Agricolaverkko

Agricolaverkon vintti


Suomenkieliset Tieto-Sanomat
AGRICOLA


[Tieto-Sanomat 1775-1776] [Edellinen numero] [Seuraava numero]

-161-

N:o 21. Suomenkieliset Tieto-Sanomat Marras-Kuusa Wuonna 1776.
Jatko Suomen Maan ensimmäisen Huonen-Hallituxen parantelemisesta ja awaroitzemisesta.
( Katzo N:o 20. )
Karjan enäntämisestä Wasikkain ahkeralla kaswattamisella.
Wielä tahdomma me neuwotella Esisuomalaisten kanssa wasikkain kaswattamisesta juottamisella, peräti imettämätä.
Esiwanhemmat hawaitzit ja näjit että lehmät, jotka olit hywäsä karwasa, annoit niin paljo rieskaa, ettei ne äsköin kannetut wasikat tarwinnet eikä woinnet ensimmäisinä päiwinä ja wiikkoina niin paljo imeä ja nautita, waan se liika maito rupeis taikka tiukkumaan maahan nisistä, taikka pakottamaan utarita ; sentähden <162> niin rupeisit he lypsämään sitä liikaa maitoa perhen särpimäxi, eli myös niitten wasikkain juottexi, joitten emät jostakin turmiosta tulit rieskattomaxi, mutta wasikat olit eläwäiset.

-162-

Tästä tilasta, että he näjit ne juotinwasikat myös enimitten menestywän, rupeisit he ajattelemaan : eikö kaikki wasikat taittaisi juottamisen kautta lypsetyllä rieskalla, kohta pojittua, elätettää ? ja asuit kohta tekemään koetuxia yhden osan wasikkain kanssa.
Salpaiset siis kohta wasikan niinpian kuin se oli emältänsä kuiwaxi nuoleskeltu, erinänsä emästänsä ja rupeisit juottamaan rieskalla, niin pian kuin emä kantamisen jälkeen, taittin lypsettä.
Sittekuin Esisuomalaiset rupeisit wasikoita juottamisella, niinkuin edellä käsin juteltu on, elättämään ja kaswattamaan, niin olit he täsäkin asiasa ajattelewaiset, tarkat ja toimikkat luonnon johtoa seuramaan.
He näjit, että imetys-wasikat rupeisit kohta imemään sitä ensimmäistä omain emäinsä uutta niin kutzuttua ternirieskaa, niin lämminnä kuin se nisistä tuli, joka uusi rieska hawaittin olewan wasikalle terweydexi siinäkin, että se perkaa wasikan watzan siitä saastaisudesta, <163> kuin kohdusa sinne oli kokoontunut.

-163-

He ymmärsit myös, sen tekewän imetys-wasikat raitixi ja wilpaxi, koska he imeit wähän ja usiammasti oman emänsä nisä-lämmintä rieskaa.
Tainkaltaista luonnon johtoa ahkeroitzit he sitte juotin-wasikkain juottamisesa likimmäisimmästi noudatella.
Kohta pojittua, koska wasikka oli emältänsä kuiwaxi nuoltu ja nostettu eri karsinaan, annoit he kohta wasikalle sitä nisä-lämmintä ternirieskaa wähän, waan mitä ylitze oli, käytit he perhen tarpexi : sen jälkeen pidit tarkkaa waaria siitä imetyxesä hawaitusta luonnon johdosta, ja annoit wasikalle usiammasti ja aina wähä enämmän mainittua emänsä ternirieskaa, kuitenkin ei muutoin kuin nisä-lämminnä ; jonkatähden he aina lypsit niin usiasti kuin wasikka imetys johdon jälkeen piti saaman : sittekuin ternirieska loppui, pidit he juuri sitä äsköin mainittua järjestystä seurawaisen wasikan emän rieskan juottamisen kanssa, enäntäin sitä aina senjälkeen kuin wasikka wahwistui ja kasuis, sixi kuin se tottui wähittäin hywiä heiniä syömään, ja tarwitzi kuiwudensa jähdyttämisexi runsampata juomaa ; sitte niin he rupeisit rieskan sekaan panemaan jotakin nestellistä märkyttä eli <164> kokonansa paljasta wettä, wähentäin sitte päiwä päiwältä rieskaa, ja lisäten wettä, siehen asti kuin wasikka raikkalla wedellä rupeis janoansa sammuttamaan ; jonka jälkeen sitä ruokittin niinkuin muitakin eläimitä.

-164-

( Jatko tästä toisten. )
Jatko Maan-piirin paikkakuntain Tiedustuxesta.
( Katzo N:o 20. )
Ruotzisa Blekingesä on KarlsKrona, joka on iso ja rikas Kauppakaupunki, josa suurin osa Ruotzin Sota-Laiwoista alinomaa on.
Siellä on myös Karlshamn, Kauppakaupunki ja warustettu Satama.
Ölantin Luoto on 14. penikulmaa pitkä : siellä on warustettu Linna, nimeltänsä Borkholm.
Gottlanti on yxi suurimmista Luodoista Itä-Meresä.
Siellä löytyy Wisby, wanha Kauppakaupunki.
Kolmas osa Ruotzista, Norrland eli Pohjainen Maa, on jaettu seitzemään Maakuntaan, joista owat : Ensimmäinen, Gestrikeland : 2. Hälsingeland : 3. Jämteland : 4. Medelpad : 5. Ångermanland : 6. Wästerbotn : 7. Lappland eli Lapin-Maa.

