Muita aiheita...
Helsingissä
Fredrik Pipping erosi yliopiston rehtorin toimesta, ja hänet korotettiin aatelissäätyyn. Hänellä oli ollut jatkuvasti hankaluuksia opiskelijoiden kanssa.
Tänä vuonna väittelivät G.A. Wallin ja ja Fredrik Cygnaeus itämaisista kielistä ja Matthias Castrén suomensukuisista kielistä.
Turussa
Turussa vietettiin teatteritalon vihkiäisiä 21. tammikuuta. Huhtikuussa senaatti vahvisti maan ensimmäisen vapaapalokunnan, Åbo FBK:n perustamiskirjan.
Tukholmaan
Erotettu dosentti J.V. Snellman julkaisi ensimmäisen osan vuosikirjastaan Spanska Flugan. Se sisälsi mm. kotija ulkomaisen kirjallisuuden arvosteluja sekä ivasi suomalaista sivistyselämää, varsinkin sanomalehtioloja. Syksyllä, saatuaan matkustusluvan, Snellman lähti Tukholmaan.
Kuopiosta
Axel Gottlund ei saanut lupaa perustaa Kuopioon kirjapainoa, vaan muutti Helsinkiin päästyään yliopiston suomenkielen lehtoriksi. Hän oli katkera siitä, että Kalevala noteerattiin hänen Otavaansa tärkeämmäksi.
Sopraano
Pariisissa ja Milanossa menestynyt suomalainen laulajatar Johanna von Schoultz teki arvokkaan sopimuksen Madridin oopperan kanssa, mutta sairastui äkkiä keuhkotautiin, ja hänen oli palattava kotimaahan. Hän antoi konsertin Helsingissä.
Sevillan parturi
Tämä Rossinin ooppera esitettiin ensi kerran Suomessa, saksankielisenä versiona. Rossini oli Johanna von Schoultzin suojelijoita ja sävelsi tälle osia oopperoihinsa.
Veljekset von Wright
Taiteilijaveljeksistä Wilhelm kutsuttiin Ruotsin Tiedeakatemian jäseneksi. Magnus teki ensimmäisen öljymaalauksensa, "Tilhiä".
Lujan uskon puolesta
Herätysliikkeissä vaikuttava maisteri, teologian ylioppilas Lars Stenbäck alkoi yhdessä C.G. v. Essenin kanssa julkaista Evangeliskt Veckoblad -lehteä. Se taisteli maallistumista ja uskonnollista välinpitämättömyyttä vastaan. Kirkon johto katsoi tämän arvostelun kohdistuvan myös itseensä.
Porthan-juhla
Pohjalaisen osakunnan kuraattori Fredrik Cygnaeus, joka peri Snellmanin paikan ylioppilasjohtajana, esitti yliopiston johdolle, että H.G. Porthanin syntymän 100-vuotisjuhlaa 9. päivä marraskuuta vietettäisiin ylioppilaskunnan yhteisenä juhlana.
Lupaa ei annettu, koska sellaisen juhlan
"on mahdotonta sujua sellaisen järjestyksen ja tapojen vallassa, ettei kunta sen johdosta saa osakseen yleisen mielipiteen... moitteita".
Kiellon takana oli sijaiskansleri ja kenraalikuvernöörin apulainen, kenraali Thesleff. Uusi rehtori Ursin salli viettää juhlaa kuitenkin kahden pohjalaisosakunnan juhlana.1