jsn kirjoitti:
Lähialueyhteistyö miellettiin pitkään de facto-kehitysavuksi. Melko diplomaattisesti avun nimi ei koskaan ollutkaan "kehitysapu".
UM, kehitysviestintä, Juhani Artto 2009
http://global.finland.fi/public/default ... ture=fi-FI
"Venäjä antoi Venäjän UM:n mukaan Afrikan maiden kehitysluottoja anteeksi 11,3 miljardia $"
"USAn 2008 arvion mukaan Venäjä on antanut kehitysmaille anteeksi 2000- luvulla
30 miljardia $.
"Venäjä muuttui mittavan kehitysavun antajamaasta kehitysavun vastaanottajaksi
1990-luvulla."
Venäjän viranomaisten mukaan kehitysavun tavoite on nyt 0,7 % BKT:stä, mutta mm. päätoimittaja Fjodor Lukjanov kirjoitti 3.2009 Moscow Timesissä: "Talouskriisi on vaimentanut Venäjän haluja käyttää lisävaroja geopoliittisen asemansa vahvistamiseen."
Läntinen apu Venäjälle lienee vähentynyt, koska ydin- ja ympäristösaasteuhka on jo annetun avun ja tehtyjen toimien johdosta pienentynyt.
Ja Lukjanovkin kirjoittaa kehitysavusta Venäjän geopoliittisen aseman vahvistajana, mikä näyttäisi sekin osoittavan Venäjän näkevän itsensä edelleen poliittisesti globaalina toimijana?
------------------------
UM, global.finland-sivuilla sanotaan Suomen pitkäaikaisten kehitysyhteistyömaiden Afrikassa olevan Tansanian, Sambian, Mosambikin, Kenian ja Etiopian.
Mutta niin ne ovat Kiinankin, joka rakensi mm. Tansania-Sambia 1860 km:n rautatien 1970-76 Julius Nyereren 1965 Kiinan vierailun seurauksena. Kiinan sanotaan antaneen Tansanialle lähes 3 miljardia $ radan arvo mukaan lukien ja rakentaneen satakunta tehdasta.
Nykyisin Kiina lisäksi poraa Etelä-Sudanissa öljyä ( myös Ruotsin Lundin Oil ja Itävallan OMV ) ja China Development Bank´n ( CDB ) rahoittamien hankkeiden on oltava taloudellisesti, teknisesti ja rahoituksellisesti toimivia ja min. 50% tuotteiden ja palveluiden on oltava kiinalaisia.
Afrikkalaisten on ilmeisestikin pystyttävä myöskin itse edistämään talouskasvuaan ja kehitystään?
Kepan Markku Niskala ja Björn Wahlroos keskustelevat suurlähettiläspäivillä.
http://www.kepa.fi/uutiset/7849/ Markku Niskala sanoo, ettei avulla voida paikata maasta lähinnä veroparatiisien kautta pakenevaa pääomaa: "Afrikka on 40 v aikana vastaanottanut apua 400 miljardia $ ja samaan aikaan laittomana pääomana on kadonnut vähintään 854 miljardia $.
Björn Wahlroos sanoo avun kannustavan apuriippuvuuteen, ei kasvuun ja avulle pitäisi määritellä aikarajat.
Tarvittaisiin selkeitä tavoitteita ja tuloksia ja kehitysmaiden olisi toimittava markkinatalouden ehdoilla.
Ovatko Björn Wahlroosin teesit oikeita vai Markku Niskalan ehdotukset?
Veikko Palvo