Suomen asema
Professori Israel Hwasser, julkaisi Ruotsissa kirjan Om allianstractaten emellan Sverige och Ryssland år 1812. Hän esitti siinä ajatuksen, että Suomen eroaminen Ruotsista oli lopultakin onnekas tapahtuma. Hän esitti asian niin, että Suomi teki erillisrauhan Venäjän kanssa ja Porvoon kokouksessa 1809 oli syntynyt erillinen Suomen valtio, jollaista ei ennen ollut. Tämä tilanne antoi Hwasserin mielestä edellytykset kansalliselle kehitykselle Suomessa, ja että valistuneet suomalaiset eivät halunneet palata Ruotsin yhteyteen.I. Hwasser oli syntyjään ruotsalainen, mutta toimi lääketieteen professorina Suomessa vuodesta 1817 vuoteen 1829, jolloin muutti takaisin Ruotsiin.
Hwasserin käsitys, että Suomen senaatti oli erillisen valtion hallitus, ei saanut yleistä hyväksymistä. Ruotsissa ei hyväksytty "entisen venäläisen professorin" ajatusta, että olot Suomessa olisivat nyt entistä paremmat.
A.I. Arwidsson, joka oli karkotettu Ruotsiin, arvosteli Hwasseria kärkevästi. Hän julkaisi Pekka Kuoharisen nimellä kirjasen Finland och dess framtid. Siinä hän esitti, että Suomen ja Venäjän välillä ei suinkaan ollut tehty mitään valtioliittoa, unionia, vaan Venäjä oli brutaalilla tavalla valloittanut maan ja alistanut sen. Suomella oli mahdollisuus kehittää kansallisuuttaan, mutta ei Venäjän vallassa, vaan siitä vapautumalla.