Mitä kummastelemista kotiseudulle jäämisessä sinänsä on? Sehän oli siihen asti ollut normaali käytäntö. Rajat olivat vaihtuneet, mutta asukkaat jääneet. Poikkeus taisi olla vain Tverin karjalaiset. NL:kin siirrätti puolalaiset vasta sodan jälkeen länteen. Kreikka ja Turkki olivat kyllä "vaihtaneet" väestöä sodan jälkeen, siis lähettäneet toisen kansallisuuden kotiin.nylander kirjoitti: Ei Paasikiven, Rytin ynnä muiden ajamassa optio-oikeudessa ollut missään nimessä ainakaan primaarisesti kyse siitä, että kotiseudulleen "pyrkiville" karjalaisille olisi haluttu tarjota siihen mahdollisuus vaan että heidän olisi kustannussyistä mahdollisesti (Silvo Hietasta tulkiten) peräti haluttukin jäävän kotisijoilleen, Neuvostoliiton alaisuuteen.
Oliko toiselle valtiollle luovutetun alueen koko väestön evakuoinnista maaliskuussa 1940 edes ennakkotapausta?
Kuka muuten sen päätöksen teki - sotilas- vai siviiliviranomaiset? Pitikö väestö lähtöä itsestäänselvänä kuin jälkikäteen on esitettty? Siis nyt kyse on niistä, jotka asuivat rauhan tullessa vielä Suomen hallussa olevilla alueilla, ei sodan tieltä aiemmin evakuoiduista.
Sinänsähän päätös oli sekä Suomen että NL:n kannalta viisas, koska ko. väestön kohtelusta NL:ssa olisi tullut ikuinen riidan aihe maiden välille.