Öh, tämähän nyt ei minun mielestäni lainkaan pidä paikkaansa. Totta on, että se Suomen vanha, jakamaton työväenpuolue, joka tulee näkyviin sotavuosien jälkeen kevättalvella 1917, on täysin maltillinen ja reformistinen. Mutta en tarkoittanutkaan mitään pyrkimystä totaaliseen "vallanottoon" vaan pyrkimystä osallisuuteen yhteiskunnalliseen vallasta. Helmikuun vallankumouksen jälkeen työväenliike tavoitteli kiihkeimmin kahta asiaa: osallisuutta järjestysvallasta (ellei peräti hegemonista asemaa), joka haluttiin kunnallistaa. Tämä onnnistuikin ainakin hetkeksi suurimmilla paikkakunnilla - Turku merkittävänä poikkeuksena. Toiseksi tavoiteltiin osuutta kunnallisesta päätöksenteosta, siitähän paljolti riippui työväestölle polttavien elinarvike- ja työllisyyskysymysten käsittely. Kevään 1917 "kunnallinen vallankumous" pysähtyi porvarien vedotessa laillisuusnäkökohtiin. Oliko tarrautuminen legalismiin siinä tilanteessa tarkoituksenmukaista vai ei, jää ratkaisematta. Joka tapauksessa seurauksena oli ensimmäisten vakavien selkkausten puhkeaminen - esim. Rauman ja Turun pahaenteiset "kunnalliset yleislakot" touko-kesäkuussa. Juuri tässä yhteydessä sosialidemokraatit alkoivat perustaa ns. salaisia miliisejä. Maalis-huhtikuun hauras konsensus oli rikottu ja tie avattu paisuvalle radikalisoitumiselle.Emma-Liisa kirjoitti:Pikemmin kovastikin emmittiinnylander kirjoitti: Kun yhteiskunnallista valtaa helmikuun vallankumouksen jälkeen näytti olevan otettavissa, sitä myös yritettiin.
Tapahtumien kulkua valaisee mielestäni erinomaisesti, muutettavat muuttaen, vielä yksi lainaus prof. Rentolan vuoden 1994 tutkimuksesta, kohdasta, jossa hän kuvaa kesää 1940:
Tähän voisi sopia vallankumouksen sosiaalipsykologinen aggregaattimalli, ns. J-käyrä, jossa odotettu tarpeiden tyydytys kasvaa, ja todellinen tarpeiden tyydytys seuraa aluksi tätä nousevaa linjaa, mutta kääntyykin sitten syystä tai toisesta alaspäin. Käyrien väliin jää vallankumouksellinen alue. - - Suomessa tämä on ollut Heikki Ylikankaan lempiteoria.