Kuolleita

Kenraalikuvernööri, kreivi Heidenin suruvalittelu arkkipiispatar Bergenheimille 19.2.1884. KKK 5/1884. Kansallisarkisto.
Opettaja ja kirjailija Rietrikki (Fredrik) Polen kuoli 24. joulukuuta Mikkelissä. Hän oli syntynyt v. 1823 Pieksämäellä kappalaisen poikana. Polen oli 1850-luvulla Suomettaren päätoimittaja. Hän julkaisi ensimmäisen suomenkielisen väitöskirjan vuonna 1858.
Suomen arkkipiispa Edvard Bergenheim kuoli Turussa 19. helmikuuta. Hän oli syntynyt v.1798 Vaasassa. Isä oli hovioikeuden presidentti. Arkkipiispaksi Bergenheim nimitettiin vuonna 1850. Tämä oli aikalaisille yllätys, jonka selitti Bergenheimin ja hänen puolisonsa läheiset suhteet Pietariin. Bergenheimia pidettiin turvallisena valintana vallankumousvuosien jälkeen. Hänellä oli myös jyrkkä kanta herätysliikkeisiin, joiden koettiin uhkaavan esivaltaa. Keisarin suosiosta kertoo, että Bergenheimin poika aateloitiin. – Piispaa itseä ei voitu korottaa aateliseen säätyyn. Samalla tavalla oli menetelty piispojen kanssa myös aikaisemmin.
Runouden harrastaja David (Taneli) Europaeus kuoli 15. lokakuuta Pietarissa. Hän oli syntynyt 1820 Savitaipaleella. Hän oli pitkään Elias Lönnrotin avustajana ja kokosi myös itse suuren määrän runoja, mm. pääsosan Kullervosta kertovasta aineistosta. Hän julkaisi itsekin kokoelmia, oli Suomettaren keskeinen toimittaja ja ansiokas kielentutkija. Hänen pääteoksensa tällä alalla oli "Tietoja suomalais-ungarilaisten kansain muinaisista olopaikoista". Europaeus harrasti myös raittiuden- ja rauhan aatetta ja teki mm. julistusmatkan Skandinaviaan ja Saksaan. Tässä hän epäonnistui. Hän eli muutoinkin huonoissa oloissa ja kuoli köyhäinsairaalassa. Hänet haudattiin yhteishautaan Pietariin.
Kirkkoherra Johan Viktor Johnsson kuoli 18. syyskuuta Juvalla. Hän oli syntynyt v. 1832 Lapinlahdella kappalaisen poikana. Johnsson toimi Kuhmoniemen kirkkoherrana, Kuopion lukion teologian lehtorina, Kuopion lyseon ensimmäisenä rehtorina ja Juvan kirkkoherrana. Hän oli vuosina 1878 - 1882 Porvoon tuomiokapitulin asessorina, kirkolliskokouksen jäsenenä 1876 ja edustajana pappissäädyssä kaikilla valtiopäivillä vuosina 1867 - 1882. Hän oli raamatunsuomennos- ja katkismuskomitean sekä vuoden 1876 koulukomitean jäsen. Tänä vuonna Johnsson nimitettiin Porvoon piispaksi, mutta hän kuoli ennen kuin ehti astua virkaansa.