ralf64
Viestit: 97
Liittynyt: 18.02.08 10:46

Perunan historiallinen merkitys

"Olisiko Fredrik Suuren Preussi selvinnyt ilman perunaa seitsenvuotisesta sodasta 1756-63 ja tasoittanut tietä Saksan myöhemmälle nousulle? Kuinka erilaiset olisivat USA:n, Kanadan ja Australian sosiaaliset rakenteet ilman Irlannin perunaruton aiheuttamaa nälänhätää? Olisiko Euroopan imperialistinen ja teollinen laajentuminen 1800-luvulla ollut mahdollinen ilman perunaa? Kuinka moni kylmän sodan kriisi sai vauhtia perunapohjaisesta vodkasta?"
Miten peruna muutti historiankulkua?

Maagikko
Viestit: 3
Liittynyt: 27.07.10 18:18

Re: Perunan historiallinen merkitys

Koulussa opetettiin.
Kun peruna tuli suomeen se neuvon mukaan istutettiin. Syksymmällä kukinnon jälkeen tuli ne vihreät mukulat. Kansa innoissaan maistoi tuota uuttaa ruokaa, voi hyi kun se oli pahaa, mukulat näes.
Kun pettymyksestä oli toivuttu, revittiin v arret pois ja sieltä mullasta paljastui sitten syötävä peruna. Toinen versio on, kun syksymmällä varret olivat kuivuneet ne poltettiin ja maa käännettiin. Tuli sieltä esiin nämä perunat.

Uskon suomalaisten saaneen perunasta vaihtelua lantulle, turnipsille, nauriille, kaloille tästä Perun lahjasta mailmalle.
Ehkä meilläkin sairasteltiin vähemmän.
Juu ja vodkaa olen juonnut tietämättä onko valmistettu perunasta tai viljasta.

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Perunan historiallinen merkitys

Tämä on kiinnostava aihe josta on varmaan paljon tutkimusta olemassa, esim vaikkapa Salaman, Redcliffe N. The History and Social Influence of the Potato (1989, ilmestyi ensimmäisen kerran 1949) Kiinnostava artikkeli löytyy esim. myös Michael Pollanin suomennetusta teoksesta Halun kasvioppi. Maailma kasvin näkökulmasta. jossa Pollan muun muassa kertoo siitä mm. miten Irlannin vuosien 1845, 1845, 1848 nälänhädän yhtenä keskeisenä (ei toki ainoana) syynä oli perunamonokulttuuri, eli kun käytössä oli vain yksi lajike, Lumper, johon perunarutto iski niin seuraukset olivat katastrofaaliset. Esimerkiksi Inkat viljelevät lukuisia erilaisia perunalajikkeita, koska vuorten rinteillä olosuhteet vaihtelevat nopeasti korkeuden mukaan. Perunanjalostajat lähtivätkin etsimään Etelä-Amerikasta ruton kestävää lajiketta ja Chilestä sitten sellainen löytyikin.

Irlannissa kuoli Pollanin artikkelin mukaan miljoona ihmistä kolmen vuoden aikana. Seurauksena sitten mm se, että siirtolaisuus Amerikkaan käynnistyi joukkomittaisesti ja muutti pysyvästi paitsi Irlannin myös Yhdysvaltojen väestöoloja. Perunanälänhätä oli saman teoksen mukaan koko Euroopassa pahin epidemia sitten 1300-luvun mustan surman.

nylander
Viestit: 1356
Liittynyt: 07.06.06 20:33

Re: Perunan historiallinen merkitys

Kumma ettei kukaan ole maininnut aiheen suomenkielistä perusteosta: John Reader, Peruna : eräs maailmanhistoria (Like 2009).

Jesse Kojo
Viestit: 1
Liittynyt: 29.11.10 11:24

Re: Perunan historiallinen merkitys

Samaa ihmettelin, ettei Peruna: Eräs maailmanhistoria-kirjaa ollut mainittu. En lähde ottamaan kantaa siihen, miten peruna on maailman mittakaavassa vaikuttanut, mutta suomalaisten ruokailutottumuksiin sillä on ollut valtaisa vaikutus. Mielenkiintoista on mielestäni, että tullessaan Suomeen peruna varmasti monipuolisti suomalaisten ruokavaliota, mutta pitkällä aikavälillä se on pikemminkin yksipuolistanut sitä syrjäyttämällä käytännössä kokonaan aiemmin mainitut nauriin ja lantun.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”