Sivistyneiden puuhia
Uusi talo
Lokakuun 30. päivänä vihittiin uusi akatemiatalo, jonka rakentaminen oli aloitettu 1802. Syksyllä vietettiin myös uskonpuhdistuksen 300-vuotisjuhlaa. Nämä peittivät sen jännityksen yliopiston piirissä, joka syntyi opiskelijoiden pääsiäismellakan vuoksi.
Upsalan vaara
Monet suomalaiset opiskelivat Upsalan yliopistossa. Valtiojohto pelkäsi siksi "jakobiinisen hengen" leviävän myös Suomeen. Rehbinderin mukaan keisari ei hyväksynyt suomalaisen aatelin tapaa kouluttaa poikansa Ruotsissa.
Arwidson
Opiskelijoiden suosikkeja oli nuori tohtori A.I. Arwidsson. Kirjoitettuaan väitöskirjan Ingenii romantici, aevo medio orti, expositio historica hänet nimitettiin historian dosentiksi, vaikka vähän aikaa epäiltiinkin, että hänet tultaisiin hyllyttämään. Tutkimuksessaan hän ihannoi keskiaikaa, jolle hänen mukaansa oli tyypillistä Pohjolan viikinkien herättämä sankarimieli, kristillinen jumalankaipuu ja heikompien, erityisesti naisten, palvonta. Arwidsson matkusti Upsalaan ja nostatti siellä suomalaisromanttisia tunteita.
Aura
Aura-seuran julkaisema Aura-kalenteri ilmestyi. Kirjoittajana oli mm. J.J. Tengström, joka kirjoituksessaan Om några hinder för Finlands litteratur och kultur puhui suomenkielen harrastuksen puolesta, tosin ruotsiksi. Hän kannatti sivistyneen luokan ja kansan lähentymistä, minkä vuoksi sivistyneistön, varsinkin virkamiehistön, oli opittava suomea.
Jaakko Juteini julkaisi pienet filosofiset kirjoitelmat Tutkinnon Aineita ja Tutkindo Kuolevaisuudesta. Kumpikin oli alallaan ensimmäinen suomenkielellä, kuten myös hänen kirjasensa Puhe lapsen kasvatuksesta. Siveys ja Jumalan tundo onnen tuovat.
Gottlund
Ruotsissa vaikuttava suomalaisuusmies Carl August Gottlund julkaisi Svensk Literatur Tidningissa arvostelun Fr. Rühsin teoksesta "Finland och dess invånare", joka sisältää pitkia otteita suomalaisesta kansanrunoudesta. Gottlund väitti jopa, että jos nämä runot kerättäisiin perusteellisesti, niistä tulisi Homeroksen laulujen veroinen suureepos. Rühsin historiasta Gottlund myös huomasi, että Keski-Ruotsissa asui suomalaisia siirtolaisia, ja hän lähti etsimään näitä.