Agricolaverkko

Agricolaverkon vintti


Suomenkieliset Tieto-Sanomat
AGRICOLA


[Tieto-Sanomat 1775-1776] [Edellinen numero] [Seuraava numero]

-153-

N:o 20. Suomenkieliset Tieto-Sanomat Loka-Kuusa Wuonna 1776.
Jatko Suomen Maan ensimmäisen Huonen-Hallituxen parantelemisesta ja awaroitzemisesta.
( Katzo N:o 19. )
Karjan enäntämisestä Wasikkain ahkeralla kaswattamisella.
Niinkuin Esisuomalaiset siis nyt näit ja ymmärsit itze luonnon opettawan metzän eläimet sikiöitänsä elättämään, niin salleit he alju eläimensä myös senkallaista luonnon taipumista noudatta, ja annoit niin wasikkain imeä aina emiänsä poikimisesta ruweten hamaan Syxyyn asti, josta wasikat kasuisit wiljakkasti, olit wilpat ja menestyit jalosti.
Kysytän : Mistä he sitte sait maitoa ihmisten waraxi ?
Wastaus : He teurastit pois hehkoisten ja ylönwanhain lehmäin <154> wasikat, niin myös ne wasikat, joilla ei ollut eläwäisyden merkkejä, ja lypsit niitten emät, joista he sait tarpexi itzellensä rieska-särwintä, sixi kuin wasikat Syxyllä ja talwen tultua wieroitettin.

-154-

Wieroitettua niin ruokeit he ne niinkuin muutkin eläimet tarkan katzannon alla hywästi ytimellisillä heinillä, ja raikkalla juomalla, kuitenkin että he juomaan sekoitit ensisti jonkun wähän marjain nestettä, semmenkin katawan marjain, jotka he koetuxesta hawaitzit olewan terwelliset ja raitistawaiset.
Että tämä wasikkain elättämisen ja kaswattamisen muoto on, ei ainoasti luonnollinen, mutta myös menestywäinen, se hawaitan ja wahwistetan niitten aljo eläwitten esikuwasta, jotka wielä nyt sikiänsä imettämisellä elättäwät, niinkuin lampat, wuohet ja erinomattain hewoiset, joitten sikiät nähdän wilpaxi ja enimmitten menestywän, kuitenkin sillä esipuhella, että emät ja siittäjät owat terwet, wilpat, hywästi pidetyt ja muhkiat.
Että myös lehmät jo alusta owat itze imettänet wasikkansa, sen näyttää wielä Pyhä Raamattu ; joista taitan lukea 1. Mos. k. 33 : v. 13. ja 1. Sam. k. 6 : v. 7, 10.
Nykyisiin aikoihin on myös wasikkain kanssa tehty wielä koetuxia, erinomattain <155> muutamisa Moisioisa, joisa on waralta lehmiä, ja annettu monikahdat wasikat imeä omia emiänsä, juuri niinkuin wanhoista täsä edellä käsin sanottu on ; Se on myös nähty, että ne wasikat owat ollet wilpammat kuin muut, ja niistä tullut isoit ja wahwat härjät, ja hywät lypsin lehmät.

-155-

( Jatko toisten. )
Jatko Maan-piirin paikkakuntain Tiedustuxesta.
( Katzo N:o 19. )
Toinen osa Ruotzista, Göthin Waltakunta, on jaettu yhteentoistakymmeneen Maakuntaan, joista owat 1. Östergöthland : 2. Wästergöthland : 3. Småland : 4. Wermeland : 5. Dal : 6. Bohus : 7. Halland : 8. Skåne : 9. Blekinge : 10. Ölantin luoto : 11. Gothlantin luoto.
Östergöthlantisa owat seurawaiset Kaupunkit : 1. Norrköping, joka on suuri ja rikas kaupoista.
2. Linköping, pää-kaupunki.
3. Söderköping, joka on wanha.
4. Wadstena, josa on se köyhäin ja wanhain Sotamiesten Holhous-huone, johon myös rahaa Kirkoisa kootan.
Wästergöthlantisa löytywät nämät Kaupunkit ja Warustuxet : 1. Götheborg, <156> joka on iso, rikas, hywin warustettu, ja Kaupasta kuuluisa.

-156-

2. Skara, joka on wanha, 3. Mariestad, joka on kaunis, 4. Ulrisehamn, joka ennen kutzuttin Bogesund, 5. Alingsås, 6. Boråhs, joka on wähäinen Kaupunki.
7. Elfsborg, Warustus-rakennus ulkopuolella Göthebåria.
Smålantisa owat nämät Kaupunkit : 1. Kalmar, kaunis ja warustettu, 2. Westerwik, kaunis, ja molemmat kauppa-kaupunkit.
3. Jönköping, kaunis, 4. Wexiö, wähäinen Kaupunki.
5. Wisingsö, Luoto Wenerin isosa järwesä.
Wermelantisa on 1. Karlstad, kaunis Kaupunki.
2. Philipsstad, jonka Kaupunkin alla on Wuoren-teko.
Dalisa on yxi ainokainen Kaupunki, nimeltänsä Åmål.
Bohusin-Kunnasa on 1. Kung-elf eli Kungshäll, wähäinen kaupunki.
2. Bohus, warustettu Linna.
3. Marstrand, wahwasti warustettu Kaupunki.
4. Strömstad, Kauppa-kaupunki Norjan rajalla.
Hallantisa on 1. Halmstad, se paras Kaupunki.
2. Warberg, kaunis Kaupunki, warustetun linnan kanssa.
Skånesa owat seurawaiset Kaupunkit : 1. Malmö, kaunis ja hywin warustettu.

