Sivistysuutisia
Pipliaseura
Suomen Pipliaseura perustettiin 2. päivä huhtikuuta Turussa. Hankkeen puuhamiehenä oli englantilainen John Paterson ja hänen edustamansa British Bible Society. Se oli perustettu vuonna 1804, ja seuran tehtävä oli raamattujen levittäminen kansan pariin. Paterson toimi myös Pietarissa.
Suomen Pipliaseura aloitti toimintansa hyvässä yhteistyössä valtiovallan kanssa, sillä seuran ensimmäinen puheenjohtaja oli kenraalikuvernööri Steinheil. Seuran varsinainen sielu oli kuitenkin arkkipiispa Jacob Tengström. Varat toimintaansa seura sai englantilaiselta emäjärjestöltään.
Pestalozzi
Luutnantti O.H. Gripenberg avasi 14. huhtikuuta Hämeenlinnassa Pestalozzin periaatteiden mukaan järjestetyn koulun. Gripenberg oli sodan loputtua päättänyt antautua kasvatustyölle ja hän sai Ruotsin kruununprinssi Kaarle Augustilta avustustusta ulkomaanmatkalle. Tällä matkalla 1810 hän oli tutustunut Johan Pestalozziin henkilökohtaisesti. Tultuaan Suomeen Gripenbergille tarjottiin virkaa Venäjän armeijassa ja myös suuriruhtinas Nikolain opettajan tointa. Gripenberg kieltäytyi, mutta sai keisarilta apurahan, jolla perusti Pestalozzin hengessä toimivan reaalikoulunsa.
Yliopisto
Suomen asiain komitean puheenjohtaja Gustaf Mauritz Armfelt nimitettiin yliopiston kansleriksi 5. joulukuuta. Edellinen kansleri oli valtiosihteeri Mihail Speranski. Hän joutui nyt epäsuosioon ja menetti kaikki virkansa.
Jaakko Juteini lähti vihdoin yliopistosta 31-vuotiaana tutkintoa suorittamatta. Hän pääsi Haminan vt. maistraatinsihteeriksi. Aikaisemmin hän oli hakenut hallituksen kääntäjän virkaa mutta jäänyt valitsematta erikoisen suomenkielensä vuoksi.
N.G. af Schulten nimitettiin Ruotsin tiedeakatemian jäseneksi.