-165-

Gestrikelantisa on ainoasti Geflen Kauppakaupunki : siitä paloi hiljaisin suuri osa.
Helsingelantisa on 1. Hudwikswall, kaunis Kaupunki ja Satama.
2. Söderhamn, myös näpiä Kaupunki.
Jämtelantisa owat Frössön ja Hjerpen wähäiset Warustus-paikat.
Medelpadisa on ainoasti yxi Kaupunki, nimeltänsä Sundswall.
Ångermanlantisa ei myös ole muuta kuin yxi Kaupunki, joka kutzutan Hernösand.
Westerbotnisa on kolme Kaupunkia, nimittäin 1. Umeå, 2. Piteå, 3. Torneå.
Lapplanti jaetan kuuteen Lapin Maahan, nimittäin : 1. Ångermanlantin Lapin-Maa. 2. Umeån Lapin-Maa. 3. Piteån Lapin-Maa. 4. Luleån Lapin-Maa. 5. Torneån Lapin-Maa. 6. Kimin Lapin-Maa.
( Jatko toisten. )
Muutamat wälittäin hawaitut saten aawistuxet.
( Katzo N:o 19. )
Wielä usiammista luonnollisista syistä, niinkuin : <166> Kolmannexi. 1. Kuin taiwas rupee mustentumaan eli pilwisexi tulemaan.

-166-

2. Kuin korkempain wuorten kukkulat owat pilwillä, niinkuin hatulla eli lakilla peitetyt.
Neljännexi. 1. Kuin aamu-hämärä näkyy aikaisemmin ja aurinkon nousemus myös tawallisuutta waremmin.
2. Kuin aamu-rusko on loistawaisempi, ja pilwet, jotka Aurinkon ylönemisen edellä käywät, owat punaisemmat.
3. Kuin Aurinko ja Kuu ylenemisesä ja laskemisesa näkywät munan muodolla ymmyrjäisexi eli pitulaisexi.
4. Kuin Aurinko, semmenkin ylenemisesä eli alenemisesa on kalme eli walju, ja Kuu samalla tapaa.
5. Kuin Aurinkon-sapet ja Kuun hahmot pilwisä näkywät.
6. Kuin Aurinkon eli Kuun ympäri näkywät renkat.
7. Kuin Aurinkon säteet owat kuumottawaisemmat ja niinkuin pistäwäiset.
8. Kuin Tähdet owat tawattomasti himiämmät, taikka myös enämmin wälkkywäiset.
Wiidennexi. 1. Kuin Sauwu lankee maahan käsin 2. Kuin pilwet seisauntelewat.
Kuudennexi. 1. Kuin muutamat päiwät yhtäperään <167> tuulee Pohjasta.

-167-

2. Kuin Merestä tuulee Kewä-ajalla.

Uusia Sanomita.


Wiimeisesä Elo-Kuusa owat Englantilaiset Amerikan sodasa woittanet Amerikalaisilta ison Luodon, nimeltänsä Lång-Island, joka on 106. Englantilaista penikulmaa pitkä ja 26. penikulmaa lewiä.
Amerikalaiset owat täsä tappeluxesa kadottanet 3300, se on, kolme tuhatta ja kolme sataa miestä, joista muutamat owat kuollet, muutamat kiini saadut ja muutamat haawoitetut.
Fankein eli kiinisaatuin seasa owat 3. Generalia, 3. Öwerstiä, 4. Öwerst-Lutnantia, 3. Majoria, ja paitzi usiampia muita Upsereja eli Sota-Herroja, on myös 1006, se on, tuhannen ja kuusi sotamiestä saawutettuin seasa.
Amerikalaisten parhampain Generalein eli Sodan Päämiesten nimet owat Washington, Putnam ja Les.
S. 21. mennesä Elo Kuusa synnytti yxi Turkin Keisarin Puoliso eli Sultaninna Keisarillisen Pojan eli Prinsin, jonkatähden siellä pidettin 7 päiwää ilo-juhlaa.
Puolan Waltakunnan asujat owat entisten <168> aikain suhteen, parhain tytywäiset nyt siellä olewain Herrain-päiwäin kanssa.

-168-

Preussisä yhdesä Kaupunkisa on yxi piika pudonnut ulos akkunasta, ohitze kulkewan Waunun katon läpitze, waunusa olewan Herran jalkoihin ; josa tapauxesa ei hän itziänsä kuitenkan loukannut.
S. 24. p. mennesä Loka-Kuusa on Turun Howi-Rätin eli Yli-Oikeuden Neuwon-Antaja Herra Johan Ignatius Armosa asetettu Kuninkalliselta Majestetiltä nimitetyn Yli-Oikeuden Wiise-Presidentixi eli Ylimmäisen siaan olewaxi Pää-miehexi.
Pohjan-Maalta Christinan Kaupunkin Aluxista owat 7. entisesä isosa Myrskysä Ålantin Meresä tullet wahinkoon ja rannoille ajetuxi.
Yhdestä Aluxesta owat kaikki ihmiset hukkunet.
Muista on wäki tullet pelastetuxi, ja enin osa kaluista talteen saatu.
Stokkholmisa on s. 24. p. wiimeisesä Loka-Kuusa ja s. 1. p. sisällä olewaisesa Kuusa Ruis-Tynnyri maxanut 44. ja 45 Taleria, Ohra-Tynnyri 30. Taleria ; Mutta Turusa on nyt näinä päiwinä maxettu Ruis-Tynnyristä 60 Tal. ja Ohra Tynnyristä 42. Tal. kaikki Kupari Rahaa.

Agricolaverkon vintti