-157-

2. LandsKrona, joka on sopiwaisesa paikasa ja siinä on myös hywä Satama.
3. Christianstad, joka on näpiä.
4. Ystad, josa on hywä Satama.
5. Lund, kaunis, kuuluisan Akademian kanssa.
6. Helsingborg, kaunis kaupunki, Danmarkin Rauman wierellä.
( Jatko tästä toisten. )
Sauwun wedosta Totoisa.
Ennen tätä on näisä Tieto-Sanomisa nimitetty, että Ulkomaalta on tietä annettu syyt, minkätähden kaikki Korstenit eli Totot ei wedä sauwua ulos.
Tainkallaiset estet löytän erinomattain ilman luonnosa ; mutta niitten lawiamman selityxen jätämmä me soweliampaan tilaan : Ja tahdomma nyt lyhykäisesti puhua, kuinka ne estet taitaisin totoin rakennuxen kautta wältettää.
Sauwun weto on hawaittu parhain tapahtuwan silloin, kuin Korstenin eli Toton läpi ylhältä katon päältä tehdän lawiammaxi, ja sauwun nielu alhalta walkian pesän päältä wähemmäxi ja ahtammaxi.
Sauwun nielu pitä oleman niin pystykäs ja niin lähes walkian pesän päällä winosti wedetty kokoon, kuin tapahtua taitaa : ja toton läpi sitten tehtämän aina ylös asti wähittäin <158> awarammaxi ; juuri wastoin sitä, kuin nyt tawallinen on ollut.

-158-

Uusia Sanomita.


Paawi Ruomisa sanotan wihawan kaikenlaista ylönpaltisutta ja wähentäwän omaa tawallista suurta ja herkullista ruokansa taitosta ; ja anta sen siaan rahaa uusiin rakennuxiin ja wanhain parannuxiin.
Ulkomaalla on yxi nuori waimoihminen, joka käydesänsä yhden Warustus paikan ohitze, ei huomannut hämmästyxesä wastata Posti-miestä eli wartiaa, ammuttu samalta wartialta kohta sillän kuoliaxi.
Frankrikisa Grenoblen Kaupunkisa on yxi Christillisyden Opetus-Huone hajonnut äkitzeltä ja haudannut alansa monta lasta ja isoa ihmistä : 56 on kuitenkin henkisä sieltä autettu ylös, ja 13. lasta ja 2. wanhaa kuolluna löytty.
Saxan maalla on yhdesä paikasa Kruutin tekohuonet walkialta tapaturmasti sytytetyt, lentänet tuuleen : ei ole siinä kuitenkan yhtän ihmistä tullut wahinkoon ; mutta myllyjä, hewoisia, huoneita ja puita on se kowa tömäys, joka on ollut <159> maanjäristyxen kaltainen, paljon turmellut.

-159-

Saxan Maan Keisari on nykyisiin aikoihin mennyt odottamattomasti Waiwaisten yhteiseen holhous huoneseen Wienin Kaupunkisa, ja löytänyt siellä kaikki epäjärjestyxesä.
Turkki on lähettänyt sotamiehiä ja rahaa Asiaan Bagdadin Kaupunkiin, joka tarwitzee paremmin warjeltaa, kuin Bassora, joka nyt on Persialaisilla.
Englantisa on wuoden-tulo joka paikasa ollut sanken hywä.
Ruotzisa on s. 22. p. wiimeisesä Elo-Kuusa puoli yön aikana ukkoisen walkia ensin kowasti leimannut ; sitten on taiwaasa näkynyt niinkuin yxi neljän kyynärän pitkä walkian säde ; jonka jälkeen on kuulunut humaus.
Lagmannin Oikeus aljetan tulewasa Tammi-Kuusa, s. 13. p. Björneborin Kaupunkisa : s. 7. p. Bårgon Kaupunkisa : s. 24. p. Sankt Mikkelisä : s. 9. p. Hämen-linnan Kaupunkisa : ja. s. 5. p. Helmi-Kuusa Ekenäsin Kaupunkisa.

-160-

S. 9. p. sisällä-olewasa Kuusa on Kunink. Majesteti Armosa asettanut Henkellisen Taidon Professorin eli Opettajan Lundin Akademiasa, Herra Doktorin Karl Jesper Benzeliuxen, Pispaxi Strengnäsin Hiippakuntaan Ruotzisa.
S. 9. p. myös täsä Kuusa on Turun Duomio-Kapitlumi asettanut Sawon Pitäjän anomuxen jälkeen, Kappalaisen samasa Seurakunnasa Hr. Magister Henrik Gustaf Lewanuxen, neljännexi walitta Kirkkoherraxi sinne.
Ruotzisa on yxi Mylläri eli jauhoja lanketettu 40. Talarin Hopiarahan sakkoon sentähden, että hänen huolimattomudensa tähden on kaxi poikaa hukkunet ja lankennet wirtaan myllyn permannon kautta, joka on ollut heikko, ja ei aikanansa jauhojalta laitettu.
Turusa annetan nyt Ruis-Tynnyristä puoli yhdexättä ja myös Yhdexän, ja Ohra-Tynnyristä puoli seitzemättä Plotua.

Agricolaverkon vintti