuolloin lähetettyjä kuubalaisia sotilaita on 1980 tienoilla Etiopiassa ollut 11 000 ja NL:sia sotilasneuvonantajia 4000.
Ogadenista kirjoitetaan Somalian pohj.osaan (ex. brittisomalimaa) paenneen 700 000, Etelä- Jemeniinkin kirjoitetaan paenneen noin 500 000 somalia.
Somaliassa elintaso on länsimaalaisittain ollut Ogadenin sodan ja Siad Barren jälkeen niukkaa, mutta sanotaan myös, ettei se sitä ole Afrikan mittapuiden mukaan.
Eletään niin kuin ennenkin, koulutus ja terveydenhoito ovat puutteellisia länsimaisen mittapuun mukaan. Mutta myös Somalian klaanijärjestelmä toimii niin kuin ennenkin ja sanotaan, ettei keskushallintoa useilla alueilla Somaliassa juuri tunnustettukaan.
Islamilaisten tuomioistuinten liitto julisti tosin keväällä 2006 hallitsevansa Mogadishua ja vaati alueita Kenialta ja Etiopialta, mutta Etiopian joukot karkottivat radikaalit islamistit Mogadishusta joulukuussa 2006.
Itsemurhapommeja raunioituneessa Mogadishussa on räjähdellyt sen jälkeenkin ja 2007 merirosvousuutiset näyttäisivät olevan uutta?
Veikko Palvo