Agricolan kirja-arvostelujulkaisu: tietoja ja ohjeita

[Ohjeita hyvän kritiikin laatimiseksi]Mikä Agricolan kirja-arvostelupalvelu on?] [Miten arvosteluvälitys toimii?] [Mitä kirjoja arvostelupalvelussa arvostellaan?] [Maksaako arvostelupalvelu?] [Miten pääsen kirjoittamaan arvosteluja Agricolaan?] [Miten saan kirjani tarjolle Agricolan arvostelupalveluun?] [Muita kirja-arvostelupalveluja] [Arvostelujen kommentointi]

Ohjeita hyvän kritiikin laatimiseksi

Jan Rydman: Tietokirjakritiikki – kvaliteetti, moraali ja jääviydet

Markku Ihonen: Mitä on hyvä kritiikki?

Mikä Agricolan kirja-arvostelujulkaisu on?

Agricolan portaalissa ilmestyvät kirja-arvostelut on kytketty H-verkko ja Kultut-nimisiin sähköpostilistoihin. Arvostelupalvelu käynnistyi kesäkuussa 1997 ja mukana ovat lähes kaikki suomalaiset kirjankustantajat. H-verkko on historiantutkijoiden, opiskelijoiden ja harrastajien keskustelulista jolla on noin 970 tilaajaa eri puolilta maata. Kultut-lista on kulttuurintutkijoiden lista, jolla on noin 454 tilaajaa. Arvostelut julkaistaan myös Argicolan Facebook-sivulla.

Miten arvosteluvälitys toimii?

Arvostelujulkaisun toiminta:

1. Agricolan toimittaja laittaa H-verkko ja Kultut sähköpostilistoille tarjolle kirjoja arvosteltavaksi. Kustantajien luetteloista valikoidaan lähinnä historiaa, humanistisia- ja yhteiskuntatieteitä sekä kulttuurintutkimusta lähellä olevia julkaisuja.
2. Agricolan toimittaja välittää tiedot arvostelijoista ja kirjoista eteenpäin kustantajille.
3. Kustantaja lähettää arvosteltavan teoksen arvostelijalle
4. Arvostelija kirjoittaa arvostelunsa ja liittää sen Agricolan WWW-sivulle Lisää arvostelu linkin kautta.
5. Agricolan toimittaja käy läpi arvostelun, ehdottaa mahdollisia korjauksia ja julkaisee sen arvostelusivulla, josta se välitetään H-verkko, Kultut -listojen lukijoille sähköpostina.
6. Arvostelu tallentuu Agricolan kirja-arvosteluja julkaisun (ISSN 1796-704X) sivuille.

Julkaistaviksi tarkoitetuista arvosteluista täytyy sopia etukäteen Agricolan toimittajan kanssa. ()

Mitä kirjoja arvostelupalvelussa arvostellaan?

Arvostelujulkaisussa arvostellaan pääasiassa humanistisen- ja yhteiskuntatieteellisen alan tutkimuksia ja muuta alaan liittyvää kirjallisuutta mutta myös esimerkiksi muistelmia ja elämäkertoja. Muitakin julkaisuja ja kulttuurituotteita voidaan arvostella kuten DVD- tai CD-Rom -levyjä tai elokuvia.

Maksaako arvostelupalvelu?

Palvelu ei maksa kustantajille mitään. Arvostelijat kirjoittavat juttujaan yleensä ”kirjapalkalla”, ja he voivat halutessaan julkaista juttunsa myös muissa medioissa.

Miten pääsen kirjoittamaan arvosteluja Agricolaan?

Liity ”H-verkko” tai ”Kultut” -listalle ja seuraa tarjolla olevia kirjoja. Joudut perustelemaan miksi juuri sinä olisit hyvä arvostelemaan juuri tämän kirjan. Arvostelijat valitaan ottamalla huomioon ilmoittautumisjärjestys sekä ilmoittamasi perustelut. Arvostelukappaleita toimitetaan vain niille kirjoittajille, jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet.

Arvostelutarjoukset käsitellään isommissa erissä joten älä hermostu jos sinulle ei heti ehditä vastaamaan. Arvosteltavaksi tarjotaan pääsääntöisesti kirjoja kustantajittain. Jos haluat arvostella jonkin tietyn yksittäisen kirjan listojen ulkopuolelta ota yhteyttä Agricolan toimittajaan

Miten saan kirjani tarjolle Agricolan arvostelupalveluun?

Lähetä kirjan tiedot Agricolan toimittajalle , joka lähettää ne tarjolle H-verkko ja Kultut -sähköpostilistoille. Toimittaja valitsee arvostelun kirjoittan ja lähettää hänen tietonsa kustantajalle, joka toimittaa kirjan arvostelijalle.

Arvostelujen kommentointi

Arvosteluja voi kommentoida omalla nimellään arvostelujen yhteydessä ja niitä voi suositella mm. Facebookissa ja Twitterissä klikkaamalla suosittele linkkiä. Vain asialliset kommentit, jotka tuovat olennaista uutta tietoa kirjoitettuun arvosteluun tai arvosteltavana olevaan teokseen julkaistaan.